Rautacisme

Casa Tineretului habauc

Cum e turcul, si pistolul, zice o veche vorba romaneasca. Site-ul complexului Univers T este o combinatie unica de limbaj de lemn in cel mai pur stil socialist si limbaj corporatist superficial, ca sa nu spunem stupid.  Frazele sunt scrise cu sau fara diactritice si contin cuvinte si expresii cum ar fi “conficuratie”, “nise pentru statuii”, sau “participantii pot auzii conversatia”. Mai mult, referirile la diverse obiective din oras dovedesc ca cei care au realizat pagina nu prea cunosc Clujul.

Combinatia de text cu diactritice cu cel fara diacritice se poate observa chiar pe prima pagina a site-ului, la descrierea obiectivului. Unic in limba romana, o fraza se termina cu doua semne de punctuatie: 

“Complexul hotelier Univers T dispune de suportul logistic si facilitati de organizare si coordonare oferind servicii complete in desfasurarea urmatoarelor: evenimente corporate, congrese, conferinte, simpozioane si seminarii sau evenimente private precum aniversari, nunti, banchete si catering“, este scris aici.

Intregul demers al administratiei complexului este rezumat intr-o alta fraza. 

“Fie ca vizitati Cluj-Napoca pentru afaceri sau in interes personal, vom face totul posibil sa aveti o sedere agreabila”, promite chiar directorul general Valentin Lungu, in textul alaturat prezentarii. 

In acelasi stil, perlele si cacofoniile curg una dupa alta. 

“Toata lumea vede nunta lui ideala in mod diferit. De aceea, noi credem ca aceasta trebuie sa fie personalizata”.

“Sistem pentru teleconferinta. Este instalat un echipament destinat conferintelor telefonice in care toti participanti pot auzii conversatia si pot interveni in orice moment”.

“Statuia lui Matei Corvin (autor: J. Fadrusz) este situata langa catedrala Sfantul Mihail pe latura sudica. El a fost primul rege roman al Ungariei (1458-1490), luptand cu succes impotriva turcilor si fiind un promotor al invatamantului clasic”.

“Afost construita (Universitatea “Babes-Bolyai n. red.”) intre anii 1893 – 1902, in stil nourenascentist avand portale, ferestre cu bolta si coloane ionice”.

“O cladire impresionanta (Biserica Piaristilor, n. red.) construita intre anii 1718 -1724, in stil baroc cu o fatada monumentala flancata de 2 turnuri decorate cu pilastrii ionici si nise pentru statuii”.

“Statuia ecvestra Sfatul Gheorghe ucigand balaurul”.

 “In zilele noastre (Casa Matei, n. red.) gazduieste sediul Academiei de Arte Vizuale”.

Mai pot fi consultate ca actuale doua anunturi de scoatere la concurs a posturilor de directori si membri in consiliului de administratie, din 2013, respectiv 2012. 

La rubrica de link-uri utile, administatorii hotelului au tinut sa precizeze ca “navigam web-ul regulat”.

“Cand gasim un site interesant, il adaugam aici”, promit ei. 

Se pare ca pana acum nu au gasit nimic, pentru ca nu exista o lista cu asemenea linkuri. 

Dincolo e exprimarea pretioasa si putin atractiva pentru eventualii turisti, pagina de internet a site-ului este o dovada ca administratia complexului are nevoie urgenta de lectii de limba romana si de un tur ghidat al Clujului. Ar afla, intre altele, ca Academia de Arte Vizuale se numeste in zilele noastre Universitatea de Arte si Design, denumire pe care o are inca din 2001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *