In vizor

10.000 lei din banii județului pentru evaluarea bunurilor spitalului privat Polaris, pe care Consiliul Județean îl va închiria. Unitatea sanitară este pe pierdere de mai mulți ani

După ce inițial s-a dorit preluarea în regim gratuit a spitalului privat Polaris din Suceagu, în urmă cu câteva zile s-a aprobat de fapt închirierea unității sanitare de către Consiliul Județean Cluj. Proprietarul Polaris nu a fost de acord cu prealuarea în regim gratuit, așa că forul județean a aprobat închirierea clădirii cu toate dotările. Banii care vor merge din bugetul județului în conturile firmei care deține Polaris va fi o gură de oxigen, în condițiile în care afacerea merge pe minus de ani buni. În Suceagu ar urma să fie tratate cazurile ușoare și medii de infectare cu coronavirus dacă spitalele publice din Cluj nu vor mai face față.

Înainte de semnarea contractului de închiriere, se mai duc niște bani din bugetul județului pe evaluarea imobilului. Consiliul Județean a publicat deja un anunț de achiziție publică pentru angajarea unei firme care să facă această evaluare. Evaluarea costă 10.000 lei, fără TVA și trebuie realizată în cinci zile de la semnarea contractului.

“Imobilul se va închiria de către Județul Cluj si Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca în vederea ducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, respectiv pentru a fi utilizat în combaterea efectelor pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2 la nivelul județului Cluj”, este precizat în caietul de sarcini.

Raportul de evaluare va fi întocmit de către un evaluator ANEVAR acreditat şi va conține valoarea de piață stabilită pentru închirierea imobilului, după aprecierea motivată a evaluatorului. Documentul se va preda, în baza unui proces-verbal încheiat între părţi, înregistrat la registratura Consiliului Judeţean Cluj, după verificarea acestuia de către beneficiar.

Cum motivează autoritățile necesitatea închirierii acestui spital privat?

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a stabilit în sarcina CJ Cluj gestionarea acestui subiect, pornind de la necesitatea de a avea un spital dedicat COVID, care să preia cazuri ușoare și medii, într-o clădire care să respecte toate condițiile igienico-sanitare în vigoare. Necesitatea a fost stabilită de specialiștii în domeniu. Chiar dacă în prezent avem un număr mic de cazuri, trebuie sa fim pregătiți pentru orice fel de scenariu”, a declarat, astăzi, Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

Spitalul Polaris a fost deschis în 2015 și la acea dată era una dintre cele mai moderne unități sanitare din zonă. Polaris Hospitality SRL, firma care deține spitalul, a fost înființată în 2013 și îi are ca asociați pe Sinergy Capital SA și Tudor Alexandru Socea.

Sinergy Capital SA este o firmă înfiinţată în 2017, cu obiect de activitate activități ale direcțiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate. Cifra de afaceri a fost zero în ultimii doi ani, pierderile au fost de 523 lei în 2017, respectiv 130 lei în 2018. Firma nu a declarat niciun angajat de la înfiinţare.

Cifra de afaceri în intervalul 2016 – 2018 a fost de aproximativ 1 milion lei în fiecare an, iar profitul a fost de aproximativ 24.000 lei atât în 2017 cât și în 2018. În anul 2016, societatea a declarat pierderi de 53.000 lei.

Numărul mediu de angajați este de 12.

Tudor Alexandru Socea este implicat în mai multe afaceri din diverse domenii. Alături de tatăl său, Ioan Socea, este unul din acționarii Energobit, care îi mai are asociați pe Peter Pal și Ștefan Gadola, cunoscut om de afaceri din Cluj.

Socea junior deține și Polaris Medical Clinica de Tratament și Recuperare SA tot din Suceagu, firmă aflată, de asemenea pe pierdere. În 2018 a declarat o cifră de afaceri de 4,1 milioane lei, pierderi de 1,2 milioane lei și un număr mediu de 249 de angajați. Încă din 2014 de la înfiinţare, firma a mers pe pierdere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *