Afacerea zilei

2019 a fost cel mai bun an pentru compania IT CoSoSys Cluj-Napoca, înființată de germanul Roman Jens Foeckl. Firma a avut profit de 5,1 milioane euro

Compania IT CoSoSys Cluj-Napoca, fondată în 2004 de germanul Roman Jens Foeckl, a avut în 2019 cea mai bună cifră de afaceri și cel mai mare profit de la debutul activității în România. Anul trecut a fost unul foarte important pentru companie ca urmare a unei investiții importante făcută de Fondul de Investiții Turn/River din San Francisco în acționariat. Investiția a permis dezvoltarea produsului EndPoint Protector și extinderea pe mai multe piețe. Rezultatele concrete le vom vedea însă peste câteva luni când vor fi disponibile datele financiare pe anul 2020.

CoSoSys a înregistrat, în 2019, o cifră de afaceri de 24,2 milioane euro, mai mult cu aproximativ 7 milioane euro față de anul 2018. În urmă cu doi ani, compania a avut cea mai mare cifră de afaceri de la debutul afacerii în Cluj-Napoca. De exemplu, în 2004 a pornit cu o cifră de afaceri de 1600 euro, iar în 2005 a ajuns deja la peste 840 mii euro venituri totale. Cifra de afaceri a crescut constant până a ajuns la valoarea de anul trecut.

În 2019, CoSoSys a avut și cel mai bun profit de la debutul activității în Cluj-Napoca. Astfel, americanii au declarat un profit net de aproape 5,1 milioane euro, mai mult cu peste 1,7 milioane euro față de anul 2018. Și în 2017 profitul a fost mai mic decât în urmă cu doi ani, mai exact valoarea câștigului net a fost de 2 milioane euro. Anul 2016 a fost foarte slab pentru CoSoSys: a declarat un profit net de numai 1400 euro. În primul an de activitate, compania a avut pierderi de 1200 euro, iar în anul următor a ajuns deja la un profit de 437 mii euro.

CoSoSys și-a început activitatea în Cluj-Napoca cu 4 angajați și până anul trecut a ajuns la 66 de salariați.

Unicul asociat al companiei CoSoSys este Endpoint Security Software LLC din SUA, iar administrator este neamțul Roman Jens Foeckl. El deține și o participație în acționariatul EndPoint Security Software LLC.

Potrivit profit.ro, în februarie 2020, Fondul de Investiții Turn/River, cu sediul în San Francisco și active în administrare de peste 700 milioane de dolari, a intrat indirect în acționariatul CoSoSys SRL Cluj-Napoca, companie cu afaceri de 17,5 milioane de lei în 2018, în urma unei investiții considerabile, de ordinul milioanelor de dolari. Anterior tranzacției cu fondul Turn/River, CoSoSys era controlată de Romventures Cluj-Napoca – 56%, societate reprezentată legal de Roman Foeckl.

Investiția a permis accelerarea dezvoltării produsului CoSoSys, EndPoint Protector și extinderea pe mai multe piețe. Endpoint Protector este o soluție avansată de tip Data Loss Protection (DLP – prevenire a pierderilor de date) pentru sistemele de operare Windows, macOS și Linux.

„Soluția pune capăt scurgerilor de date neintenționate, protejează de furtul de date, asigură un control strict al dispozitivelor portabile de stocare și ajută la respectarea reglementărilor privind protecția datelor, cum ar fi GDPR, HIPAA, CCPA sau PCI DSS”, spuneau reprezentanții companiei, anul trecut.

Produsele CoSoSys protejează peste 11,5 milioane de utilizatori din întreaga lume și sunt reprezentate de mai mult de 130 de parteneri din peste 90 de țări. În 2011, compania a fost inclusă în topul Deloitte Texhnology FAST 50 al companiilor IT&C din Europa Centrală.

Alte două firme sunt conectate direct de CosSoSys: Romventures SRL Cluj-Napoca și Hetairos Cluj-Napoca.

Roman Jens Foeckl este asociatul principal al firmei Romventures Cluj-Napoca, care a ajuns una dintre cele mai profitabile companii din Cluj, potrivit datelor valabile pe anul 2019.

Citește și:

Romventures Cluj-Napoca, o firmă IT cu un singur angajat, profit uriaș în 2019. Cum a reușit neamțul Foeckl Jens Roman să facă 11 MILIOANE euro profit într-un an

Anul trecut, germanul Foeckl a dechis și firma Hetairos, cu obiect de activitate consultanță în tehnologia informației. El este unic asociat și administrator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *