Reportaj

Haosul de la Ortopedie: zeci de cazuri grave ajung la spitalul din Cluj, desi, pe hartie, aici nu functioneaza Serviciu de Urgenta

Ziarele nationale scriau astazi despre sotia ambasadorului Olandei in Romania, care a trecut printr-o operatie ortopedica la Spitalul Universitar de Urgente Bucuresti. Stirea era pusa in antiteza cu cea in care aflam ca premierul Victor Ponta a ales sa mearga in Turcia pentru o intervenie chirurgicala la genunchiul stang. In tot acest timp, la Clinica de Ortopedie din Cluj-Napoca, vreo 20 de oameni asteapta la o usa pe care scrie cu rosu “Urgente”. Un spital care inghite toate cazurile grave din judet si unde minutele de asteptare prin care trece un bolnav cu o simpla fractura sau entorsa sunt mult mai multe decat like-urile adunate de ambasadorul Olandei, la poza cu sotia in spitalul din Bucuresti. La Ortopedia din Cluj, asistentii lucreaza cate unul pe tura, nu au fase si leucoplast, pacientii le sar in cap, in timp ce sirena Ambulantei urla din 15 in 15 minute. Paradoxul este, insa, acela ca acest spital nici macar nu are un serviciu de urgenta pentru Ortopedie. Cu toate acestea, toate cazurile ajung de la UPU aici.

Miercuri, ora 13.30. Pe poarta de la Ortopedie tocmai intra o Ambulanta, aduce un pacient cu fracturi multiple. Opreste in fata intrarii, targa e coborata si impinsa, apoi, pe rampa de intrare. “Faceti loc, faceti loc!”, spune cu vocea ragusita un brancardier, in timp ce soferul urla dupa el: “Grabeste-te, avem un alt caz de luat!”. Holul e ticsit de oameni, iar la vederea targii li se citeste dezamagirea pe fata. “Grozav, acum oare cat o sa mai astept?”, pare ca gandeste un domn trecut de 40 de ani. De sub tricou, i se vede mana umflata.

“Am cazut aseara si mi s-a umflat”, ii povesteste unei femei carunte, care asteapta, sfioasa, langa el. La randul ei, femeia isi destainuie of-ul: nu mai vede bine si s-a impiedicat, iar de cateva zile nu o mai lasa durerea de picior.

“Trebuia sa zici ca ai picat aseara, ori azi dimineata. Asa, va tine aici pana cine stie cand…”., i-o intoarce barbatul.
O asistenta iese pe hol, incercand sa trieze cazurile. Oamenii sunt nerabdatori, intreaba fecare cat mai trebuie sa astepte. Depasita de situatie, asistenta ridica din umeri: “Aveti rabdare, va luam pe toti…

Pe hartie, Spitalul de Ortopedie din Cluj-Napoca nu are servicu de Urgenta, iar toate cazurile grave ar trebui trimise la Unitatea de Primire Urgente Cluj. Realitatea este, insa, alta. In fata usii de la parter, cu scris mare si rosu: “Nu intrati nechemati”, ajung toate urgentele din judet.

Bolnavilor nu le pasa de protocoale si legile lui Arafat, daca si-au fracturat mana, vin direct aici. “Am fost si la UPU, m-au tinut cateva ceasuri acolo, si pana la urma tot aici m-au trimis”, spune un domn trecut de 35 de ani.

Pentru ca Unitatea de Primire Urgente din Cluj functioneaza doar la Spitalul Clinic Judetean, de pe strada Clinicilor, la Ortopedie nu exista serviciu de triere a pacientilor.

“Nu face nimeni organizare. Nu e normal, vine o urgenta si asteapta dupa zece oameni care asteapta, la randul lor, un consult la Ambulator. Sta fiecare la rand, ca la Aprozar….”, spune, suparata, o alta femeie.

Zilnic, la Ortopedia din Cluj ajung intre 50 si 70 de cazuri de urgenta. Bolnavii sunt bagati la gramada cu consultaiile de pe Ambulator. Nemultumirea si neputinta se citeste si pe fata personalului medical.

 “Lipsesc materiale, leucoplast, vata. Au fost perioade cand nu am avut gips, ne ocupam numai cu manopera. Le dadeam pacientilor cate-un biletel cu ce sa cumpere de la farmacie – tifon pentru pansament. Si materialele la Urgenta vin cu taraita. Zilele trecute nu era leucoplast nicaieri”, ne povesteste un rezident.

“Aici e haos tot timpul. Oamenii incep sa strige, se creeaza tensiune, e scandal. Pentru ca nu suntem, de fapt, Urgenta, nu avem serviciu de Triaj. Ar trebui ca bolnavii sa primeasca cate un cod, de la rosu la verde, in functie de gravitate. Ai biletelul rosu in mana, da, intri in fata. Esti la control, astepti”, adauga rezidentul.

In fata intrarii de la Radiologie, atmosfera este si mai incinsa. Vreo 15 oameni asteapta sa intre, insa de 10 minute nu se intampla nimic, nimeni nu intra si nimeni nu iese. In scurt timp, oamenii isi pierd rabdarea. Dupa alte 10 minute, iese un tanar cu halat alb si incearca sa-i linisteasca: “Incepem imediat!”.

Nici unul din cei aflati in sala de asteptare nu par dornici sa posteze o poza de multumire pe Facebook, la fel ca sotia ambasadorului Olandei….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *