Din oras

1 milion lei costă războiul Primăriei cu grafferii care desenează pe clădirile din oraș

În loc să pună la dispoziție spații pentru grafferi, Primăria Cluj-Napoca duce războiul cu ei prin cheltuieli din banii orașului. O idee prezentată de un clujean administrației publice, în urmă cu cinci ani, a fost ignorată de conducerea Primăriei, iar acum sunt cheltuite fonduri semnificative pentru înlăturarea desenelor mai mult sau mai puțin artistice de pe clădirile istorice.

Primăria Cluj-Napoca are în plan cumpărarea unor autovehicule multifuncționale pentru curățarea ecologică de graffiti. Aceste utilaje vor costa 985.000 lei (210.000 euro) și vor fi cumpărate din bugetul local. Potrivit anunțului postat pe SEAP, achiziția se va face în două loturi: lotul I – autovehicule cu utilizare specială, a căror valoarea estimată este de 740.000 lei, fără TVA și lotul II – aparate de curățare cu apă sub presiune, a căror valoare estimată este de 245.000 lei, fără TVA. Ofertele vor fi deschise în 5 iulie.

În urmă cu cinci ani, un clujean venea cu o sugestie interesantă pentru a reduce fenomenul de mâzgălire a imobilelor, monumenteleor și mobilierului urban. Acesta a propus amplasarea unor panouri din pânză albă, în parcuri, curţile şcolilor şi locurile de joacă pentru copii, “pe care tinerii şi nu numai, să poată să se exprime artistic folosind graffiti în mod civilizat. Panourile pot avea dimensiuni de cca 4,0m x 2,0m şi se pot amplasa câte două cuplate, montate astfel încât să se rezeme unul de celălalt la partea superioară (aşa numita capră). Panourile fiind mobile se pot înlocui după ce se umplu cu desene”.

“Sper ca propunerea mea să prezinte interes pentru conducerea Primăriei şi că, dacă va fi implementată în municipiul nostru va avea efecte benefice pentru aspectul general al acestuia din punct de vedere urbanistic. Municipiul nostru are nevoie în permanenţă de un aspect urban civilizat, având în vedere numărul tot mai mare de turişti care îl vizitează şi de numărul tot mai mare de participanţi la evenimentele culturale cu caracter local, naţional şi internaţional care se organizează anual cu ajutorul Primăriei”, a scris, bărbatul în sesizare.

Primăria Cluj-Napoca a avut o bătălie interesantă, în 2017, când pe crucea de pe Cetățuie au fost desenate portretele lui Adrian Năstase, Liviu Dragnea și Victor Ponta, după gratii. Opinia publică a cerut atunci păstrarea respectivelor desene, chiar a fost inițiată o petiție în acest sens. În urma unei acțiuni organizate de Poliția Locală, au fost prinși în flagrant, doi tineri despre care se spunea că ar fi autorii portretelor.

Petiția a fost inițiată atunci întrucât pe pereţii pictaţi ai monumentului apărea semnătura artistului Banksy. Documentul chiar a fost depus la Primărie. Semnatarii au solicitat ca „îndepărtarea şi distrugerea definitivă a intervenţiei lui Banksy pe monumentul dedicat Eroilor Neamului să fie oprită”.

Autorii petiţiei au susţinut că „opera” pictată pe Monumentul Crucea de pe Cetăţuie să fie păstrată şi salvată ţinând cont de faptul că „actualele proteste anticorupţie, mişcări majore ale societăţii româneşti ale ultimelor decenii, şi-au găsit o manifestare extraordinară în spaţiul public, a cărei distrugere este iminentă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *