Focus

116 țări s-au înscris la Olimpiada Internațională de Matematică din Cluj-Napoca. Peste 600 de elevi se luptă pentru medalia de aur. Mimo este mascota concursului

Olimpiada Internațională de Matematică din Cluj-Napoca (3-14 iulie) prezintă un interes deosebit la nivel mondial. S-au înscris 116 țări, din care 112 vor fi în concurs și 4 au rol de observator. Fiecare din cei 608 concurenți vor primi probleme la același nivel de dificultate, indiferent de vârstă. Câștigătorii nu vor primi premii, ci o medalie și o diplomă. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj va împărți fiecărui participant o mascotă, sub forma unui ursuleț, botezat Mimo. Numele i-a fost dat de o profesoară de limba română.

Termenul limită de înscriere a concurenților pentru Olimpiada Internațională de Matematică din Cluj-Napoca a fost 20 aprilie, dar lista este deschisă pentru că încă există țări care mai doresc să se înscrie. Potrivit conducerii  ISJ Cluj, până în acest moment sunt 116 țări înscrise, 112 vor fi în concurs și 4 au rol de observator (Oman, Emiratele Arabe Unite, Yemen și Liechstenstein).

“Acum avem 608 concurenți din cele 112 țări, 109 lideri de țară, 110 observatori, care se completează cu echipele de realizare a problemelor, evaluare etc. Vor fi foarte mulți voluntari: 360 sunt în acest moment. În 25 iunie va începe evenimentul când sosesc primii reprezentanți ai unor țări care se ocupă de rezolvarea problemelor. Pe 7 iulie sosesc copiii, observatorii și corectorii. Modificările sunt permanente, de la o zi la alta”, a declarat Valentin Cuibus, inspector școlar general în cadrul ISJ Cluj.

Dacă anul trecut în Brazilia, mascota olimpiadei internaționale a fost papagalul din animația Rio, acum mascotă este ursulețul Mimo. Spre deosebire de Brazilia, Cluj-Napoca va oferi tuturor participanților mascote. ISJ Cluj a cumpărat 1.500 de ursuleți.

“S-a organizat un concurs pentru numele ursulețului, mascota olimpiadei. Am avut 300 de propuneri venite din partea atât a românilor, cât și a străinilor. Comisia a stabilit că îl va chema Mimo. Propunerea a venit din partea unei profesoare din județul Olt – Irina Perianu, profesor de română în Slatina. Ea este prima persoană care a primit mascota.  Fiecare persoană va primi o mascotă. 1.500 de ursuleți vor fi distribuiți participanților. Mascotele au fost importate din Republica Moldova pentru că acolo am găsit prețul cel mai bun”, a afirmat Cuibus.

Lotul României încă nu este definitivat, acum se face pregătirea lotului lărgit, apoi la începutul lui iunie se va alege lotul restrâns format din 6 concurenți.
Subiectele sunt aceleași, nu sunt pe clase, indiferent de vârsta copilului. Nu sunt subiecte de matematică pură, ci mai degrabă de judecată.

“Copiii au acces de la 14 la 18 ani, toate problemele sunt de teoria numerelor, logică și geometrie, care pun copilul să gândească, fără să apeleze la metoda clasică de rezolvare. Matematica nu este uniformizată la nivel mondial. Este foarte greu să realizezi probleme, de aceea se primesc probleme din toată lumea. Sunt 4-5.000 de probleme într-o bază de date, din care se aleg câteva. Subiectele sunt de 4 ore și jumătate în cele 4 zile de concurs, sunt 3 probleme în prima zi și 3 probleme în a doua zi. Subiectele le primesc în 3 limbi. Când ceva li se pare că nu este pe înțelesul lor, au dreptul la o întrebare”, a spus Mariana Pop, inspector școlar adjunct.

La festivitatea de deschidere, conform discuției pe care organizatorii au avut-o cu Ministerul de Externe, au primit confirmare la nivel de ambasadori din partea a 125 de reprezentanți ai ambasadelor, o parte dintre ei ambasadori care vor participa la festivitatea de deschidere. Vor fi invitați și oficiali ai Guvernului român. În interval de două săptămâni de la trimiterea invitațiilor, 109 țări au răspuns pozitiv, mulți au cerut să vină mai mulți participanți, nu unul singur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *