Impresionat de criza de sange de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj, mediatizata de presa in aceasta perioada, un brasovean a decis sa dea o mana de ajutor si sa doneze, mai ales ca are o grupa rara de sange. La sediul centrului a fost, insa, refuzat, pe motiv ca nu are buletin de Cluj.
Criza de sange a aparut in publicatiile locale si apoi la televiziuni ca un “apel disperat”, in care specialistii spun ca au mai multa cerere de sange decat pot acoperi si ca nici la centrele din judetele din jur lucrurile nu stau mai bine. Mai mult, angajatii ar fi facut apel chiar si la fostii donatori din arhive, insa acestia nu mai sunt dispusi sa vina sa doneze.
O clujeanca a facut un apel pe Facebook despre nevoia de sange de la Cluj, iar un cunoscut de-al sau, venit din Brasov sa isi inscrie fiica la o facultate de aici a decis sa faca acest gest. Omul are grupa de sange B3 negativ, o grupa rara si s-a gandit ca va fi cu atat mai mult de ajutor. Ajuns la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj, acesta a fost refuzat, pentru ca nu este clujean.
“Asa mare cretinitate nu am vazut: sa-si ofere omul sangele si tu sa refuzi. Asta este Romania. Ma pregateam si eu sa merg sa donez, dar, neavand buletin de Cluj, probabil voi fi si eu refuzata”, a declarat clujeanca.
Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzii Cluj nu a avut timp pe tot parcursul zilei de astazi sa explice care este motivul pentru care omul din Brasov a fost refuzat, pentru ca se afla in emisiuni, la televiziune.
“Probabil avea un istoric medical din cauza caruia nu era eligibil pentru donare. Sunati-ma maine, acum trebuie sa iau cuvantul”, a spus ea repede, dupa care a inchis telefonul.
Explicatii mai detaliate ale fenomenului ne-a oferit, in schimb, Aimee Bugner, fondator si presedinte al Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange (FDBS).
“Reteaua din Romania nu e complet informatizata si fisele medicale nu pot fi verificate deocamdata decat in acelasi judet. Numai asa putem controla daca cei care vor sa doneze au boli cu transmitere prin sange. Nu e vorba de rea vointa, ci la grija pentru pacient. Medicii au o raspundere nu doar fata de donator, ci si fata de beneficiar”, a precizat Bugnar.
Potrivit acesteia, in acest moment se fac cinci teste medicale din sangele donat, insa exista mereu riscul ca donatorul sa aiba boli in stadiu de incubatie, fapt care nu poate fi presupus decat cunoscand istoricul medical al respectivei persoane.
“Se completeaza si un chestionar din care reiese in ce masura donatorul se incadreaza intr-o grupa de risc, daca, de pilda, si-a schimbat partenerul sexual, s-a drogat sau si-a facut un tatuaj. Din experienta noastra pot spune ca se intampla adesea ca oamenii sa minta. De asta am fondat o asociatie care se bazeaza pe donatori voluntari, pentru ca, daca nu exista o compensatie la final, nu esti ispitit sa minti”, a precizat Aimee Bugnar.
In momentul in care reteaua va fi informatizata se va putea accesa informatia despre pacienti in orice judet. Nu se stie, insa, cand se va finaliza acest proces.
“E o chestiune de bani, o problema la care Ministerul Sanatatii ar trebui sa se gandeasca. Guvernul ar trebui sa fie mai implicat, pentru ca e o chestiune de siguranta nationala. Din pacate, acolo sunt alte prioritati, magistrati corupti in care se pompeaza milioane de lei in timp ce medicii si asistentele traiesc de pe o zi pe alta”, a apreciat presedintele FDBS.
Aimee Bugnar este revoltata si pentru scandalul de la Slobozia, unde s-a dovedit recent ca un sefa centrului de transfuzii facea trafic cu sange.
“Criza de sange este o cauza a acelei afaceri ingrozitoare. Pe langa asta, acum se indeparteaza de noi si putinii donatori pe care ii aveam, pentru ca se tem sa nu se faca trafic si cu sangele lor, ca si cum ar fi vina intregului sistem, nu doar a unei singure persoane iresponsabile”, a mai spus ea.
Oficialii Ministerului Sanatatii nu au putut fi contactati.
Foto: Eugen Olariu