Eveniment

1,6 kg de aur şi 400.000 de lei găsiți într-un autocar din acțiuni ilegale cu ţigarete în Marea Britanie şi spălarea banilor proveniţi din contrabandă

Poliţiştii şi procurorii efectuează 41 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în 5 judeţe, la domiciliul unor persoane fizice şi la sediile mai multor societăţi comerciale. Activităţile sunt desfăşurate pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, constituit, potrivit probelor administrate, din anul 2021, membrii acestuia fiind specializaţi în comiterea infracţiunilor de contrabandă. De asemenea, membrii grupării ar fi fost specializaţi în spălarea banilor proveniţi din comiterea de infracţiuni săvârşite în străinătate.

  • Contrabanda ar fi constat în introducerea frauduloasă de ţigarete în Marea Britanie şi spălarea banilor proveniţi din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale.
  • Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri şi persoane.
  • Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje şi, cu ajutorul şoferilor sau ghizilor din autovehicule, ar fi transportat banii în România.
  • Din datele obţinute până în prezent, a rezultat faptul că aceste firme de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportaţi.
  • Pentru a evita controlul autorităţilor vamale, banii ar fi fost ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule.
  • După ce autocarul ar fi intrat pe teritoriul României, sumele de bani ar fi fost preluate de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile.
  • Aceste persoane ar fi preluat, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi din Bucureşti sau din staţii intermediare, pachetele de bani.
  • Sumele de bani obţinute ar fi fost parţial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor şi parţial transportate în spaţiul extracomunitar. Din datele obţinute până în prezent, sumele de bani astfel transportate ar fi de ordinul milioanelor de lire sterline.
  • Cu aceleaşi mijloace de transport s-ar fi realizat, în mod organizat, activităţi de contrabandă, angajaţii firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înşişi diferite cantităţi de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană.
  • Astfel, într-un autocar, au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi, ce ar fi conţinut 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti – Serviciul pentru Acţiuni Speciale, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj – Serviciul pentru Acţiuni Speciale, poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi al jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.