In vizor

26 de morminte din Cimitirul Crisan au fost profanate

26 de morminte din Cimitirul Crisan, aflat in administrarea primariei clujene, au fost profanate in noaptea din 7-8 august. Chiar daca sunt amplasate camere de supraveghere in zona, pana acum Politia nu a gasit autorii faptelor. In acelasi cimitir, cu doi ani in urma a fost vandalizat Monumentul Militarilor Maghiari. Nici atunci nu au fost gasiti autorii. Cu toate ca in oras sunt peste 200 de camere de supraveghere, pentru care primaria clujeana plateste de la bugetul local aproape 100.000 de euro pe an drept chirie, in cele mai multe cazuri acestea nu isi dovedesc eficienta.

Ultima fapta de acest fel s-a produs in Cimitirul Crisan, din cartierul Gruia.

“Fapta s-a produs in noaptea din 7-8 august, iar in urma cercetarii, s-a constatat deteriorarea unui numar de 26 de monumente funerare. In continuare, se fac cercetari si investigatii pentru prinderea si tragerea la raspundere a autorilor. In zona sunt camere de supraveghere si au fost analizate imaginile. Deocamdata, ancheta este in desfasurare, sub aspectul savarsirii infractiunii de profanare de morminte”, a declarat comisarul-sef Daniel Boie, reprezentant al IPJ Cluj.

Potrivit Codului Penal, “profanarea prin orice mijloace a unui mormant, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.

Cimitirul Crisan este administrat de Primaria Cluj-Napoca. Aici se afla si Monumentul Militarilor Maghiari, in fata caruia este comemorata, in fiecare an, semnarea Tratatului de la Trianon. In iunie 2013, cu ocazia unei astfel de comemorari de catre comunitatea maghiara, acest monument a fost gasit vandalizat, dupa ce s-a aruncat pe el vopsea rosie.

Atunci, viceprimarul Anna Horvath s-a aratat indignata de aceasta fapta. “Actul revoltator reflecta faptul ca practica profanarii monumentelor istorice poate deveni din nou o actualitate in Cluj Napoca, intr-un oras ce se considera nu doar european, dar care totodata isi propune sa candideze la titlul de Capitala Culturala Europeana”, declarat, atunci, viceprimarul Clujului.

Chiar daca UDMR a depus, in 2013, plangere penala, nici astazi nu au fost identificati autorii faptei.

In acelasi context, autoritatile cauta, inca, autorii unui alt act de vandalism, petrecut la sfarsitul lunii trecute, in centrul Clujului. De data aceasta, autori necunoscuti au vandalizat statuia Matei Corvin, aceasta fiind stropita cu vopsea. Si in acest caz, reactia UDMR a fost ferma.

“Consideram o profanare a mostenirii culturale maghiare noul act de vandalism asupra creatiei lui Fadrusz János, grupul statuar Mathias Rex, din Cluj. Consideram inadmisibil faptul ca, in Clujul de azi, Capitala Europeana a Tineretului, candidat la titlul de Capitala Culturala Europeana, o asemenea valoare, a carei restaurare a fost interesul si efortul comun al statului roman si ungar, sa devina, astazi, o tinta lipsita de aparare. Astfel, Uniunea Democrata Maghiara din Romania solicita interventia neintarziata a institutiilor competente, in vederea identificarii «autorilor necunoscuti» si tragerii lor la raspundere pentru fapta comisa”, se arata intr-un comunicat semnat de presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Toate aceste fapte se intampla in zone intens circulate ale orasului, unde primaria clujeana a amplasat camere de supraveghere. In cazul Cimitirului Crisan, aici patruleaza si un echipaj al Politiei Locale. In toate cazurile amintite mai sus, aceste camere s-au dovedit a fi inutile, deoarece imaginile surprinse nu i-au ajutat pe anchetatori sa identifice faptasii. Inutilitatea camerelor a fost punctata si de Kelemen Hunor.

“Si din punctul de vedere al sigurantei publice in Cluj, constituie un motiv de ingrijorare faptul ca, in piata centrala a orasului, prevazuta cu camere de supraveghere, pot avea loc incidente de o asemenea gravitate fara sa se afle identitatea faptasilor, desi sunt intrunite toate conditiile in acest sens. Solicitam, din nou, ca profanarea, distrugerea simbolurilor nationale, sa fie considerata infractiune de drept comun, iar faptasii sa fie pedepsiti ca atare. De asemenea, cerem insistent autoritatilor sa isi indeplineasca obligatiile de serviciu, contribuind in felul acesta la convietuirea pasnica intre comunitati”, se mai arata in comunicatul UDMR.

In Cluj-Napoca exista peste 200 de camere de supraveghere, amplasate de Electrogrup in 2010, in urma unei licitatii. Primaria plateste o chirie lunara de 179 de lei pentru fiecare camera de supraveghere din oras, ajungand la suma de aproximativ 430.000 de lei pe an. Contractul cu Electrogrup in 2010 s-a incheiat pe o perioada de sapte ani.

Sursa foto: captura protv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *