In vizor

21 decembrie 2017, ziua în care pentru “Vulpe” strugurii nu au mai fost acri. Emil Boc i-a autorizat un bloculeț lui Virgil Ardelean

Chestorul Virgil Ardelean, cunoscut drept “Vulpea” de pe vremea în care era cel mai longeviv șef al lui “Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, a devenit, la bătrânețe, investitor imobiliar. Acesta a obţinut, în 21 decembrie 2017, fix în ziua în care Clujul ar fi trebuit să-și plângă morții din Decembrie 1989, autorizaţie pentru un bloculeț de numai 9 etaje (cu două subsoluri, parter, mezanin, șapte etaje la vedere și unul nițel mai retras) în cartierul Gheorgheni, pe amplasamentul fostului complex comercial Feleacul, de pe aleea Herculane, numărul 1. Proprietate obșinută din salariul său de bugetar al statului român, firește.

Un lucru bun: imobilul va avea 133 locuri de parcare. În rest, spații comerciale în suprafață de 2000 mp şi 68 de apartamente de locuit. Proiectantul este firma Arhimar Serv SRL.

Pentru HCL nr. 51/17.05.2016, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal – Aleea Herculane nr. 1, pentru ansamblul mixt-rezidențial, comerț și servicii, cu regimul de înălțime 2S+P+M+7E+R, municipalitatea a eliberat autorizaţia cu numărul 1793.

Cu banii adunați din afaceri cu energie, afaceri hoteliere și afaceri cu firma de protecție și pază, chestorul Virgil Ardelean își încearcă acum norocul în afaceri imobiliare de anvergură, prin firma ARVIFOX Real Estate Solutions, în care au calitatea de asociați SC ARVIFOX Vision Security și fiul său Alin, iar chestorul este administrator. În asociere cu SC Duncan Real Estate SRL, în care este asociat și administrator Dan Dunca, patronul restaurantulu Baracca din Cluj Napoca, SC ARVIFOX Real Estate Solutions SRL a efectuat demersurile necesare pentru construirea unui bloc mixt rezidențial cu 10 etaje în cartierul Gheorgheni din Cluj Napoca, pe amplasamentul fostului complex comercial Feleacul.  Amplasamentul este situat pe Aleea Herculane nr.1 și se învecinează cu Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Dimitrie cel Nou  la est, cu blocurile nr.2 (cu 4 etaje) și nr. 6 (cu 10 etaje) de pe Aleea Herculane la nord și cu blocul nr.7 de pe strada Nicolae Pascaly, în care se află clinica Interservisan, la sud. Este un amplasament foarte bun, situat la circa un kilometru de centrul orașului, la intersecția dintre trei cartiere. Fostul complex comercial Feleacul, o clădire cu două etaje construită în anii ’60, a fost cumpărat de la fostul director general al SC Alimentara SA, Ioan Mureșan, iar terenul aferent a fost dobândit prin achiziționarea drepturilor litigioase de la moștenitorii foștilor proprietari.

Toate demersurile la primărie sau la alte autorități au fost efectuate de patronul SC Duncan Real Estate SRL (în fotografie: arhitectul Cristian Bănuț, prezentând documentația proiectului), chestorul Ardelean evitând să se expună.

Construcție după cum vor mușchii investitorului

Proiectul a stârnit de la început nemulțumirea locatarilor din blocurile nr.2 și nr. 6 de pe Aleea Herculane și din blocul Interservisan, precum și a reprezentanților Parohiei Sfântul Dimitrie cel Nou. Aceștia nu au fost contactați niciodată de reprezentanții celor doi dezvoltatori imobiliari  pentru a le expune proiectul, pentru a aduce clarificări și pentru a le obține acordul. Nici primăria nu a realizat o comunicare corespunzătoare cu vecinii, neînștiințându-i pe locatarii din zonă cu privire la acest proiect prin afișaj la intrările în blocuri.

Interesant este altceva: deși când a văzut în 2015 pentru prima dată acest proiect Emi Boc s-a cam “speriat” și a cerut “Să vină vecinii”, la ședința în care aceștia au venit, acestora nu li s-a dat cuvântul, aceștia sesizând un partizanat evident față de firmele beneficiare. O fi aflat între timp și primarul că Dunca era doar paravanul Vulpii…

„Vreau o dezbatere publică serioasă! Nu! Stop joc! Nu putem pune așa un bloc de 8 etaje în Gheorgheni, vreau să fie vecinii prezenți aici! E cartierul Gheorgheni, trebuie să ne gândim la circulații, la cum arată zona, să nu promovăm proiectul fără dezbatere publică reală. Să se afișeze anunțul, să se știe!”, a spus Boc.

„Să se anunțe la toate blocurile din preajmă, să vină vecinii! Nu întotdeauna trebuie să mergem pe maxim! Gândiți-vă, oameni buni! Clujul ăsta e constituit. O fi afacere benefică din punct de vedere investițional, dar să aglomerezi zona, care e și viitoare zonă de agrement… să fie o săptămână în informare. Să vă pregătiți să negociați cu comisia. 11 niveluri… îmi pare rău! Într-o zonă deja constituită, singura oază de verdeață și liniște ce a rămas în Gheorgheni” – a mai spus primarul. Și cu spusele a rămas.

Așa că vecinii au rămas cu nemulțumirile, iar Emil Boc cu spaima inițială. Care sunt nemulțumirile vecinilor? Păi, ca de obicei, regimul de înălțime obstrucționează toate clădirile din jur. În vecinătate sunt blocuri de 4-10 etaje. Apoi, această construcție va supraîncărca circulația în zonă, va creea probleme de parcare (chit că sunt prevăzute 133 de locuri în proiect), și va afecta spațiile verzi și spațiile de joacă existente. Proiectul nu respectă distanța minimă obligatorie  de 10 metri față de biserica din apropiere. Nu în ultimul rând, vecinii apreciază că realizarea acestei construcții nu se încadrează în specificul și destinația zonei și nu sunt de acord cu această practică de îndesire aplicată într-o anumită perioadă în cartierele Mănăștur și Grigorescu. Un reprezentant al uneia dintre asociațiile de proprietari din zonă a solicitat Primăriei municipiului Cluj Napoca, pe cale de contencios administrativ, să revoce hotărârea adoptată de Consiliul Local cu privire la acest imobil, dar plângerea sa a fost respinsă.

Pentru a înțelege de ce unii pot să construiască după cum îi taie dorința, nițică istorie nu ne strică. Măcar pentru a ști cine ne sunt investitorii

Virgil Ardelean a ocupat funcția de șef la “Doi și un sfert” din 1999 până în 2006, când a fost debarcat în urma fugii din România a teroristului Omar Hayssam, care se afla sub monitorizarea serviciului secret al MAI. Omul pe care unii l-au ridicat în slăvi că ar fi o eminență a serviciilor secrete și-a început cariera ca milițian în regimul comunist. A absolvit Școala de miliție de la Băneasa în anii ’70 și a activat în Miliția municipiului Cluj Napoca până la Revoluție. A fost ofițer de miliție economică, ocupând la un moment dat funcția de șef al Biroului Economic, din care a fost promovat apoi locțiitor al șefului Miliției municipiului Cluj Napoca. Potrivit unor foști colegi, Ardelean a manifestat exces de zel și servilism față de regimul ceaușist în aceste funcții, motiv pentru care a fost desemnat secretar UTC și apoi secretar PCR pe miliția clujeană. La un moment dat a vrut să intre în Securitate, dar a căzut testul psihologic. După Revoluție Virgil Ardelean a devenit șeful Poliției municipiului Cluj Napoca, funcție în care a avut relații apropiate cu patronul Caritas, Ioan Stoica, cu directorul general al SC Alimentara SA, Ioan Mureșan, și cu controversatul om de afaceri Sever Mureșan, arestat și condamnat ulterior pentru fraude în detrimentul Băncii Dacia Felix. Grație fostului ministru țărănist de interne, Gavril Dejeu, care avea origini sălăjene ca și Ardelean, acesta a fost promovat șef al Poliției municipiului București în 1998, iar în 1999 a fost numit șef al serviciului secret al MAI. A rezistat în funcție și sub guvernările ulterioare până la incidentul cu Hayssam, cochetând cu lideri marcanți din PSD (Ioan Rus), PDL (Vasile Blaga) și PNL (Cristian David, foist Troacă, nițeluș arestat).

Afacerile prospere ale fostului bugetar Ardelean

După trecerea în rezervă, chestorul Ardelean s-a dedicat unor afaceri prospere. Și-a înființat o firmă de securitate și pază, ARVIFOX Vision Security SRL, în care este asociat cu fiul său Alin. Firma este în realitate un serviciu privat de informații în care activează numeroși foști angajați ai serviciului secret al MAI. Firma are sediul social în București str. Dragoș Vodă nr. 6 Sectorul 2 dar funcționează în sediul firmei lui Ion Țiriac de lângă ambasada Chinei.

Virgil Ardelean a fost implicat în ultimii ani în afaceri bănoase cu energie prin două firme din Cluj Napoca : Ten Energy, care a fost deținută de fiul său Alin, și Energon Power & Gas, la care au fost asociați fiul său și un offshore din Cipru (ECG Central Europea Gas Limited), administrator fiind un apropiat al lui Ardelean, Rareș Criste. În toamna anului 2013 firma Energon Power & Gas a încheiat un contract de 263 milioane de euro cu Hidroelectrica, considerat cea mai mare afacere cu energie din România, dar aceasta a căzut în urma arestării, pentru o mită de 1,4 milioane de euro, a consilierului ministrului delegat pentru Energie, Ion Mihăilă, și a directorului comercial al Hidroelectrica, Eugen Brădean. Ulterior, fiul său a avândut firma Ten Energy holdingului clujean Electrogrup, deținut de frații Teofil și Simion Mureșan, apropiați ai chestorului Virgil Ardelean și ai primarului Emil Boc.

Sub aspect imobiliar, chestorul Ardelean deține o vilă frumușică în municipiul Cluj Napoca, pe strada Mihai Eminescu, aproape de parcul central al orașului, în zona în care a locuit fosta nomenclatură comunistă locală. În perioada în care a activat în MAI, Ardelean și-a construit o casă de vacanță impresionantă în Munții Apuseni, în localitatea Doda Pilii, la coada lacului Beliș-Fântânele. Potrivit unor localnici, până la casa de vacanță a chestorului Ardelean a fost amenajat un drum și a fost instalată rețea electrică pe o distanță de mai mulți kilometri din bani publici. Chestorul Virgil Ardelean și omul de afaceri Sever Mureșan controlează firma SMAV (SM, de la Sever Mureșan și AV, de la Ardelean Virgil), care deține cel mai profitabil hotel din Cluj Napoca, respectiv hotelul Napoca, care are un grad de ocupare de aproape 100% și deține patru săli de evenimente (nunți, protocoale, conferințe) foarte solicitate.

 

Fotocredit: Gazeta de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *