Din oras

Arta direct de pe smartphone – Viata in Cluj, prin Instagram

Nori pufosi, Parcul Central, baloane pe cer, pere coapte, Piata Muzeului, centrul orasului, surprins de la ultimul etaj. Asa e descrisa, in fotografii, viata in Cluj. Asa se vede pe Instagram, dar si la prima expozitie de fotografii de profil, deschisa aztazi la Cladirea Cazino. Oameni, momente, sentimente, toate sunt cuprinse in 200 de fotografii ce vorbesc mai mult decat toate cuvintele la un loc. Prin ochii fotografilor, amatori sau nu, Clujul se vede altfel: mai colorat sau, din contra, in alb si negru.

“Totul a inceput de la joaca”

Robert Katai e cel care a lansat, in toamna anului trecut, hashtagul #viataincluj, satul de pozele din cluburi ce se afiseaza la simpla cautare a hashtagului #cluj. “E si aia o parte a Clujului, dar hai sa vedem chestiile care chiar ne intereseaza”, explica instagramer-ul.

Asa a inceput, cu bunele si cu relele orasului. Cu frumusetea Pietei Unirii vazuta de sus, cu tristetea omului de la coltul strazii, care cauta ceva de mancare in gunoi.

“Dar si asta poate deveni o provocare”, spune acum Robert. “Uite, e acolo un om sarac, nu are unde sa doarma, mananca ce apuca. E pe strada x, ii puteti duce de mancare”.

Iar oamenii au inceput sa puna poze. Multe, tot mai multe, pana au ajuns la cateva mii. Asa, joaca inceputa de Robert a devenit o miscare serioasa cu final fericit. Azi, peste 4.300 de fotografii poarta hashtagul #viataincluj. Dintre ele, cele mai frumoase 200 pot fi vazute la expozitia deschisa pana duminica in Cladirea Cazino din Parcul Central. Un juriu format din patru jurati, dintre care 3 instagrameri si al 4-lea fotograf si instagramer le-au ales pe spranceana.  

Actor si fotograf 

Opt dintre ele ii apartin lui Mihail Onaca, actorul clujean care se linisteste, in pauzele dintre repetitii, surprinzand momente si oameni pe care le incarca, apoi, pe Instagram.  

“Nu sunt fotograf, sunt actor si imi gasesc timp sa mai fac si cateva poze. Imi place sa surprind cadre inedite. Am avut o prietena care m-a invatat putina compozitie si m-a invatat cateva reguli de baza”, spune el.

Si pentru el, la fel ca pentru Robert, totul a pornit din joaca. O joaca ce a dus la o expozitie inedita, a carei unicitate sta in faptul ca majoritatea fotografiilor au fost facute cu telefonul  – arta via smartphone. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *