Focus

″Secret militar″ sau informații de interes public? Cum sunt ascunse informațiile în baza unei legi prost ticluite

Cât mai valorează ″libertatea presei″, libera exprimare sau informațiile de interes public? Nimic. Au dreptul cetățenii din cetatea Clujului să cunoască, de exemplu, care este patrimoniul imobiliar de care dispune Divizia 4 Infanterie ″GEMINA″ sau alte departamente ale acesteia în municipiul Cluj-Napoca sau județul Cluj? Nu. De ce locuitorii orașului ar trebui să afle aceste detalii? Deoarece, suprafața totală pe care activează această divizie este imensă, fiind vorba de hectare întregi de teren. Cum este administrat tot acest teritoriu? Poate fi utilizat, cel puțin o parte din el, și în alte scopuri, care să fie de utilitate publică?

În ce constă importanța unor asemenea informații pentru public? Păi, o situație care merită o amplă dezbatere publică, se întâmplă chiar în apropiere, în Florești. Aceasta a fost amintită de către Daniel Meze, fondator Inițiativa Civică ″Ordine și Curățenie în Florești″:

 ″O problemă stringentă în Florești, pe care nu o conștientizăm, se referă la unitatea militară de acolo. Unitatea Militară blochează dezvoltarea Floreștiului, precum și a Clujului. Am văzut cu stupoare niște comunicate de presă ale Primăriei Florești: ″în perioada cutare se fac trageri, nu treceți pe aici, pe parcele… Nu ne asumăm răspunderea″.

Cum să nu vă asumați? Dacă trage un militar și ricoșează un glonte?

Modul în care este redactat acel Comunicat de Presă este halucinant. ″Nu ne asumăm răspunderea!″

Iar în Comunicat era specificat numărul parcelelor unde se desfășoară exerciții militare: de parcă toți ar trebui să știe numele și caracteristicile fiecărei parcele, unde este etc. 

De ce primarul Șulea nu solicită relocarea acestei unități militare în altă zonă? Iar în acel loc să poată fi proiectat un drum cu 4 benzi, două benzi pe sens″. 

Iată și Comunicatul Primăriei Florești:

Ei bine, cui îi revine responsabilitatea în cazul unui accident în timpul exercițiilor militare din Florești? Autoritățile nu par să își asume răspunderea în acest sens. Și dacă moare un copil care este în trecere prin zonă, ce facem? Cum procedăm? 

Asemenea situații, extrem de prost reglementate, merită a fi aduse în atenția publicului și soluționate. Iată de ce, am înaintat o cerere în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, către Comandamentul Diviziei 4 Infanterie GEMINA, încă de la sfârșitul lunii aprilie.

Comandamentul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” este situat în capitala istorică şi culturală a Transilvaniei, municipiul Cluj-Napoca. El este organizat şi funcţionează în sistem modular constituind organul operativ de conducere a structurilor subordonate marii unităţi, fiind subordonat nemijlocit Statului Major al Forţelor Terestre.
Aria sa de responsabilitate, reprezintă aproape un sfert din suprafaţa totală a României. Această zonă este mărginită de frontiera de stat la  sud-vest, vest şi nord, la est de Carpaţii Orientali şi la sud de Carpaţii Meridionali.
În prezent, echipa de comandă a structurii este constituită din generalul de brigadă dr. Virgil-Ovidiu POP – comandant, generalul de brigadă dr. Nicolae TONU – locţiitor, colonelul dr. Petru PAH – şef de stat major
″, se arată pe site-ul oficial al unității.

Prin urmare, fiind vorba de o unitate atât de însemnată, informațiile cu privire la activele acesteia ar trebui să fie cunoscute. Răspunsul pe care l-am primit nu este însă, îmbucurător:

″Informațiile din solicitarea dumneavoastră se circumscriu prevederilor art. 12 alin. (1) lit. a) din 
Legea nr. 544/2001, (republicată), privind liberul acces la informațiile de interes public. Prin urmare, informațiile respective se exceptează de la liberul acces al cetățenilor″, specifică Biroul de Informare al UM.

Ce scrie în articolul 12 din Legea 544/2001? 

Art. 12 alin 1, lit. a) – ″Se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art.1 și, respectiv, la articolul 11^1, următoarele informații: a) informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate, potrivit legii″. 

Cât din aceste informații țin de ″secretul militar″ și câte sunt de interes public? 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *