Din oras

UBB, stat politienesc: 30 de tineri, opriti sa participe la o proiectie de film in universitate

Un grup de tineri clujeni acuza angajatii Universitatii Babes-Bolyai ca i-a oprit, aseara, sa participe la o proiectie de filme documentare, desfasurata in sediul central al institutiei si organizata in cadrul evenimentului „Joia Manioasa”. In replica, departamentul de comunicare al universitatii arata ca accesul in cladire dupa ora 20.00 este permis „doar pentru cadrele didactice din UBB, studenti, masteranzi si doctoranzi ai UBB”.

„In seara zilei de 21 martie 2013 era programata cea de-a optsprezecea editie a Joii Manioase, care urma sa se desfasoare, conform aprobarii unei cereri depuse la Decanatul Facultatii de Istorie si Filosofie, in sediul central al Universitatii Babes-Bolyai (etajul I, sala X). In jurul orei 19.40, diverse persoane interesate sa participe la eveniment, au incercat sa intre in Universitate, fiind insa impiedicate de catre personalul de la poarta, suplimentat de seful Serviciului de Paza al UBB si de alte persoane care nu si-au declinat statutul sau calitatea in care au cerut legitimarea celor interesati de proiectia de film, interzicandu-le accesul in UBB.

 

„Motivatiile personalului care au comis aceste abuzuri au fost diferite, fiind schimbate pe masura ce participantii indeplineau cerintele domnilor care blocau accesul in UBB. Astfel, ni s-a spus ca accesul in UBB este permis doar pana la ora 20, motivatie infirmata de aprobarea cererii pentru evenimentul care urma sa inceapa la ora 20. Dupa ce li s-a spus acest lucru, domnii de la intrare au pretextat ca persoanele care nu sunt studenti sau angajati UBB nu pot intra in Universitate, afirmatie care contrazicea aprobarea unui eveniment public care reiese din cererea mai sus mentionata.  Mai grav, unii dintre cei care doreau sa participe la evenimentul cultural au fost bruscati si evacuati cu forta din sediul UBB. Revoltator este faptul ca, in scurt timp, s-au prezentat la sediul UBB doi ofiteri de Politie, care nu doar ca au avut acces, ci au fost chiar invitati in sediul Universitatii. Acestia s-au pozitionat de o parte si de cealalta a intrarii, ajungand sa pazeasca Universitatea de propriii sai studenti si angajati”, se arata in plangerea tinerilor.


In replica, UBB Cluj a transmis un comunicat de presa in care arata ca  „accesul in UBB, dupa ora 20.00 este permis doar pentru cadrele didactice din UBB, studenti, masteranzi si doctoranzi ai UBB”. Totusi, tinerii care au dorit sa participe la evenimentul aprobat de universitate sunt de parere ca spatiul universitar este prin excelenta un spatiu public.

”Protestam impotriva atitudinii personalului UBB implicat in evenimentele mai sus mentionate, solicitam Conducerii Universitatii investigarea evenimentelor care au avut loc la sediul UBB si identificarea persoanelor la ordinul carora a fost initiat acest gen de raspuns la o actiune culturala publica”, se arata in informarea transmisa de grupul Tinerii Maniosi.

UBB a aprobat evenimntul, apoi l-a anulat

 „Unul dintre doctoranzii Universitatii a depus o cerere care avea drept scop vizionarea unui film documentar intr-una dintre salile din cladirea centrala, de la ora 20:00 la ora 22:00. Tinand cont de faptul ca solicitantul este doctorand al Universitatii, cererea a fost initial aprobata, insa nu a putut fi pusa in practica intrucat in conformitate cu regulamentul in vigoare, accesul in UBB, dupa ora 20.00 este permis doar pentru cadrele didactice din UBB, studenti, masteranzi si doctoranzi ai UBB”, este explicatia reprezentantilor universitatii, care au anulat, intre timp, vizionarea documentarului.

Cu privire la comportamentul personalului de paza, institutia sustine ca a fost in conformitate cu regulamentul si legile in vigoare.

„Personalul avea voie sa permita accesul in UBB doar a cadrelor didactice din UBB sau a studentilor, masteranzilor si doctoranzilor UBB. Persoanele care nu aveau nicio legatura cu Universitatea nu puteau fi lasate sa intre in incinta Universitatii, deoarece evenimentul a fost programat pentru studentii UBB”, se mai arata in pozitia luata de universitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *