Din oras

16.000 de studenti clujeni raman fara abonamente gratuite la RATUC

Peste 16.000 de studenti ai Universitatii de Medicina si ai Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, inscrisi la buget, sunt nevoiti sa suporte, din propriile buzunare, plata integrala a abonamentelor RATUC, din noiembrie. Conventia dintre  RATUC si universitati, potrivit careia tinerii care au intrat la buget beneficiaza de abonamente gratuite pe doua linii, nu este respectata, deoarece Ministerul Educatiei  nu a virat banii pentru decontarea transportului.  Reprezentantii ministerului sustin ca subventiile pentru transportul in comun ajung in universitatile clujene in cursul saptamanii viitoare. Pana atunci, studentii isi platesc singuri abonamntele.

 “Am fost aseara si mi s-a refuzat sa mi se faca abonamentul pe o noua luna. Universitatea de Medicina si Farmacie n-a semnat contractul  cu RATUC decat pe o singura luna, pe luna octombrie” a spus Amalia Copil, studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF), in anul II.

Tanara, studenta la buget la Facultatea de Farmacie, ar fi trebuit sa beneficieze de abonament gratuit pe doua linii, in baza conventiei.

“As fi vrut sa-mi reinoiesc abonamentele pe liniile 102 si 48, pentru ca stau in Iris si altfel nu am cum sa ajung la cursuri. Acum trebuie sa platesc 80 de lei un abonament dublu, in conditiile in care bursa e de 250 de lei”, a continuat ea.

In aceasta situatie se afla aproximativ 16.000 de studenti la buget de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) si de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” (UMF). Cu toate ca exista un protocol intre universitati si Ministerul Educatiei pentru subventionarea transportului in comun, cele doua institutii de invatamant superior nu au reinoit conventiile cu RATUC, din lipsa banilor, iar studentii nu-si mai pot face, din aceasta luna, abonamentele gratuite.

“La UTCN expira azi protocolul. Am facut analiza si i-am notificat scris, astfel ca de maine nu mai eliberam abonamente. La UMF a expirat in 31 octombrie si de atunci am tot purtat discutii cu ei, insa e o problema interna a universitatii. Primaria asigura partea de bani, insa ei trebuie sa suporte restul de costuri”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, directorul RATUC, Liviu Neag.

Atat reprezentantii universitatilor, cat si cei ai studentilor  sustin ca subventiile destinate abonamentelor de transport in comun au fost diminuate cu 10% de catre Ministerul Educatiei.

“Universitatile nu au bani sa suporte pretul abonamentelor. Fondul vine de la Minister, iar cat timp nu se aloca bani in plus sau la timp, universitatile nu au ce sa faca. Fondul pe anul acesta este diminuat cu 10%, iar in conditiile in care abonamentul s-a scumpit din 1 aprilie, nu au mai ajuns bani pentru restul anului. UBB e o universitate cu un numar mare de studenti si s-a descurcat cu fondurile proprii”, a aratat comisarul regional al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Rromania, Tudor Ogner.

Cu toate ca Ministerul Educatiei a intarziat plata subventiilor catre universitati, reprezentantii acestuia spun caau spus ca universitatile clujene se misca in “relanti” si ca nu au transmis, la timp, cifrele de scolarizare.

“Universitatile clujene nu au transmis Ministerului Educatiei cifra de scolarizare pana in momentul de fata. Problema exista intrucat universitatile din Cluj nu au transmis sau au intarziat situatiile, iar din intarzierea lor a rezultat intarzierea noastra. Datele au fost stranse cu chiu, cu vai. Banii vor fi alocati saptamana viitoare”, au aratat reprezentantii biroului de presa al ministerului, contactati de Ziar de Cluj.

Ministerul Educatiei aloca universitatilor clujene un pret mediu, in acest an, de 11 lei pentru un abonament gratuit al unui student de la buget, iar 30 de lei subventioneaza Primaria, in conditiile in care un abonament pe o linie costa de cinci ori mai mult. Pretul unui abonament pe o linie la RATUC costa 60 de lei.

“Am vorbit cu conducerea universitatii si nu exista bani pentru plata abonamentelor. Nu au venit subventiile de la Minister iar universitatea nu are fondurile necesare pentru plata abonamentelor. Noi nu am lasat sa creasca nicio taxa de camin sau scolarizare in ultimii cinci ani si am facut demersuri ca sa fie eliminate si alte taxe”, a aratat reprezentantul studentilor din UTCN, Cristin Iosif.

Reprezentantii Omnipass spun ca au eliberat 30.000 de carduri, iar ca 100% din studenti si-au facut si abonamente RATUC pe baza legitimatiei.

“In urma intelegerii noastre, din acest an, toti studentii la buget beneficiaza de doua linii gratuite de transport in comun. Acum, insa, Ministerul nu mai face platile si universitatile nu-si mai permit sa aloce 30 de lei – jumatate din plata unui abonament pe o linie pentru un student de la buget. Acum ori intervine ministerul si plateste banii la timp, sau universitatile convin cu RATUC sa faca platile mai tarziu”, a precizat reprezentantul Omnipass, Bogdan Buta.

Reprezentantii UMF nu au putut fi contactati pentru o reactie. Taxa medie de scolarizare la UMF este de 8.000 de lei pe an. La UMF studiaza peste 5.000 de tineri, iar la admiterile din acest an, istitutia a scos la concurs 601 locuri bugetate si 201 cu taxa.

“La nivelul lunii octombrie UTCN a sustinut cu venituri proprii de 178 000 lei, contravaloarea a 50% din abonamentele studentilor. Cu RATUC-ul s-a incheiat conventie pana in 22 decembrie”, au aratat reprezentantii UTCN.

Taxa de scolarizare pe an la UTCN este de 3.300 de lei, iar in anul 2013-2014 au fost inmatriculati la taxa 3.720 de studenti. Numarul studentilor bugetari de la Politehnica este de cinci ori mai mare.

Neag revine cu precizari

Directorul RATUC a revenit cu o declaratie in care a aratat ca atat UMF cat si UTCN si-au prelungit in urma cu putine momente conventia cu institutia pana in 22 decembrie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *