Eveniment

1,6 kg de aur şi 400.000 de lei găsiți într-un autocar din acțiuni ilegale cu ţigarete în Marea Britanie şi spălarea banilor proveniţi din contrabandă

Scris de 665

Poliţiştii şi procurorii efectuează 41 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în 5 judeţe, la domiciliul unor persoane fizice şi la sediile mai multor societăţi comerciale. Activităţile sunt desfăşurate pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, constituit, potrivit probelor administrate, din anul 2021, membrii acestuia fiind specializaţi în comiterea infracţiunilor de contrabandă. De asemenea, membrii grupării ar fi fost specializaţi în spălarea banilor proveniţi din comiterea de infracţiuni săvârşite în străinătate.

 • Contrabanda ar fi constat în introducerea frauduloasă de ţigarete în Marea Britanie şi spălarea banilor proveniţi din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale.
 • Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri şi persoane.
 • Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje şi, cu ajutorul şoferilor sau ghizilor din autovehicule, ar fi transportat banii în România.
 • Din datele obţinute până în prezent, a rezultat faptul că aceste firme de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportaţi.
 • Pentru a evita controlul autorităţilor vamale, banii ar fi fost ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule.
 • După ce autocarul ar fi intrat pe teritoriul României, sumele de bani ar fi fost preluate de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile.
 • Aceste persoane ar fi preluat, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi din Bucureşti sau din staţii intermediare, pachetele de bani.
 • Sumele de bani obţinute ar fi fost parţial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor şi parţial transportate în spaţiul extracomunitar. Din datele obţinute până în prezent, sumele de bani astfel transportate ar fi de ordinul milioanelor de lire sterline.
 • Cu aceleaşi mijloace de transport s-ar fi realizat, în mod organizat, activităţi de contrabandă, angajaţii firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înşişi diferite cantităţi de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană.
 • Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi, ce ar fi conţinut 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti – Serviciul pentru Acţiuni Speciale, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj – Serviciul pentru Acţiuni Speciale, poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi al jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.ULTIMA ORĂ

 • Acum 31 mins Anchete
  EXCLUSIV: Proba de sange a ucigasului Tudor Cirje a fost masluita de niste doctori penali din IML Cluj! Concluzii devastatoare ale expertului Adrian Marius Chipurici
 • Acum 3 hours In vizor
  Cum dă Emil Boc peste cap până și calendarul: luna mai a fost noul octombrie, acum aflăm că decembrie este noul octombrie. Atunci OSĂ se termine de dalat malurile Someșului ”navigabil”
 • Acum 3 hours In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 4 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 4 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 4 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 5 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 5 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 6 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
 • Acum 7 hours Analiza
  Dedesubturile scandalului de la Bruxelles. Mihai Tudose, “hărțuirea sexuală” și rotația guvernamentală
 • Acum 7 hours General
  Sile Pușcaș scapă din ghearele justiției clujene. Procesul cu Primăria Cluj-Napoca se mută la Suceava
 • Acum 8 hours Eveniment
  VAL DE PROTESTE ÎN BUCUREȘTI: Continuă greva profesorilor, ies în stradă și sindicaliștii din Sănătate și protestează pentru pensii speciale polițiștii din penitenciare
 • Acum 8 hours Din oras
  Avarie la o conductă de apă din Zorilor! Zeci de străzi au rămas fără apă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE