In vizor

Vasile Puscas, posibil colaborator al Securitatii, ramane profesor la UBB

Fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana (UE), Vasile Puscas ar fi colaborat cu Securitatea, potrivit informatiilor aparute in presa locala. Reprezentantii Facultatii de Studii Europene, virulenti altadata cu privire la orice dascal al institutiei de invatamant superior asupra caruia plana o acuzatie de colaborare cu Securitatea, sustin ca Vasile Puscas isi va preda, in continuare, fara vreo problema, cele 10 cursuri la UBB.

Stiri de Cluj scrie ca fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas a fost colaborator al Securitatii, sub numele de cod “Paun”. Contactat telefonic, Vasile Puscas nu a dorit sa comenteze informatiile aparute. Mai mult decat atat, fostul demnitar sustine ca nu a citit materialul de presa care a dezvaluit ca ar fi fost colaborator al Securitatii.

“Nu comentez. Eu nu am citit nimic in presa in legatura cu asta, nu stiu despre ce e vorba”, s-a limitat sa declare fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas.

Potrivit sursei citate, profesorul Puscas apare pe o lista cu sursele recrutate de Serviciu 3 de Contraspionaj al Securitatii Cluj. El ar fi colaborat cu Securitatea pentru a neutraliza actiunile profesorului american Katharine Verdery, sosit la Cluj-Napoca, in anii ’80 cu o bursa.

In prezent, Vasile Puscas preda 10 cursuri la Facultatea de Studii Europene, din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB). Profesorul Puscas preda cursuri de Gestionarea politicilor europene, Integrare europeana si globala, precum si strategii de Negociere si Diplomatie europeana. 

UBB, cu ocaua dubla. Ion Novacescu “retrogradat”, Puscas continua pe aceeasi linie

Decanul de la Studii Europene, profesorul Nicolae Paun a declarat ca a luat act de investigatia jurnalistica existenta.

“Am luat act de faptul ca exista o investigatie jurnalistica in privinta domnului profesor Puscas si am citit reactia domniei sale care contesta afirmatiile autorului acelui articol. Domnul Profesor Vasile Puscas va continua activitatea didactica la Universitatea Babes-Bolyai si in cadrul Facultatii de Studii Europene”, a aratat profesorul Nicolae Paun, decanul Facultatii de Studii Europene.

De-a lungul timpului, presa a scos la iveala mai multe nereguli in ceea ce ii priveste pe dascalii de la Studii Europene. In martie 2013, Gazeta de Cluj scria ca Ion Novacescu, doctor in istorie si cadru didactic al UBB, in cadrul Facultatii de Studii Europene, ar fi colaborat cu Securitatea. Atunci, profesorul Paun a avut o reactie dura.

“Detest pe toti colaboratorii care vin din spaimele comuniste. Nu dau doi bani pe morala si caracterul lor si daca lucrurile sunt dovedite a fost un accident regretabil si cand angajez pe un curs din ce in ce mai putin niciodata nu le-am cerut sa imi dea dovada”, spunea, atunci, profesorul Paun.

Inaintea dezvaluirilor, Ion Novacescu a predat cursul de “Modernizarea Romaniei”, la zi, in primul semestru al anului universitar 2012-2013. In urma scandalului, Novacescu a fost chemat la decanat si rugat “sa-si rezolve treaba”. Ulterior, el a fost retrogradat. In prezent, Novacescu preda un curs „la distanta”.

“Gazeta a publicat minciuna. Mai mult decat atat, Liviu Man s-a dus la decan, alaturi de inca un coleg si au spus ca compromit imaginea facultatii. Decanul Paun, elegant, m-a chemat m-a indemnat sa-mi rezolv treaba. Sa imi fac rost de o adeverinta, de orice, ca nu mai planeze suspiciunile. Am facut intocmai, iar din toamna lui 2013 mi s-a oferit posibilitatea de a preda un curs la IDD. Domnul decan mi-a zis sa-mi rezolv problema de imagine, ca e foarte util pentru mine, ca planeaza suspiciuni si ca trebuie s-o rezolv. Cand profesorul s-a convins ca nu am fost colaborator, mi-a oferit cursul de “Istoria relatiilor internationale”, la distanta, la IDD. L-am avut in primul semestru. Acum predau “Idee europeana”, a aratat Ion Novacescu.

El a mentionat ca la UBB este doar cadru didactic asociat si ca nu a fost angajat, vreodata, in institutia de invatamant superior.

De aceasta data, insa, cand suspiciunile planeaza asupra celui mai important negociator al Romaniei, decanul de la Studii Europene si-a nuantat discursul. Paun sustine ca este “mandru de colegii mei care sunt personalitati de prestigiu in mediu academic si public national si international”. Intrebat, punctual, daca Facultatea a luat in discutie cazul lui Vasile Puscas, profesorul Paun si-a declinat responsabilitatea.

“Facultatea nu are competenta de a lua in discutie o asemenea chestiune”, a apreciat Nicolae Paun.

Reactia UBB: „Asteptam verdictul C.N.S.A.S”

Reprezentantii UBB arata ca nu se pune problema adoptarii vreunei masuri in cazul lui Vasile Puscas. 

„Calitatea de colaborator al Securitatii se stabileste conform reglementarilor in vigoare, de catre C.N.S.A.S. In lipsa unei decizii definitive care sa ateste o astfel de calitate, nu se pune problema adoptarii vreunei masuri”, au transmis reprezentantii UBB.

Foto: stiridecluj.ro, wikipedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *