In vizor

Romanii si ungurii se bat pe Facebook

De cateva zile, a aparut pe reteaua de socializare Facebook comunitatea “Anti Ungaria”, ca raspuns la pagina maghiara “Anti Romania”. Romanii si maghiarii se bat pe Internet in comentarii, fotografii si jigniri.

Anti Romania este o pagina fondata inca din 2011, si aduna pana acum zeci de fotografii si comentarii la adresa romanilor. De asemenea, aduna si aproape o mie de like-uri.

“Pagina aceasta s-a infiintat pentru ca romanii sunt un popor generator de ura. Falsifica istoria maghiara, ne dezonoreaza stramosii, ne agreseaza ca tiganii au furat Transilvania stramoseasca si as mai putea insirui. Asta inseamna anti-maghiarism, romanii sunt egali si cu slovacii”, se arata in descriere.

Ei compara romanii cu slovacii, deoarece si in acest caz exista conflicte interetnice, intre maghiari si slovaci.

De cateva zile, a aparut pe aceeasi retea de socializare si replica romaneasca – comunitatea Anti Ungaria, sub sloganul „Keep calm and f…k Hungary”.

La descriere, se arata ca aceasta comunitate s-a nascut “ca raspuns pentru o pagina maghiara anti Romania si contra tuturor incercarilor bozgorilor”.

Ambele comunitati abunda in jigniri, injurii ori fotografii denigratoare. Spre exemplu, fotografia de profil a organzatiei “Anti Romania” ilustreaza harta tarii noastre cu un deget mijlociu desenat peste tricolor, si mesajul “Fuck you Romania”.

O alta imagine postata este cu tricolorul romanesc calcat in picioare, iar reactia la aceasta fotografie nu intarzie sa apara. Multi romani isi arata indignarea, condamnand gestul.

“Rusine sa va fie. N-am vazut niciun roman sa calce in picioare drapelul Ungariei, este unul dintre comentarii.

Reactia romanilor pe pagina Anti Ungaria este pe masura.

“Invita prietenii pe pagina.Ia atitudine si nu doar pe internet! Asta e tara noastra, ei sunt doar niste parveniti si au fost doar primiti aici!”, este mesajul postat de putin timp de administratorul paginii.

O tema dezbatuta pe ambele pagini este cea a Tinutului Secuiesc.

”Nu exista niciun tinut secuiesc in Romania! Mai exista doar cativa secui in Romania de care se folosesc ungurii. Gh. Doja, secui ucis in chinuri groaznice de catre unguri!”, spune Adi Stef, in comunitatea Anti Ungaria.

Aceeasi comunitate a postat si o fotografie cu harta tarii noastre vecine, peste care au pus un vas de toaleta, dar si un videoclip al melodiei “Noi suntem romani”, interpretata de Nicolae Furdui Iancu.

Revers: MaghiaRomania

Un blog dedicat romanilor si relatiei acestora cu ungurii vine in contrapunct cu aceste comunitati care se dusmanesc pe Internet. MaghiaRomania vrea sa aduca in prim-plan convietuirea pasnica a celor doua popoare, dupa cum spune autorul lui, Sever Ioan Miu.

Pe blogul sau, cuvinte ca “bozgori”, “olahok” (valahi, n.r.), “ciori”, “jidani” sau “poponari” sunt interzise.

MaghiaRomania este exact opusul celor doua comunitati, Anti Ungaria si Anti Romania. Aici sunt interzise indemnurile la deportare, exterminare, discriminare, colonizare, invitatii la plecat in Ungaria/Moldova/Mongolia etc.

“Oamenii sunt diferiti intre ei chiar daca apartin aceleiasi etnii (unguri, romi, romani etc), iar gandirea nuantata este una dintre valorile cele mai dragi ale MaghiaRomania”, spune autorul blogului, Sever Ioan Miu.

Foto: facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *