Cooltura

2017 aduce o ediție săracă în noutăți a festivalului anual al Teatrului Național Cluj

Festivalul anual al Teatrului Național Cluj-Napoca, „Întâlnirile internaționale de la Cluj”, le va aduce iubitorilor de teatru, la cea de-a șaptea ediție, care se va desfășura între 4 și 8 octombrie, în special piese pe care spectatorii fideli ai Naționalului clujean le-au mai văzut. 

Spectacolele reunite în acest an sub tema „Extreme” le propun amatorilor de teatru situații limită, devieri de la normă, ilustrate prin montări mai mult sau mai puțin reușite: Portocala mecanică, după romanul lui Anthony Burgess, în regia lui Răzvan Mureșan (o magistrală ratare); Playlist, de C.C. Buricea-Mlinarcic, în regia lui Tudor Lucanu (o piesă reușită, plină de farmec); Procesul după romanul lui Franz Kafka, regia Mihaela Panainte (o montare deosebit de slabă din punct de vedere artistic); spectacolul invitat „Goldberg Show – Facerea lumii și alte întâmplări” după George Tabori, regia Mihai Măniuțiu; OST (Organic Sound Twist), un spectacol de dans realizat de Andrea Gavriliu; „De ce, Anton Pavlovici Cehov?”după „Mașinăria Cehov” de Matei Vișniec, regia Cătălin Bocîrnea.
 
Pe lângă acestea vor mai exista și două seri „extreme” în care vor fi proiectate scurtmetraje experimentale și horror, din cadrul ClujShorts ISFF. Filmul „Dinții”, după piesa lui Matei Vișniec, va avea parte de o proiecție în avanpremieră, în cadrul festivalului de teatru clujean (în data de 6 octombrie, de la ora 16, la Casa TIFF).

Cei care își doresc nu doar să savureze teatrul, ci să și discute despre el, vor putea participa la o conferință susținută de reputatul George Banu („Teatrul extremelor și extremele teatrului”) și la o prezentare susținută de Fumio Owada (Japan Arts Council) despre „Teatrul japonez tradițional”.

O ediție, așadar, săracă a festivalului Naționalului clujean, una cu puține noutăți pentru spectatorii fideli. Dintre piesele mai vechi, doar „Playlist” merită văzută și revăzută, iar dintre cele noi interesant va fi spectacolul invitat (Goldberg Show – Facerea lumii și alte întâmplări, după George Tabori), în regia lui Mihai Măniuțiu, un regizor ale cărui montări de până acum, de pe scena Teatrului Național Cluj, au dovedit o reală valoare artistică. Și Organic Sound Twist are toate șansele să încânte spectatorii, Andrea Gavriliu fiind o creatoare desăvârșită, ale cărei spectacole înseamnă întotdeauna încântare și catharsis. „De ce, Anton Pavlovici Cehov?” este o altă reprezentație care stârnește curiozitatea prin noutatea sa. Rămâne de văzut dacă spectatorii vor fi încântați sau dezamăgiți.

Programul complet al festivalului îl puteți consulta aici. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *