In vizor

22.000 euro/infractor este costul întoarcerii la închisoare a “recidiviștilor lui Toader”

La nouă luni de la aplicarea Legii recursului compensatoriu, apar noi cazuri de infractori eliberați și care recidivează. Toate pentineciarele, inclusiv cel din Gherla, se confruntă cu situații de acest fel. Costurile estimate pentru anchetarea, judecarea și reîntoarcerea în închisoare a infractorilor este estimat la aproximativ 22.000 euro pentru fiecare recidivist. Sindicaliștii Penitenciarului din Gherla spun că de obicei recidivează hoții și violatorii, iar reeducarea lor este foarte dificilă.

Cazul hoţului recidivist care a rănit uşor două persoane şi a distrus 5 maşini în timp ce era urmărit de poliţie readuce în discuţie tema deţinuţilor eliberaţi din închisori în baza legii recursului compensatoriu (eliberarea mai rapidă din penitenciar pe motiv de condiţii proaste de detenţie).
Sindicaliștii Penitenciarului Gherla subliniază că cei care au săvârșit furturi ajung recidiviști în ciuda faptului că pe perioada de detenție se urmărește educarea lor ca să nu mai repete faptele.

“Majoritatea celor care sunt cu furturi de exemplu recidivează și se întorc în penitenciar. Această lege nu este deloc bună pentru că s-au urmărit alte ținte, nu să fie eliberați infractorii mici. Degeaba noi încercăm să îi educăm pe infractori pentru că nu reușim să îi determinăm să nu recidiveze și să se întoarcă în penitenciar”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Ovidiu Adrian Bota, președintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla.

Faptul că recidivează îl arată și studiile făcute în străinătate. Potrivit g4media.ro, italienii au făcut astfel de studii după eşecul recursului compensatoriu de la ei. Potrivit statisticilor, în jur de 60-70 la sută dintre deţinuţii eliberaţi în Italia au recidivat după 1-3 ani de la punerea în libertate. Aşa că italienii au studiat problematica şi au estimat că fiecare deţinut eliberat care a recidivat a costat statul în jur de 27.000 de euro.

Experţii români din domeniu au preluat metoda şi au estimat costurile per recidivist la 22.000 de euro în România. Potrivit lui Sorin Dumitraşcu, de la intrarea în vigoare a recursului compensatoriu, din 19 octombrie 2017 până în prezent, au fost puşi în libertate înainte de termen în jur de 6000 de deţinuţi.

„Noi estimăm că vor fi până la 8000 în octombrie când se va împlini un an, deja s-a depăşit puţin cifra de 6000. Este vorba de criminali, tâlhari, hoţi. Toţi au beneficiat de reducerea pedepsei cu o cincime în baza recursului compensatoriu”, a declarat Sorin Dumitrașcu, liderul sindicaliștilor din penitenciare, pentru G4media.ro.

Dintre ei, potrivit datelor statistice, cam 4500-4700 se vor întoarce în penitenciare în următorii ani.

“La fiecare recidivist adăugaţi cel puţin o victimă şi costuri în jur de 22.000 de euro pentru fiecare dintre ei, reprezentând prejudicii fizice, morale, materiale, cheltuieli de <> a lor de către sistemul de poliţie şi justiţie şi costuri economice pentru întreaga societate”, a explicat Sorin Dumitraşcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *