Miercuri seara s-a lansat oficial la Cluj Asociatia Bucatarilor din Transilvania, organizatie care isi propune sa sprijine traditiile culinare ale diferitelor zone din Romania, sprijinirea patrimoniului cultural, sustinerea meseriilor din acest domeniu si organizarea de competitii si activitati de specialitate.
Asociatia a fost infiintata in primavara acestui an de Adrian Pop, bucatar clujean distins cu premii la manifestari prestigioase din tara si strainatate.
“Demult aveam de gand sa infiintez o asociatie, evolutia lucrurilor in domeniu a creat o nevoie in acest sens. Mi-am dat seama ca este o nevoie de a strange bucatarii la un loc pentru a tine gastronomia in flacari. Echipa fondatoare este formata din persoane tinere si dinamice, din specialisti si persoane cu experienta, astfel incat se imbina armonios entuziasmul tineretii cu priceperea, calificarea si indemanarea membrilor care activeaza in cadrul asociatiei. Am avut sansa de a primi ajutor financiar din partea Siginei Luca. Dorim sa dezvoltam o retea de profesionisti interesati in schimburi de experienta cu colegii lor, in scopul de a tine pasul cu noile tendinte; o retea de persoane dinamice, care doresc sa participe la competitii, concursuri, evenimente si activitati profesionale”, a precizat Pop.
Evenimentul de lansare oficiala a asociatiei a avut loc la Casinoul din Parcul Central, in prezenta a numerosi bucatari, barmani si profesori de la scolile private de gastronomie.
Cel mai important eveniment la care organizatia va participa in luna noiembrie a acestui an este Culinary World Cup 2014, eveniment ce se va desfasura in Luxembourg, in perioada 20-24 noiembrie.
“Dorim sa dezvoltam un program de parteneriat cu companii care sunt dispuse sa ne sprijine din punct de vedere tehnic si sa ne sustina in promovarea evenimentelor specifice”, a mai precizat fondatorul asociatiei.
“Trebuie sa dezvoltam un spirit de concurenta pozitiv si prietenos intre diverse regiuni, din care fac parte grupuri cu aceleasi obiective si care impartasesc aceleasi valori si aspiratii”, a mai spus Adrian Pop.
Intre obiectivele pe care si le-au mai propus membrii asociatiei se numara promovarea gastronomiei din Romania atat la nivel national cat si international sau conservarea patrimoniului culinar din Transilvania.
“Dorim sa identificam produse alimentare si metode de productie ce apartin diverselor zone geografice pentru a pastra biodiversitatea si pentru a le promova ca parte din patrimoniul cultural national”, arata bucatarul.
De asemenea, membrii asociatiei vor sa contribuie la instruirea breselei, prin “transmiterea de cunostinte culinare prin educatie, formare si dezvoltare profesionala”.
Vrem sa ii ajutam pe tinerii bucatari sa dobandeasca niste cunostinte practice, pentru ca teoria e teorie, dar conteaza foarte mult si practica. Vom face cursuri pe module, pentru deserturi, pregatirea carnii si altele”, a precizat Pop.
Se vor organiza, astfel, cursuri de calificare, traininguri si aplicatii practice, dar si concursuri, show-uri culinare sau expozitii.
“Pentru unitati de alimentatie publica membre ale asociatiei, dorim sa asiguram instruirea personalului, asistenta la intocmirea meniului, sugestii pentru buna functionare a unitatii. Oferim membrilor acces la reteaua asociatiei prin intermediul web, la evenimente sociale, concursuri si grupuri de interese”, a mai precizat Adrian Pop.
Asociatia Bucatarilor din Transilvania va fi reprezentanta la manifestarea Culinary World Cup 2014, organizata de catre Vatel Club Luxemburg, in cadrul Expogast in perioada intre 22 si 26 noiembrie. Este vorba de Adrian Pop, Eugen Bar, Samuel Rus si Laszlo Szabolcs, cu totii maestri bucatari in arta culinara.
Cei care doresc sa se incrie in asociatie sunt asteptati la sediul acesteia, situat pe strada Macesului, nr. 1-5, in cartierul Buna Ziua, sau pe site-ul asociatiei, atunci cand se va finaliza.