Rautacisme

Casa Tineretului habauc

Scris de 505

Cum e turcul, si pistolul, zice o veche vorba romaneasca. Site-ul complexului Univers T este o combinatie unica de limbaj de lemn in cel mai pur stil socialist si limbaj corporatist superficial, ca sa nu spunem stupid.  Frazele sunt scrise cu sau fara diactritice si contin cuvinte si expresii cum ar fi “conficuratie”, “nise pentru statuii”, sau “participantii pot auzii conversatia”. Mai mult, referirile la diverse obiective din oras dovedesc ca cei care au realizat pagina nu prea cunosc Clujul.

Combinatia de text cu diactritice cu cel fara diacritice se poate observa chiar pe prima pagina a site-ului, la descrierea obiectivului. Unic in limba romana, o fraza se termina cu doua semne de punctuatie: 

“Complexul hotelier Univers T dispune de suportul logistic si facilitati de organizare si coordonare oferind servicii complete in desfasurarea urmatoarelor: evenimente corporate, congrese, conferinte, simpozioane si seminarii sau evenimente private precum aniversari, nunti, banchete si catering“, este scris aici.

Intregul demers al administratiei complexului este rezumat intr-o alta fraza. 

“Fie ca vizitati Cluj-Napoca pentru afaceri sau in interes personal, vom face totul posibil sa aveti o sedere agreabila”, promite chiar directorul general Valentin Lungu, in textul alaturat prezentarii. 

In acelasi stil, perlele si cacofoniile curg una dupa alta. 

“Toata lumea vede nunta lui ideala in mod diferit. De aceea, noi credem ca aceasta trebuie sa fie personalizata”.

“Sistem pentru teleconferinta. Este instalat un echipament destinat conferintelor telefonice in care toti participanti pot auzii conversatia si pot interveni in orice moment”.

“Statuia lui Matei Corvin (autor: J. Fadrusz) este situata langa catedrala Sfantul Mihail pe latura sudica. El a fost primul rege roman al Ungariei (1458-1490), luptand cu succes impotriva turcilor si fiind un promotor al invatamantului clasic”.

“Afost construita (Universitatea “Babes-Bolyai n. red.”) intre anii 1893 – 1902, in stil nourenascentist avand portale, ferestre cu bolta si coloane ionice”.

“O cladire impresionanta (Biserica Piaristilor, n. red.) construita intre anii 1718 -1724, in stil baroc cu o fatada monumentala flancata de 2 turnuri decorate cu pilastrii ionici si nise pentru statuii”.

“Statuia ecvestra Sfatul Gheorghe ucigand balaurul”.

 “In zilele noastre (Casa Matei, n. red.) gazduieste sediul Academiei de Arte Vizuale”.

Mai pot fi consultate ca actuale doua anunturi de scoatere la concurs a posturilor de directori si membri in consiliului de administratie, din 2013, respectiv 2012. 

La rubrica de link-uri utile, administatorii hotelului au tinut sa precizeze ca “navigam web-ul regulat”.

“Cand gasim un site interesant, il adaugam aici”, promit ei. 

Se pare ca pana acum nu au gasit nimic, pentru ca nu exista o lista cu asemenea linkuri. 

Dincolo e exprimarea pretioasa si putin atractiva pentru eventualii turisti, pagina de internet a site-ului este o dovada ca administratia complexului are nevoie urgenta de lectii de limba romana si de un tur ghidat al Clujului. Ar afla, intre altele, ca Academia de Arte Vizuale se numeste in zilele noastre Universitatea de Arte si Design, denumire pe care o are inca din 2001.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 13 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 16 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 19 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 19 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 19 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 19 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 19 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 22 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 22 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 22 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 22 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE