Din oras

2014, mai bun pentru economia Clujului. Numarul firmelor intrate in insolventa a scazut cu 25%

Economia Clujului pare sa se redreseze, cel putin daca luam in calcul numarul fimelor intrate in insolventa. Anul trecut, numarul societatilor comerciale din judet intrate in insolventa a scazut cu 25 de procente fata de 2013.

Potrivit unei statistici a Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Cluj, in perioada ianuarie – noiembrie 2014, la nivelul judetului au intrat in insolventa 538 de firme. Comparativ cu aceeasi perioada din 2013, cand au intrat in insolventa 711 firme, se observa o scadere cu 25%.

Aceasta scadere este explicata de economistul Iosif Pop prin faptul ca perioada critica a crizei a fost depasita si cei care au avut puterea sa-si sustina firmele, au invatat din toata perioada 2007-2014 cum sa iasa din criza.

„Patronii au apelat mai rar la procedura falimentului, cu sansa de a salva firmele. Pe de alta parte, Legea Insolventei a fost modficata si ea descurajeaza intrarea in insolventa si incurajeaza restructurarea financiara a firmei. Pe de alta parte, a fost si un fenomen care s-a generalizat la multi dintre intreprinzatorii romani: vazand ca au o firma cu datorii, au preferat in primii ani de criza sa intre in insolventa si sa scape de datorii si si-au deschis altele noi, unele cu acelasi capital”, a afirmat Iosif Pop.

“Ma astept ca tendinta sa continue si in acest an, suntem asezati deja pe noua legislatie”, a conchis acesta.

Cele mai multe societati comerciale din judetul Cluj care au intrat in insolventa in 2014 sunt din domeniile Comertului si a Constructiilor, dar si Transport si Industria Prelucratoare.

La aceeasi data, 30 noiembrie 2014, la nivelul judetului Cluj au fost active 56.508 firme, dintre care 17.859 persoane fizice autorizate si 38.649 persoane juridice, plasand judetul Cluj pe locul doi intr-un clasament national al profesionistilor activi, dupa municipiul Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *