Din oras

22 de proiecte clujene in competitia "Idei din Tara lui Andrei"

Programul „Idei din Tara lui Andrei” are deja o traditie de patru ani fiind realizat de OMV Petrom in parteneriat cu Fundatia Pact. Prin acesta, ei incurajeaza initiativele sustenabile ale romanilor care vor sa contribuie prin ideile lor la dezvoltarea comunitatii din care fac parte. Astfel, dinspre comunitatea clujeana au fost propuse 22 de proiecte din cele trei domenii ale programului: dezvoltare comunitara, educatie pentru angajabilitate si mediu (eco-eficienta si eco-inovatie). Pana in prezent, dintre proiectele clujene, cele mai multe voturi il are proiectul „Zambet de bunica”, care ocupa locul 17 la nivel national. Dar, strict pe categoria din care face parte, cea a dezvoltarii comunitare, proiectul are sanse de castig fiind, momentan, pe locul opt. Votul publicului este deschis pana in data de 18 decembrie.

1. Cel mai votat proiect clujean este cel din cadrul domeniului „Dezvoltare Comunitara”. Astfel „Zambet de bunica” are in prezent 364 de voturi si are nevoie de o suma de 13 mii de euro. Initiatorul acestuia este Arthur Gabriel Csergezan, reprezentantul legal al Caminului pentru Varstnici „Casa Betsaida”. El doreste sa ofere un ajutor persoanelor in varsta din judetul Cluj cu atat mai mult cu cat in ultimele 12 luni asociatia a gazduit circa 86 de persoane. Prin intermediul proiectului ei doresc sa achizitioneze un ascensor pentru persoanele din cadrul caminulului, pe termen mediu (1 an) si sa gaseasca astfel o solutie imbunatatind situatie de trai pentru cei 70 de bunici care se afla in cadrul caminului. Astfel ei au patru obiective specifice dintre care: 

„Obiectiv specific (O1): facilitarea zilnica a deplasarii in interiorul caminului in mod direct celor 25 bunici imobilizati si indirect: a celorlalti bunici din camin aflati in situatie de semidependenta– in timp de 1 an 
Obiectiv specific (O2): asigurarea si sustinerea saptamanala a celor 70 de bunici in desfasurarea unor terapii de recuperare functionala si cognitiva) – in timp de 1 an 
Obiectiv specific (O3): determinarea celor 70 de bunici la o viata activa prin intermediul unor activitati zilnice de socializare si de petrecere a timpului liber– in timp de 1 an 
Obiectiv specific (O4): integrarea si reintegrarea sociala a celor 70 de benficiari din Camin prin medierea relatiilor familiale si socio-comunitare in vederea desfasurarii trimestriale a unor activitai cu caracter socio-comunitar. – in timp de 1 an”, conform descrierii proiectului.

2. Cel de al doilea proiect, „Evalueaza-te online”, cu 282 de voturi pana in prezent, face parte din sectiunea „Educatie pentru angajabilitate” fiind initiat de Stefan Poka. Proiectul este destinat elevilor aflati in anul terminal al ciclului gimnazial si, conform prezentarii de pe site, are o serie de avantaje care se diferentiaza de cele oferite de alte comuniati educationale.

„1) Este implementat pe platforma Moodle, una din cele mai raspandite și apreciate platforme de elearning la nivel mondial. 
2) Softul matematic – Wiris, integrat pe platforma noastră ar permite ( in premieră la noi in țară ) utilizarea unor itemi liberi/deschisi cu notare automată. 
3) Dispunem si de un editor matematic performant si usor de folosit, astfel se deschide larg paleta tipurilor de itemi; itemi cu raspuns multiplu sau cei de tip adevărat/fals, vor fi putin folositi in proiectul nostru ( alte platforme fiind limitate doar la folosirea acestor tipuri de itemi). 
4) Folosirea variabilelor ( de orice fel !) in enuntul itemilor, genereaza la accesari diferite itemi diferiti; se creeaza astfel posibilitatea repetarii unui test fara ca itemii care-l compun sa se repete”, informeaza initiatorul proiectului.

Prin aceasta actiune, Stefan Poka vrea sa ofere saptamanal testele de care elevul are nevoie pentru a-si insusi toate cunostintele necesare evaluarii nationale. Pentru implementarea acestui proiect, suma necesara a fost estimata la aproape 5.000 de euro.

3. Pe locul trei, in categoria Mediu (Eco-eficienta sau eco-inovatie) se situeaza proiectul „Aerul de stup”, initiat de apicultorul Alina Varadi, proiect cu 234 de voturi. Scopul proiectului, dupa cum sugereaza si numele este extragerea aerului din stupi prin amplasarea unui aparat pe capacul stupului. Ca forma de tratament, acest aer de stup ajuta la fortifierea respiratiei si a aparatului respirator precum si la invigorarea intregului organism. Conform descrierii, terapia este benefica in afectiuni respiratorii cronice precum astm bronsic, bronsite cronice sau tumori pulmonare, dar si in alergii, astenii cronice si convalescente dupa diverse probleme de sanatate. Suma necesara acestui proiect atinge maximul de 15.000 de euro, dar asociatia mai are si surse proprii obtinute prin donatii.

4. Conform voturilor, al patrulea proiect in topul celor clujene care au fost inscrise in program este „Puternici impreuna!”, incadrat la domeniul „Dezvoltare comunitara”. Proiectul este o initiativa a Elenei Veronica Bogorin, responsabil din partea Centrului Judetean de Resurse si de Asistenta Educationala Cluj. Momentan, proiectul are 161 de voturi si are in vedere un buget de 14.776 euro.

„Prin acest proiect educational urmarim abilitarea cadrelor didactice din institutii de invatamant din mediul rural in vederea facilitarii dezvoltarii personale a elevilor pe diferite dimensiuni, a preventiei comportamentelor de risc si a gestionarii situatiilor problematice intalnite la clasa, atat in cadrul grupului de elevi, cat si la nivel individual. Propunem in acest sens o serie de activitati corelate, care vor fi desfasurate in institutii de invatamant din mediul rural. Activitatile se vor desfasura atat cu grupuri de cadre didactice cat si individual, in sistem blended-learning, fiind adaptate la nevoile specifice identificate la nivelul fiecarei scoli”, informeaza ei.

5. In sfera „Educatie pentru angajabilitate intra proiectul” de pe locul cinci, cu 144 de voturi, denumit „Tara cercetasilor” si initiat de Claudia Pop,  fondator al grupului de initiativa John Visserm Campia Turzii, dar si profesor al scolii gimnaziale Mihai Viteazul.

„Cu finanatarea pe care speram sa o obtinem, dorim sa achizitionam materialele si echipamentele atat de necesare pentru sustinerea activitatilor noastre. In primul rand, vrem sa formam o identitate vizuala a grupului prin uniforme si esarfe specifice Organizatiei Nationale ,,Cercetasii Romaniei”. Dorim sa organizam work-shop-uri lunare in care cercetasii nostri sa invete sa creeze obiecte artizanale care vor fi apoi valorificate in interesul grupului de cercetasi si al comunitatii. De asemenea, ne propunem sa organizam team-building-uri in care tinerii vor fi familiarizati cu : orientarea geografica, tehnici de supravietuire, recunoastere de plante, de animale, colectare de materiale din natura pentru activitati artizanale, socializare, intarirea echipei, cunoasterea mediului inconjurator si nu in ultimul rand actiuni de ecologizare. Ne mai propunem sa implicam cercetasii in evenimente locale, sociale si caritabile in calitate de voluntari. Ca obiectiv pe termen lung, ne dorim sa includem cel putin 8 membrii noi (o patrula) pe an”, arata descrierea lor.

6. In continuare, la categoria Mediu (Eco-eficienta sau eco-inovatie) ocupa locul sase proiectul „Eco-Prescolar 2016” cu 111 voturi. Proiectul este propus de profesoara Maria Petrus a carei miza este aceea de a promova si de a implementa o colectare activa si corecta a deseurilor generate in cadrul comunitatii clujene. Scopul proiectului este mai ales acela de a creste nivelul de protectie a mediului din comunitaea Gradinitiei „Mica Sirena” prin actiuni de sensibilizare si implicare in actiuni ecologice. Suma totala necesara este de aproape 5000 de euro.

„Obiectivele generale 
1.Reducem kg de deseuri generate de com.MS1 si le crestem cu 50 %, pe cele reciclabile colectate prin implicarea a minim 50% din membri com.MS1 in actiuni de constientizare/invatare/actiune pe tema reciclarii deseurilor in perioada 02.16- continuu 
2. Educam/ recompensam/ motivam precolari sa se implice si ei in reciclarea deseurilor, prin diseminare imagini ecologice si vizitarea unui centru de colectare a deseurilor, de catre min. 30 de copii intre 15.02-19.03.16 
3. Contribuim la conservarea resurselor prin inlocuirea paharelor plastic, din gradinita, cu 70 cani personalizate din mat. durabile, refolosibile pana in 15.03.16 
4. Implicam min. 25 copii, 30 adulti, din com.MS1 in actiuni de ecologizare a terenului gradinitei intre 21-26.03.16
5. Implicam min. 25 copii, 30 adulti, din com.MS1 in actiuni de amenajare si infrumusetare a spatiului exterior pana in data de 20-23.04.16.
6. Sensibilizam/promovam exemplu pozitiv com. locale (min. 100 pers.) si 50 gradinite cu privire la colectarea selectiva
si organizam si implicam min. 30 prescolari, intr-o ecoparada, in curtea gradinitei:”ECO-PRESCOLAR-ului îi pasa de mediu, Tu ce atitudine ai ?” Editia I – 2016”, informeaza ei.

7. Tot cu un numar de 111 voturi pana in prezent se arata si proiectul „Spre o cariera verde” din cadrul „Educatie pentru angajabilitate”, initiat de Vlad Macicasan. Bugetul pe care il are in vedere ajunge la suma de aproape 12.000 de euro. Scopul acestuia este de a urmari formarea continua a absolventilor din domeniul stiintei si ingineriei mediului prin crearea unui sistem sustenabil in acest sens. Totodata, una dintre mizele principale este si aceea de a spori sansele de angajare ale acestor absolventi.  

8. Urmatorul proiect, cu un numar de 105 voturi intra la categoria mediu si se numeste „Scoala verde”, necesitand un buget de 5.000 de euro. Programul este orientat in special inspre localitatea Gilau fiind initiat de profesorul Roxana Hulpe.

„Scopul principal al proiectului este imbunatatirea mediului scolar prin amenajarea unei parti din curtea liceului si implicarea elevilor in acest proiect (stimularea creativitatii lor, responsabilizarea lor fata de mediu, dezvoltarea spiritului de echipa, dar si de competie). Scopul secundar este reducerea absenteismului in scoala si atragerea elevilor „problema” inapoi la cursuri prin implicarea lor in acest proiect”, prezinta initiatoarea acestuia.

9. La sectiunea „Dezvoltare Comunitara”, intra si proiectul „Un zambet pentru copii” initiat de asociatia Zambete Creative, insa cu un numar de voturi ceva mai restrans, de doar 79. Proiectul se indreapta inspecial spre membrii localitatii Iclod si are in vedere trei directii de actiune socio-educationale, astfel incat, comunitatea mixta din Iclod (romani, romi si unguri) sa se dezvolte frumos si durabil. Dincolo de imbunatatirea performantelor scolare ale elevilor, prin implementarea unui program de tip scoala dupa scoala, proietcul isi propune si dezvoltarea abilitatilor psihosociale atat ale elevilor cat si ale parintilor. In acest sens se urmareste crearea unul club intercultural al elevilor in cadrul caruia sa se desfasoare dezbateri, vizionari de filme, expozitii. Prin promovarea multiculturalismului, proiectul spera sa deschida mentalitatea si curiozitatea copiilor unii spre ceilalti, indiferent de etnie. Suma totala necesara este de aproape 15.000 de euro. Totodata, unul dintre obiective este si acela de dezvoltare a abilitatilor si cunostintelor civice pentr 75 de parinti atat romi, romani ca si unguri pe o perioada de sapte luni.

10. Cel de al zecelea proiect din totalul de 22 care reprezinta judetul Cluj este incadrat la categoria Mediu, are 69 de voturi si se numeste „Sa fim eco-eficienti”. Initiatoarea acestuia este Nicoleta Erchedi si are nevoie de un buget de circa 4.500 de euro pentru a-l pune in aplicare. Tot pe un principiu al ecologiei, mizeaza si acest program, dupa cum reiese din descrierea lui. 

„In prezent in scoala noastra se folosesc becuri clasice, mari consumatoare de curent, si pentru a se evita ca factura de curent sa fie astronomica se folosesc becuri de putere slaba, iar rezultatul este o lumina deficitara in clase, mai ales ca jumatate din salile noastre de clase au orientare nordica. Prezentul proiect isi doreste imbunatatirea eficientei energetice cu circa 70% prin inlocuirea becurilor clasice cu cele economice și reducerea consumului de apa cu circa 30% prin inlocuirea robinetilor clasici cu robineti cu revenire si a rezervoarelor simple ale wc-urilor cu unele cu dubla comanda”, reiese din prezentarea activitatii.

Tara lui Andrei este un proiect de responsabilitate sociala a OMV Petrom. Cu o activitate de patru ani, proiectul ii sustine pe cei care au idei si vor sa inoveze in domeniul lor. Competitia lansata de „Tara lui Andrei” presupune patru etape. Mai intai, are loc inscrierea proiectului in competitia „Idei din Tara lui Andrei”, dupa care, urmeaza etapa votului public, care se va desfasura pana in data de 18 decembrie. Ulterior va avea loc evaluarea proiectelor si a voturilor, urmand ca proiectele castigatoare sa fie anuntate in 20 ianuarie. Din partea judetului Cluj au fost inscrise 22 de de proiecte: noua dintre ele inscrise la categoria dezvoltare comunitara, cinci sunt clasificate la mediu, iar celelalte opt la educatie pentru angajabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *