Analiza

320 de polițiști din IPJ Cluj pensionați. Instituția face eforturi pentru a umple locurile libere

Statisticile îngrijorătoare din IPJ Cluj arată că, la nivel de județ, s-au pensionat peste 300 de polițiști. Valul de pensionări a început în 2014, când se formau cele mai mari dosare de corupție. Dar în tot acest timp, anul cu cifra record la pensionări l-a reprezentat 2016. Din IPJ Cluj au plecat atunci peste 180 de polițiști.

Mulți dintre aceștia au dat declarații în calitate de martor sau suspect în fața magistraților clujeni, însă după pensionare s-au ales cu venituri substanțiale și ”o viață nouă” pe la diferite firme.

Potrivit datelor oficiale comunicate de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, în perioada 2014-2018 toate cererile de pensionare au fost aprobate de conducerea des-schimbată, și ulterior înaintate Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne. Iată câteva date, obținute în exclusivitate:

 

„În perioada 2014-2017, au încetat raporturile de serviciu a 320 de polițiști din cadrul inspectoratului, cu drept la pensie, după cum urmează: în anul 2014 – s-au pensionat 22 de polițiști, în anul 2015 – 24 de polițiști, în anul 2016 – 189 de polițiști, iar în anul 2017 – 85 de polițiști” explică IPJ Cluj.

 

 

Vezi și : 

Chef mare pentru Bratner Vereș și Rosal: Atribuiri directe mascate de Primărie prin prelungire de contracte

Ce au lăsat în urmă

Mai multe secții de poliție din mediul rural au fost afectate de transferurile agenților pe locurile lăsate libere de cei pensionați. Din totalul de 300 locuri libere lăsate de polițiști pensionați, s-au acoperi doar puțin peste 140. Lipsa de personal cât și lipsa de experiență generează costuri suplimentare pentru pregătire și organizări de concursuri.

„Deficitul de personal în structurile MAI este unul cunoscut, precum și faptul că permanent au fost avute în vedere măsuri pentru reducerea acestuia. Astfel, au fost organizate concursuri de încadrare din sursă externă-agenți și specialiști, concursuri de trecere a agenților în corpul ofițerilor ș.a. În perioada analizată, au fost încadrați din sursă externă, prin concurs, 92 de polițiști, iar prin repartizare, la absolvirea Academiei de Poliţie „A.I. Cuza”, respectiv a școlilor de politie, 54 de polițiști” mai arată Inspectoratul Județean de Poliție.

 

Cariere încheiate rușinos

Ultimul comandat din conducerea IPJ Cluj, cu drepturi depline și concurs câștigat, a fost Tudor Grindeanu. S-a pensionat în toamna anului 2016, după un scandal monstru cu mai mulți deținuți care a evadat din incinta arestului preventiv al instituției. Cu câteva luni înainte, sub conducerea sa, patru deținuți deosebit de periculoși au evadat. Pe primii trei i-au găsit într-un interval scurt, însă pentru cel de-al patrulea a durat mai multe zile. Indivizii erau cercetați pentru fapte de violență, inclusiv tentativă de omor și furturi din locuințe.

În câteva luni de la ”recuperarea lor”, Tudor Grindeanu s-a pensionat.

Procentul său, fostul șef al IPJ Cluj, Ioan Păcurar a plecat cu un scandal monstru, după ce procurorii au deschis o anchetă penală împotriva sa pentru fals în acte și uz de fals.

Realitatea însă este mai crudă. Ultimii doi șefi ai IPJ Cluj și-au încheiat cariera în MAI cu câte un ”incident” rușinos, însă după cei doi nimeni nu a mai obținut drepturi depline asupra funcție. Notele la examene pentru post, obținute de candidații care au fost ”șefi interimari” nu au făcut decât să aducă o pata de rușine asupra insituției. Rocada se face, de ceva timp între Miron și Ilea, dar niciunul nu este titular pe post. La toate acestea se mai adaugă faptul că încă 50% din locurile lăsate libere de polițiștii pensionați nu au mai fost acoperite.

 

 

 

 

 

Chef mare pentru Bratner Vereș și Rosal: Atribuiri directe mascate de Primărie prin prelungire de contracte

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *