Din oras

1 Decembrie a la Cluj versus alte orase. Cum sarbatoresc romanii Ziua Nationala

Scris de 1,120

Ziua de 1 Decembrie e motiv de mandrie si sarbatoare pentru toti romanii. Este ziua in care in toata Romania domneste o atmosfera festiva, sau cel putin asa ar trebui. Din pacate, in cele mai multe cazuri, programele de Ziua Nationala a oraselor sunt lipsite de viziune si dinamica, rezumandu-se in mare parte la spectacole de muzica folclorica si muzica usoara, discursuri sforaitoare despre patriotism si focuri de artificii, spectacol anulat in mai multe orase in acest an in semn de respect pentru victimele tragediei din clubul Colectiv.

Ziar de Cluj va arata ce a pregatit de Ziua Nationala clujenilor administratia locala, dar si cu ce programe vin alte orase in aceasta zi de sarbatoare.

Primaria Municipiului ii asteapta pe clujeni marti, 1 decembrie 2015, in Piata Unirii, unde va incepe de la ora 16.00 un spectacol folcloric, sustinut de artistii: Amalia Chiper si Florin Rupa, Marius Ciprian Pop, Ansamblul folcloric „Dor Transilvan”, Ana Ilca Muresan, Ansamblul folcloric „Mugurelul”, Sava Negrean Brudascu, Dumitru Farcas. Acompaniamentul artistilor va fi asigurat de orchestra Regal Transilvan.

De la ora 19.00 se va da startul iluminatului de sarbatori, dupa care, pe scena vor urca doua trupe consacrate – Zdob si Zdub si Cargo, aceasta din urma sustinand concertul aniversar de 30 de ani.

Patinoarul din Piata Unirii va fi deschis, de asemenea, de 1 Decembrie, iar intrarea va fi gratuita intre orele 10:00 – 22:00.
Ca forma de respect si de exprimare a compasiunii fata de victimele tragediei de la Colectiv, focurile de artificii si retragerea cu torte, traditionale Zilei Nationale a Romaniei, au fost anulate.

La Alba Iulia anul acesta sarbatoarea tine trei zile, iar evenimentele sunt reunite sub denumirea Festival de Romania. Daca aseara la Catedrala Romano-Catolica Sf. Mihail a avut loc un concert coral simfonic, iar la Casa de Cultura a Sindicatelor a urcat pe scena Tudor Gheorghe, ziua de luni a inceput cu o parada a portului popular. Continua cu arborarea drapelului in Piata Tricolorului, apoi au loc mai multe vernisaje, iar ziua se incheie cu un spectacol folcoric la Alba Mall si un concert Corala Armonia la Catedrala Romano-Catolica.
Maine de la 9 la 11 au loc depuneri de coroane si jerbe si tot de la 9 incepe targul mesterilor populari pe latura de vest a Cetatii Alba Carolina. La 11 si un sfert incepe primirea Soliilor din Cetatile de Scaun si sosirea stafetelor militare pe terasa Salii Unirii. De la ora 13 incepe parada militara, au loc programe pentru copii, iar seara se incheie cu un concert Voltaj si un spectacol de lasere.

La Sibiu parada militara are loc incepand cu ora 11, iar jumatate de ora mai tarziu incepe o expozitie de tehnică ce aparţine Sistemului Naţional de Apărare şi Ordine Publică in Piaţa Teatru. La ora 12 30 la Cercul Militar are loc o expozitie fotodocumentara dedicata Zilei Nationale a Romaniei. De la ora 14 30 are loc un spectacol folcloric in Sala Transilvania, iar de la ora 17 incepe retragerea cu torte. Ziua se incheie cu un concert simfonic extraordinar sustinut de Filarmonica de Stat din Sibiu.

Si la Brasov sarbatoarea se rezuma la un ceremonial militar, apoi un specacol folclorc, iar seara are loc traditionala retragere cu torte.

La Timisoara nu s-a renuntat la focurile de artificii, care vor fi atractia serii dupa concertul What’s Up si Andra. In cursul zilei au loc demonstratii ale Armatei si Jandarmeriei, precum si spectacole folclorice. De asemenea, tot maine se porneste iluminatul festiv de sarbatori si ia startul Targul de Craciun.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours General
  Bă!!! V-ați tâmpit de tot? Aveți un suspect de crimă pe fugă și nu avertizați populația???
 • Acum 9 hours Eveniment
  Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea unui pod din Sibiu: ”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic”
 • Acum 10 hours In vizor
  România Educată e o poveste: 75% din elevi sunt analfabeți digital, o arată un studiu
 • Acum 12 hours Justitie
  CSM l-a exclus din nou pe Cristi Danileț din magistratură. Reacția judecătorului
 • Acum 12 hours Politica
  Ovidiu Cîmpean, viitorul secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene
 • Acum 12 hours PubliNews
  În urma unei investiții de 500.000 euro, Farmec relansează brandul din portofoliu cu același nume
 • Acum 13 hours Eveniment
  FINAL TRAGIC: Tânăra dată dispărută a fost găsită moartă, împachetată în saci menajeri, lângă Aleșd
 • Acum 13 hours De cartier
  Valea Seacă a devenit Valea Plângerii pentru șoferi. În orice moment există riscul producerii de accidente din cauza gropilor
 • Acum 14 hours General
  Paraşutist de la Baza Câmpia Turzii, mort într-un exercițiu militar! Eforturile medicilor de a-l salva au fost în zadar
 • Acum 14 hours Eveniment
  Un bărbat condamnat la închisoare pentru trafic de droguri, prins pe stradă în Cluj
 • Acum 14 hours Din oras
  Clujul Verde: în buricul târgului velo-pietonal, vopseaua nu stă nicicum pe pistele de biciclete
 • Acum 15 hours De cartier
  Parcul Armătura: «Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem». Dar ca să plantezi, tre’ să tai
 • Acum 15 hours Eveniment
  ANAF Cluj plătește 470.000 lei pentru stabilirea valorii bunurilor sechestrate
Citește și...
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

Recomandările redacției
TOP CITITE