Eveniment

17 DECEMBRIE 2010/ Zece ani de la evacuările forțate de pe Coastei: „Clujul pentru toți e un oraș fără rasism, un oraș pentru locuit” Pentru o altă politică de dezvoltare urbană

Un deceniu de luptă pentru dreptul la locuire. Zece ani de la evacuările forțate a peste 70 de familii, un număr de cca 350 de persoane, de pe strada Coastei. „Ceea ce s-a întâmplat acum 10 ani pe strada Coastei este o oglindă a orașului Cluj”, apreciază reprezentanții Căși Sociale ACUM! Membrii inițiativei civice au afișat bannere și pancarte cu mesaje antirasiste, ce revendică dreptul la locuire, în cadrul unei acțiuni cu caracter comemorativ, chiar în fața sediului Primăriei Cluj-Napoca de pe strada Moților. 

În intervențiile acestora – prilejuite de împlinirea a 10 ani de la evacuările forțate a familiilor cu posbilități reduse de pe strada Coastei, fără soluții pertinente oferite în schimb sutelor de victime ale acestei măsuri administrative orchestrate de fosta conducere a Clujului, în timpul mandatului lui Sorin Apostu, protejatul lui Emil Boc care, în calitate de premier, aplica măsuri de austeritate fără preceedent în istoria țării – membrii mișcării Căși Sociale ACUM! au semnalat precaritatea locuirii din Cluj, iar precedentul din 17 decembrie 2010 reprezintă o pată rușinoasă din istoria Clujului, pe care administrația penelistă locală nu a reușit să o șteargă prin aplicarea unor măsuri cu caracter social, de susținere a accesului la propria locuință. 

De fapt, după cum arată reprezentanții inițiativei civice clujene, administrația locală oferă oportunități doar marilor dezvoltatori imobiliari, iar prin politica de urbanizare dusă de Primăria Cluj-Napoca sunt avantajați marii investitori, proprietarii de terenuri, mai puțin cetățenii – de la tineri la vârstnici ori la persoane cu venituri mici. 

Costul acțiunii administrative din 17 decembrie 2010 – prin evacuarea zecilor de familii de pe strada Coastei, prin numărul insuficient de locuințe publice realizate în Cluj, prin programe nefuncționale de susținere a persoanelor defavorizate ori cu posibilități reduse – este plătit de către toți clujenii.

„Se împlinesc 10 ani de la evacuarea celor 76 de familii de pe fosta stradă Coastei. 

A fost un eveniment șocant pentru toată lumea. 

Șocant având în vedere faptul că eram în 2010 și nimeni nu credea că se mai poate întâmpla așa ceva. 

Din păcate, însă, a continuat să se întâmple peste tot în țară.

Noi am făcut mai multe cercetări pe această temă, nu doar în Cluj ci și în restul țării: în ultimii 30 de ani au avut loc cca 30.000 de evacuări prin executări. 

Potrivit Ministerului Justiției, marea majoritate a acestor evacuări au avut loc prin susținerea instituțiilor de forță. 

Este o dovadă a faptului că avem un contract social care nu are acoperire pentru întreaga populație. 

Procesul retrocedărilor încă nu s-a încheiat, mai sunt foarte multe dosare pe rol. Încă nu cunoaștem cât de mult va afecta de-acum încolo acest proces de retrocedare în natură, chestiune specifică țării noastre. Țările din jurul nostru nu au apelat la același nivel de retrocedare, în natură, a imobilelor, tocmai dintr-un motiv clar și simplu: aceasta ar fi însemnat ca extrem de mulți oameni să fie scoși afară din locuințe. 

La noi s-a întâmplat: avem zeci de mii de familii care au fost date afară din locuințele lor, însă nu au primit nici un sprijin”, a declarat George Zamfir, membru Căși Sociale ACUM!

„În 15 decembrie 2010 am primit o înștiințare prin care eram anunțați să ne adunăm lucrurile pentru a fi evacuați. 

Am venit aici, în fața Primăriei unde, timp de 10 ani, în fiecare an, ceream relocarea oamenilor de pe strada Coastei, în oraș. 

Acum 10 ani ne-a fost furată viața, ne-a fost furat căminul, ne-a fost furată demnitatea!
Am fost evacuați forțat lângă rampa de gunoi”
, a susținut Linda Greta, clujeanca premiată în Parlamentul European pentru dreptul la locuire, ca activistă europeană. 

Linda Greta reprezintă comunitățile de romi de la Pata Rât încă din anul 2010, când 350 de persoane au fost mutate din casele lor de pe strada Coastei. Linda Greta este membră în Asociația Comunitară a Membrilor din Coastei, asociație formată pentru a reprezenta drepturile sutelor de persoane evacuate în plină iarnă, în 17 decembrie 2010.

Potrivit reprezentanților Căși Sociale ACUM! o placă comemorativă a fost instalată pe fosta stradă Coastei, unde au locuit persoanele evacuate forțat în plină iarnă de administrația liberală clujeană.

Din păcate, placa comemorativă nu a putut fi amplasată încă în spațiul public din Cluj-Napoca tocmai din cauza „discriminării practicate la nivel de instituție”. 

„În acest an am început demersurile legale, cu acte, cu avize, pentru amplasarea plăcii comemorative, în care am specificat că în urmă cu 10 ani au fost evacuate 76 de familii, în jur de 350 de persoane. 

Vrem să cerem Primăriei, astăzi, locuințe sociale pentru toți oamenii. 

Locuințe sociale publice accesibile, pentru acele categorii sociale care sunt îndreptățite să solicite aceste locuințe”, a adăugat Linda Greta. 

„Ceea ce s-a întâmplat acum 10 ani pe strada Coastei este o oglindă a orașului Cluj.

Pentru că evacuarea a peste 300 de persoane, acum un deceniu, a însemnat decizia Primăriei să curețe zona respectivă de casele și, din păcate, de oamenii care locuiau în ele. 

Astfel, a contribuit la scumpirea terenurilor din zonă, ceea ce a convenit pentru foarte mulți dezvoltatori imobiliari.

Ceea ce se întâmplă reprezintă responsabilitatea Primăriei, pentru că prin măsurile aplicate susține marii proprietari care construiesc locuințe, spații de birouri, spații comerciale.

Este responsabilitatea Primăriei și pentru că NU construiește suficiente locuințe sociale. 

Iar rezultatul acestor politici este resimțit de toți noi, de locuitorii din Cluj. 

Orașul a adevenit cel mai scump din România! Din punct de vedere imobiliar. 

Orașul Cluj a devenit un paradis al investitorilor, iar între timp s-a transformat într-un oraș foarte greu locuibil pentru cei cu venituri mai mici, pensii mai mici, pentru toți cei care nici măcar nu pot să se îndatoreze la bancă pentru a cumpăra o locuință pe un credit imobiliar. 

Mișcarea Căși Sociale ACUM! consideră că orașul Cluj are nevoie de o altă politică de dezvoltare urbană. 

Orașul Cluj devine al tuturor dacă Primăria va construi locuințe prin care va susține tineri, oameni mai în vârstă, pentru toți cei care prin munca lor contribuie la bunăstarea orășenilor. 

Inclusiv oamenii care lucrează în salubritate. Și asigură curățenia Clujului. 

Clujul pentru toți e un oraș fără rasism.

Clujul pentru toți e un oraș pentru locuit.

Nu pentru profit”, a declarat Eniko Vincze, reprezentant Căși Sociale ACUM!, profesor universitar în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. 

Se împlinesc 10 ani de la evacuarea forțată a zecilor de familii de romi de pe strada Coastei și mutarea acestora în zona Pata Rât la aproximativ 800 de metri de rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca și la cca 200 metri de depozitul de deșeuri chimice. Aproximativ 350 de persoane, marea lor majoritate de etnie romă, au fost nevoite să se așeze, în plină iarnă, în cele 10 module construite de autoritățile locale. 

În acest context, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei și Căși sociale ACUM! organizează evenimentul „Un deceniu de luptă”, dedicat comemorării a 10 ani de la evacuarea de pe str. Coastei și mutarea forțată în preajma rampelor de deșeuri din Pata Rât a 350 de persoane de etnie romă.

CITEȘTE ȘIZece ani de la evacuările forțate ale romilor de pe Coastei. Cum este marcat evenimentul în oraș

În contextul epidemioliogic actual, inițiativele sunt adaptate condițiilor restrictive legate de pandemia Covid-19. 

Acțiuni stradale în 17.12.2020 

• Pe fosta str. Coastei, în fața primăriei, la casele modulare şi pe str. Cantonului din Pata Rât, pentru a transmite mesajele noastre prin live-uri pe facebook:

Un deceniu de luptă: un deceniu de la evacuare din str. Coastei în Pata Rât

Evenimente online în 18 decembrie de la ora 19.00

• Dezbaterea publică online despre locuire la intersecția mișcărilor sociale (detalii AICI).

• Lansarea expoziției-arhivă online “10 ani – lupta continuă”.

• Lansarea broșurii în format electronic “Un deceniu de luptă pentru dreptate locativă”.

• Lansarea Nr. 13 al “Cărămida. Ziarul Dreptății Locative”. Variantele electronice ale ziarului pot fi accesate aici.

Organizatorii invită publicul interesat ca până la derularea acțiunilor de mai sus, să vizioneze filmul documentar “Amintiri de la margine: Lupta noastră pentru locuire”, realizat de Căși sociale ACUM! în aprilie 2020, care acum este accesibil cu subtitrare engleză.

Se împlinesc 10 ani de la evacuarea forțată a 350 de persoane de pe strada Coastei, iar situația persoanelor defavorizate, aflate în ”risc de excluziune socială” a rămas neschimbată. 

Aceștia au devenit, în mod oficial, ”excluși”.

De altfel, până în prezent, diverși reprezentanți ai comunității de la Pata Rât pledează în ședințele de Consiliu local pentru propria cauză – cea a locuirii. 

Marginalizarea, altfel spus excluderea unor categorii vulnerabile de persoane, a fost unul dintre motivele pentru care municipiul Cluj-Napoca nu a devenit Capitală Culturală Europeană 2021. 

 

 

sursa capturi: cășisocialeacum!/facebook.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *