Anchete

Andras Farkas SHARE-uieste banii pentru “Youth Capital” firmelor lui

In 2013, Federatia SHARE a primit de la bugetul local 260.000 de lei, pentru pregatirea orasului pentru Capitala Europeana a Tineretului. O buna parte din aceasta suma a ajuns exact in buzunarul fostului director al Federatiei, Andras Farkas. Prin Grupul Pont si printr-o alta firma pe care o detine, Farkas a prestat servicii pentru Federatia SHARE, pe care apoi le-a decontat. Interesant este ca o alta parte din banii decontati a ajuns in conturile unor apropiati de-ai actualului director de la SHARE, Bogdan Buta. Este vorba de Consortiul Organizatiilor Studentesti, controlat de Iancu Serbanescu.

Dintr-o analiza a deconturilor realizate de Federatia SHARE in 2013, se vede cu ochiul liber ca toate serviciile au fost prestate de asociatii sau firme apropiate celor din conducerea federatiei. SHARE este o federatie compusa din zeci de ONG-uri de tineret, care are menirea de a gestiona proiectul “Youth Capital 2015”, iar pentru acesta, Primaria Cluj-Napoca a fost darnica de la bun inceput, alocand sume importante de bani pentru pregatirea Clujului pentru 2015.

Insa acolo unde sunt bani sunt si interese. Deconturile realizate de Federatia SHARE anul trecut arata ca aceasta este, de fapt, o adunatura de “prieteni” care isi impart banii tot lor, sau apropiatilor lor.

In 2013, Federatia SHARE a primit de la bugetul local, alocati printr-o Hotarare de Consiliu Local, 260.000 de lei.

Andras Farkas si-a „share-uit” 80.000 de lei

Ziar de Cluj va arata cum au fost cheltuiti acestia. Intr-un raspuns oficial al Primariei Cluj-Napoca, se arata ca in 5 iunie, Asociatia Grupul Pont a incasat 38.500 de lei, pentru “servicii”. Grupul Pont este infiintat si controlat de Andras Farkas, care la acea vreme era si directorul Federatiei SHARE.

De altfel, Andras Farkas a realizat proiectul pentru “Youth 2015”, tot prin Grupul Pont, care este o asociere civila si antreprenoriala care activeaza in managementul proiectelor.

Cu alte cuvinte, Andras Farkas si-a dat bani singur. In 12 august, Grupul Pont a mai decontat o factura din banii publici, in valoare de 15.000 de lei, tot pentru “servicii”, iar in noiembrie a decontat o a treia factura, in valoare de 11.500 de lei, pentru aceleasi “servicii”.

Tot Andras Farkas mai detine firma SC Impuls Consulting SRL. Aceasta firma are domeniu de activitate “consultanta pentru afaceri si management”, iar actionar mai este, pe langa Farkas, si Lazar Alpar Tibor.

Farkas, din calitatea de director al Federatiei SHARE, a decontat catre firma lui, in 22 noiembrie 2013, o factura de 15.300 de lei, tot pentru “prestari servicii”.

In total, Farkas a incasat peste 80.000 de lei de la SHARE in 2013. Adica peste 18.000 de euro.

Iancu Serbanescu, partener de afaceri cu actualul director al Federatiei SHARE, Bogdan Buta (in proiectul STUDCARD-OMNIPASS) a beneficiat si el de banii de la SHARE. In 10 iunie 2013, Federatia Consortiului Organizatiilor Studentesti Cluj-Napoca, controlata de Serbanescu, a incasat de la SHARE aproape 10.000 de euro (40.000 de lei), pentru “servicii”, Primaria Cluj-Napoca nespecificand in raspuns despre ce fel de servicii este vorba. In 13 august, acelasi Consortiu a incasat 18.000 de lei, iar in 29 noiembrie inca 10.000 de lei.

Ziar de Cluj a scris despre parteneriatul dintre Iancu Serbanescu si Bogdan Buta, cei care controleaza StudCard si OmniPass, unind cele doua carduri studentesti sub o taxa unica pentru fiecare student clujean.

Buta este directorul Federatiei SHARE din aprilie 2014, dupa ce Farkas si-a dat demisia din federatie. In prezent, Farkas colaboreaza cu Asociatia “Cluj 2021 -Capitala Culturala Europeana”.

Pe ce au mai fost cheltuiti banii de la SHARE: tiparituri la o singura firma

In aceeasi lista de deconturi, apare numele unor societati care au incasat mai multe facturi din banii Federatiei SHARE. Spre exemplu, AMM Design SRL, care si-a decontat patru facturi, in valoare totala de 76.227 de lei – peste 17.000 de euro, pentru “tiparituri”.

AMM Design SRL este o agentie de publicitate, detinuta de Anca Diana Pop, Furdek Melinda, Mihaiela Stefania Tudor si Mirel Alexa. Firma a fost infiintata in 1998, iar in 2013 a avut o cifra de afaceri de 2,9 milioane de lei.

SC Alte Fapte SRL, controlata de Mihai Daniel Cotos si Stefan Teisanu, apare si ea pe lista de deconturi, cu suma de 13.732 de lei.  Societatea a fost infiintata in 2008 si are sediul in Simleu-Silvaniei. In ultimii ani, cifra de afaceri a firmei a crescut considerabil: daca in 2011 aceasta era de 11.000 de lei, anul trecut a ajuns la 1,5 milioane de lei.

Avand in vedere ca Emil Boc, primarul Clujului, este co-presedinte al Federatiei SHARE, ne intrebam daca acesta stie cum sunt cheltuiti banii publici in interiorul asociatiei. Asta, mai ales ca inca din momentul infiintarii, Federatia SHARE a fost sustinuta prin toate parghiile de Primaria Cluj-Napoca, institutie care este, de fapt, partener in proiectul “Youth 2015”.

Pe langa alocarile bugetare de anul trecut, SHARE a primit anul acesta o suma mult mai mare, de 300.000 de euro, de la bugetul local. Aceasta suma nu a fost, inca, decontata de Federatia SHARE, potrivit raspunsului remis de Primarie. La sfarsitul anului trecut, Federatia a primit si un spatiu ultracentral, situat in Piata Unirii, care trebuia sa fie “pe masura evenimentelor coordonate in 2015”. Evenimente care nu au fost inca anuntate de SHARE, cu toate ca mai sunt abia patru luni pana cand Clujul este, oficial, Capitala Europeana a Tineretului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *