Din oras

Adrian Toader, clujeanul care vrea sa schimbe imnul national

Actualul imn al Romaniei este tern, sinistru si nu ne reprezinta, crede Adrian Toader, un bioeconomist clujean. Drept urmare, a compus o poezie numita „Un suflet mandru de roman” care ar putea fi cantata pe vechea melodie a imnului. Ideea a strans Like-uri si fani pe Internet. Dincolo de ineditul initiativei sale, omul are o poveste de viata care ar putea inspira un film de Hollywood: a emigrat in SUA in anii ’70, si-a crescut singur fiica, a pus bazele unei afaceri infloritoare in Los Angeles si apoi s-a stabilit la Cluj, convins ca e singurul oras din tara in care te poti intoarce din Occident. Are un doctorat si doua masterate, o ferma la Sibiu si o gramada de terenuri la Cluj, pe care insa nu le vinde, ci vrea sa le foloseasca pentru agricultura. 

Inregistrarea cu imnul pe versurile “Un suflet mandru de roman” are peste 4.200 de vizualizari pe YouTube, iar pagina de Facebook creata in acest sens are peste 1.000 de like-uri. 

 

Clujeanul recunoaste din capul locului ca nu i-a placut niciodata actualul imn al Romaniei.  

“Numai cand zici “Desteapta-te” implica o stare in care esti: amortit, vesnic adormit sau prost. E la fel ca prima impresie: iti faci o parere dupa miscarea corporala a cuiva, felul in care este imbracat. E ca si cum ti se spune “mai omule, asa esti – amortit , adormit si prost – si e cazul sa te trezesti. Nu se poate. In 1848 a mers, la Revolutia din ’89 a trebuit o schimbare. Idubitabil, a fost alegerea cea mai buna atunci, dar sa fim seriosi, au trecut 25 de ani si inca trebuie sa ne desteptam?”, a justificat el. 

Pe de alta parte, Toader invoca textul anevoios, foarte greu de retinut si incurcat. In plus, a remarcat ca e un imn violent. 

“Sange? Tirani? Sunt termeni care nu ne fac cinste. Sange de Traian? Suntem in fosta Dacie si ne mandrim ca suntem romani. Suntem mai romani decat daci? Mai daci decat romani? Ce realizam cu asta? Excludem alte popoare. In Romania de astazi avem maghiari, germani, sarbi, egipteni, tunisieni, rusi, polonezi. Ei cum se pot identifica? Chiar azi m-am intalnit cu un prieten ai carui parinti unul este jumatate sirian, jumatate egiptean si mama jumatate unguroaica, jumatate romanca. Ei nu au treaba cu sangele de Traian, cum se pot simti ca fiind romani? Si au un aport aici: isi platesc impozitele, au activitate foarte bogata in Romania, sunt oameni corecti, creeaza locuri de munca. Si nu sunt singurii”, a explicat acesta. 

Autorul admite ca exista si romani carora le place ideea de a mentine imnul actual. A realizat chiar si un sondaj online pe aceasta tema si a descoperit ca numarul acestora este destul de mare. 

“Am vrut sa vad reactia oamenilor la propunerea mea. Sunt cam 5-7% care se opun ideii de a schimba imnul. Vin cu argumente ca aici e Dacia, ca sa schimbam numele Romaniei in Dacia, sa aducem imnul dacilor, ca “Desteapta-te Romane” spune despre Revolutie. Ei zic ca asta e istoria noastra, dar nu e adevarat. E doar o parte a istoriei, in mare masura incompleta si poate chiar eronata. Daca e sa numim 2-3 domnitori, ce facem cu restul? Ceilalti nu au avut nici un aport la istoria Romaniei. Romanii au contropit acest teritoriu, asa ca ar trebui sa ii includem si pe tatari, pentru ca sud-estul este plin cu urmasi de-ai lor. Nu e corect. Istoria trebuie luata asa cum este. Este murdara, sangeroasa, am invatat din ea, iar noi trebuie sa invatatm sa nu repetam actul care e destul de crud. Imnul national trebuie sa reprezinte prezentul si mai cu seama viitorul, ce vrem sa realizam, cine vrem sa fim. Prin acest imn chem la unitate nationala, la mandrie de roman. Noua generatie a invatat o melodie. Este mult mai usor pe fondul acesteia, chiar daca este pe un ton minor, asociat cu tristete. Textul poate inviora. Sa nu uitam ca suntem un popor latin romantic, suntem balcanici, iar tonul melodiei actualului imn este unul mai mult acceptabil. Textul este problema. Mai bine schimbam doar textul, imnul va fi mai usor de memorat”, este el convins. 

Inspiratia a venit pe autostrada, intre Cluj si Sibiu

Ideea de a compune versuri pentru un nou imn s-a nascut in luna decembrie a anului trecut. 

“De Ziua Nationala am fost in Piata Unirii, la artificii, iar a doua zi am mers la Sibiu. Pe drum, m-am tot gandit ca imnul ar trebui schimbat. Eu nu sunt om de litere, dar am mai scris versuri. Am niste poezii care, poate, vor fi publicate intr-o zi. In romana si in engleza. Am scris mai mult pentru mine, ca sa imi descarc sufletul”, lamureste el. 

Versurile au fost compuse, asadar, in 2 decembrie, in timp ce Adrian Toader conducea pe autostrada. 

“Am inceput sa murmur imnul si mi-a venit in minte alt text, care incepea cu “Fii mandru, tu, romane”. Apoi am schimbat cu “Tu, mandra Romanie”. Am tot repetat si am rugat-o pe sotia mea sa scoata carnetul de bord si sa scrie. Dupa cateva zile am incercat sa pun cantecul pe voci de copii, pe cor, insa nu am reusit. Mi-am propus sa fac public propunerea la 25 de ani de la Revolutie. Am o amintire speciala de atunci, fiindca am organizat o mica Revolutie pe treptele primariei din Los Angeles”, a relatat acesta. 

Primul clip cu propunerea sa pentru imn a fost filmat in 13 decembrie, la Baisoara.

“Eu am facut canto acum 30 de ani, am zis ca sa vedem ce o iesi. Am avut 300 de vizualizari in prima zi”, a spus el. 

Intre timp, a realizat o alta inregistrare.

Adrian Toader asteapta sa compuna si altii variante pentru un imn nou

Clujeanul spune ca a postat noua varianta pe Internet pentru a testa reactia publicului. 

“Ar fi nevoie pentru o inregistrare corespunzatoare de doua voci feminine si de una masculina”, a precizat acesta. 

In tot acest demers, Toader a descoperit ca exista multi romani care ar dori schimbarea imnului, de la bloggeri la oameni simpli si chiar compozitori cunoscuti. 

“Multi vorbesc pe Internet, dar, din cate am vazut, nimeni nu a facut ceva concret in acest sens, pana acum. Din cate stiu, propunerea mea e singura”, a precizat el. 

Dupa inregistrarea legala, versiunea finala din 25 decembrie va mai fi lasata pentru popularizare pe Internet. Autorul planuieste sa isi inregistreze legal creatia, dupa care va propune oficial schimbarea imnului. 

“O sa il trimit si la Cotroceni, si la Palatul Victoria, cu numar de inregistrare si tot ce mai este nevoie. Intai am vrut sa tatonez piata, sa vad ce se intampla, iar rezultatul e fantastic. Undeva din 93% din respondentii la sondajul meu sunt de acord ca acestea sa fie versurile imnului. Primesc multe mesaje de sustinere, inregistrarea este distribuita mereu si am observat ca sunt foarte multi tineri care fac asta”, sustine Toader. 

Totusi, clujeanul spune ca nu tine neaparat ca imnul sa fie schimbat cu versurile lui. 

“Eu ii incurajez si pe altii sa scrie, sa compuna texte noi. Se poate organiza chiar si un concurs national pentru un imn si cel mai bun sa castige, sa reprezinte sufletul romanului”, indeamna el.

Bioeconomist si agricultor 

In viata de toate zilele, Adrian Toader este cercetator bioeconomist. A urmat studii doctorale in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV). A urmat si o facultate in Romania, alta SUA, un master in gestiune durabila, management al agriculturii si altul in managementul calitatii produselor alimentare. Doctoratul a avut ca obiect de studiu alimentatia si nutritia animalelor din punct de vedere bio-economic. Un alt domeniu pe care il studiaza este conflictul actual dintre Ucraina, Rusia, Uniunea Europeana si statele membre NATO. Administreaza, alaturi de un asociat, o ferma de oi si capre in Sibiu. De asemenea, mai are niste redevente de la societatea pe care a deschis-o cu ani in urma in California. 

“Toate astea imi ofera timpul si libertatea de a studia. Lucrez si la doua carti si la un articol”, a precizat el. 

Disident la 13 ani, din admiratie fata de Benjamin Franklin

Povestea sa este una demna de un roman contemporan. S-a nascut la Medgidia in 1956, a urmat acolo liceul, apoi o scoala tehnica de calculatoare. Pe la 13 ani si ceva a avut un gest care l-a transformat, spune el, in disident. 

“Cand am primit buletinul, in loc sa ma semnez Adrian Toader, m-am semnat Adrian Franklin. Eram un admirator al fizicii si al lui Benjamin Franklin. Asa am ramas in buletinul acela. Am cerut sa fiu lasat sa plec din tara, am trimis o scrisoare catre Nicolae Ceausescu. Dupa 3 luni si 3 zile, mi-au dat pasaport. Americanii m-au banuit mai tarziu ca as fi securist pentru ca am primit pasaport asa repede”, a marturisit el. 

Pana atunci, insa, baiatul a fost nevoit sa mai lucreze o vreme in tara, ca muncitor necalificat la IAS Murfatlar. 

“Am lucrat la butoaie, la vin, la stors, impachetat, la impins vagoane, la maturat. Am mers apoi in Italia si am avut o perioada de tranzit de 7 luni, timp in care americanii, ca sa imi dea azil politic, m-au tinut sub urmarire”, a povestit el. 

Tanar imigrant la Roma si Los Angeles

In Italia, Toader a lucrat la un bar din Roma, unde era omul bun la toate, de la spalatul vaselor la maturatul gradinii, al strazii, in Piazza Cinquecento. 

“Mai vindeam inghetata, la toneta de la bar, mai faceam si sandviciuri. Lucram 10-14 ore pe zi pentru echivalentul a 12 dolari. Pentru vremea respectiva era bine, mai ales ca aveam doar permis de sedere. M-am plimbat, am vazut Vaticanul, am luat toate bisericile la rand…”, povesteste el. 

In 6 martie 1980, Adrian Toader a plecat spre California. 

“Era superb: un aer dulceag, spatii imense, m-am lasat de fumat si m-am apucat de sport. Aveam ceva bani stransi din Italia, i-am schimbat in dolari, o familie de romani mi-a platit chiria doua saptamani, dupa care a trebuit sa ma descurc”, si-a amintit el.

La primul loc de munca in SUA, Toader facea sandwich-uri pentru masa de pranz. A urmat apoi un curs de limba engleza in cadrul caruia primea si bani. 

“Era un curs organizat de primaria din Los Angeles in colaborare cu o societate non-profit israeleana. Erau ajutati toti imigrantii, nu doar cei israelieni, dupa care te ajutau sa iti gasesti loc de munca. Eu lucram cu calculatoare si mi-au gasit la Alpha Data Corporation. I-am ajutat sa rezolve o foarte mare problema tehnologica si m-au recompensat cu un salariu de 25 de dolari ora. M-am simtit jignit si am plecat”, a povestit el. 

A mers la o alta companie, Lexitron Data unde a lucrat ca tehnician depanator timp de patru ani si jumatate. Intre timp a inceput o afacere proprie, de inregistrari video. De la inregistrari la nunti si botezuri, aceasta a trecut la filmari pentru corporatii, de la traininguri la prezentari de produse, teleshopping la clipuri pentru campanii electorale. 

“Cu timpul ne-am extins, am inceput sa avem din ce in ce mai multi clienti, actori mari, teatre, filmari de spectacole, mici concerte, am lucrat chiar si pentru un laborator NASA din Pasadena, pentru Air Force, tot felul de agentii guvernamentale, statale, federale… Eram eu si un partener, un prieten din Cluj, dupa care am angajat tot mai multi oameni si ne-am extins”, relateaza el. 

O data cu primirea cetateniei, tanarul a aflat ca isi poate schimba numele, asa ca a devenit Adrian Williams. 

“Aici sunt Toader, acolo Williams. A fost o copilarie sa imi schimb numele, dar acum, asta e”, a explicat el.

Tata si mama

Adrian Toader, care acum se numea Williams, a avut de infruntat o noua provocare, cea de a-si creste singur fetita. 

“Mama fiicei mele a decedat cand micuta avea doi ani. Trebuia sa ii fiu si mama, si tata. Viata ne invata sa facem fata. Fiecare piatra de care ai tendinta sa te impiedici trebuie sa nu fie ridicata, nu ocolita. Sa te apleci, sa o iei si cu ea sa construiesti punte de treceri. In felul acesta birui, treci peste ape involburate. Poti face multe, daca vrei”, a rezumat el. 

Clujul, orasul cel mai civilizat

Cum afacerea mergea bine si fetita ajunsese la liceu, Toader a decis ca e momentul sa urmeze o facultate, asa ca a obtinut o diploma in stiinte generale. O data finalizate aceste studii, in 1998 a fost momentul in care a decis sa se intoarca in Romania.

“Cand m-am intors din Occident, mai ales ca eram la sfarsitul anilor ’90, am gasit Clujul ca fiind cel mai civilizat. Un oras cultural, un oras cu oameni asezati, calmi, la locul lor. Nu as fi putut sa ma intorc in sudul Romaniei. Eu de acolo vin, dar nu as fi putut sa mai traiesc in agitatia de acolo. E ok cand merg la mare, dar nu as fi putut sa raman acolo”, si-a explicat el decizia. 

“Prima carte pe care mi-am cumparat-o a fost DEX-ul”

O mare dificultate cu care s-a confruntat atunci a fost readaptarea la limba romana. 

“Trebuia sa imi aleg cuvintele. Sincer, nici acum nu stiu foarte bine nici limba romana, nici limba engleza. Cred ca e din cauza procesului de dezradacinare. Din cauza asta, nu ii incurajez pe oameni sa plece prea mult timp din Romania. E in regula sa calatoreasca, sa viziteze, sa studieze, dar nu sa se izoleze de radacinile sale, pentru ca se pierde contactul. Prima carte pe care mi-am cumparat-o a fost DEX-ul. Prietenii pe care mi i-am facut aici imi spuneau ca eram tare caraghios”, dezvaluie Toader. 

Un alt episod savuros trait in acea vreme se refera la experienta de sofer. 

“Mi-am adus masina din California si cand am vazut cum se conduce aici, mi s-a facut frica. Umblam cu taxiul si masina statea parcata in fata casei. Mi-era si rusine. Avea numar de California si se aduna lumea in jurul ei cand o lasam parcata si se uitau inauntru. Mi-era rusine sa intru in masina pe urma, ca se uita lumea la mine ciudat. Vezi Doamne, a venit americanul. Nu mi-a placut niciodata treaba asta, asa ca mi-am cumparat o Cobra veche si nu se mai invartea nimeni in jurul ei”, povesteste el. 

Adrian Toader spune ca a cumparat de atunci multe terenuri, insa nu ca sa le vanda la pret mai mare, ci pentru a face agricultura. 

“Asa am ajuns ca cumpar un teren in Sibiu, pentru ca am gasit anunt la Cluj. Am un teren de 7 hectare si in Cluj, insa l-am dat in arenda cuiva care cultiva mai mult, doar ca sa nu se umple de buruieni. In general, sunt folosite pentru pasuni. Am incercat sa fac ceva livezi, dar, desigur, am fost furat”, a dezvaluit el. 

UPDATE: Imnul are acum o varianta noua:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *