PORTRET

Zsolt Rusu, managerul Tube – Social Chemistry: ,,Vreau să îmbătrânesc în Insulele Pacifice. Să lucrez acolo într-un bar micuț, pe plajă, cu romuri și cocktailuri exotice”

Zsolt Rusu e o persoană liberă în gândire și în aspirații. A venit în Cluj ca student la Facultatea de Turism, dar a renunțat după primul an ,,pentru a lua viața în piept” și pentru a practica un ,,turism” mai autentic, în Cipru, Grecia, Londra și Budapesta, unde a învățat de la adevărații maeștri arta bartendingului și a mixologiei.

S-a întors într-un final în orașul său de suflet, unde a devenit manager la Tube, un local din Hașdeu, unde clienții pot beneficia acum de întreaga sa experiență. Visul său, însă, chiar planul de viitor, tatuat premonitoriu pe un întreg braț, este cel de a lucra în Insulele Oceanului Pacific, undeva într-un bar micuț, pe plajă, cu romuri și cu cocktailuri exotice, acesta fiind cadrul geografic cel mai potrivit cu personalitatea sa neobișnuită și ”free-minded”.

A renunțat la facultate pentru a continua, în cadrul mai larg, al universității vieții

Zsolt e din Miercurea Ciuc, dar adevărata sa poveste începe la Cluj:

,,Am început Geografia Turismului la Cluj și, după primul an, m-am și oprit, nu am terminat, am plecat cu prietenii, să luăm viața în piept.”

A pornit astfel, în 2007, lungul său periplu în domeniul ospitalității, lucrând timp de 7 luni în Grecia, în Insula Santorini, într-un bar pe plajă unde, fiind la prima sa experiență de acest fel, a învățat băuturile și cocktailurile:

,,Lucram acolo de la 9 dimineața până noaptea, în fiecare zi, aveam două ore libere, dar, ca primă experiență, la 19 ani, era foarte fain: eram cu prietenii, plajă, vreme bună.”

Din Grecia, Zsolt s-a întors în Cluj, unde a lucrat pe Eroilor, la Under Construction, iar când au ajuns și prietenii săi înapoi acasă, a încercat să lucreze în continuare cu ei, fiind oameni în care avea încredere.

De atunci, aproape în fiecare an a fost pe timpul verii plecat, 3 ani în Cipru, și iarna lucra în Cluj. A lucrat și în Bulgakov, iar în 2008-2009 s-a deschis P. Howard Social Club, unde a conceput un meniu cu 100 de cocktailuri, împreună cu colegul său, Toth Csongor, cu care a lucrat peste tot, din Cipru și până în Londra:

,,Am lucrat numai o jumătate de an, din cauză că Janis-ul a luat terasa de la noi, ei au câștigat terenul și a trebuit să le fie cedat, și atunci iar m-am întors în Cipru, dar înainte am primit o ofertă de la Mojitos School din Ungaria, să predăm cursuri pentru barmani. Ei au făcut un tur între baruri și le-au plăcut cocktailurile noastre și ne-au întrebat dacă vrem să colaborăm cu ei. Din cauză că atunci nu simțeam că suntem pregătiți să predăm, am renunțat, dar i-am ajutat să găsească locul potrivit. Așa că ne-am întors în Cipru, unde am lucrat și în bar, dar pe timpul zilei în watersports, ca și beach boy, și așa am petrecut doi ani.”

,,Nu numai pui bere și vinuri, ești un tender, tu trebuie să ai grijă de tot ce se întâmplă în bar, trebuie să te uiți și în mintea clienților”

Reîntors din Cipru, Zsolt i-a ajutat pe cei de la Bulgakov să deschidă Cat House, unde  a contribuit la conceperea meniului, dar și la partea de imagine. După o lună a plecat în Tenerife și, după alte 3 luni, a mers în Londra, pentru un curs de barman. Planul său inițial era doar de a urma cursul, după absolvire urmând a pleca în Cipru, dar, fiindcă viața în Londra era foarte scumpă, a fost nevoit să și lucreze:

,,Am început să lucrez într-un club, după 3 săptămâni m-au pus într-un cocktail bar pentru o zi, pentru 8 Martie, să ajut. Patronul le deținea pe ambele și de aici s-a schimbat povestea radical, pentru că barul unde m-am dus o noapte să lucrez se numea Montgomery Place și în vremea aceea era pe locul 27 în top 50 de baruri cele mai bune din lume, și le-a plăcut la barmani cum ajut, cum lucrez, cum mă descurc, și mi-au oferit șansa să lucrez cu ei.”

Barul respectiv a fost deschis de către Marian Beke și Ago Perone, barmani foarte cunoscuți și apreciați în lumea mixologilor. În perioada în care a lucrat în bar, Zsolt l-a prins doar pe ajutorul celor doi, Ales Olasz, care a devenit la rândul său un mixolog foarte cunoscut, și pe Fabio la Pietra:

,,De la acești doi barmani am învățat tot ce înseamnă mixologie, tării, cum să lucrezi la nivel mai înalt în baruri, să prepari cocktailuri, am învățat tot ce înseamnă ospitalitate, cum să iei clienții, ce înseamnă bartending – nu numai pui bere și vinuri, ești un tender, tu trebuie să ai grijă de tot ce se întâmplă în bar, trebuie să te uiți și în mintea clienților, trebuie să știi cocktailurile clasice, dar  să știi să și inventezi cocktailuri. 

Ei m-au trimis și la o școală, Wine & Spirit Education Trust, iar asta m-a ajutat să mai fac încă un pas înainte, să înțeleg istoria tăriilor, procedura de distilare, fermentare, învechire și marketing, am învățat cum să fac prețul la anumite produse, cum să vând anumite produse.”

A renunțat la Londra pentru a reveni în Cluj

În Londra a lucrat un an și jumătate, timp în care a cunoscut și s-a împrietenit cu foarte mulți bartenderi celebri și a participat la variate traininguri și cursuri în domeniu. Fiind însă obișnuit cu o vreme mai însorită, atmosfera din Anglia i s-a părut chiar depresivă:

,,Era vreme rea, orașul era prea mare, și chiar dacă câștigam ok și am avut șanse să mă mai duc și în alte țări în vacanță, totuși am simțit că îmi trebuie un oraș mai mic, ca și Clujul. În Cluj, deja aveam foarte mulți prieteni, foarte mulți oameni cu care am lucrat, și deocamdată am vrut să aduc acasă tot ce am învățat în afară.”

După ce a revenit din Londra, Zsolt Rusu a început să organizeze în Cluj evenimente sub ,,numele de scenă” Dirty Shaker. A inventat cocktailuri pentru fiecare ”event” și a avut un meniu diversificat, ,,pentru ca să vadă lumea că nu numai Long Island și Sex on the beach sunt cele mai bune băuturi”, că se pot face și altele, că se mai pot inventa cocktailuri bune, după gustul clienților. Din întreaga experiență a învățat care sunt pașii, ce trebuie să îi întrebe pe clienți, ca să ajungă la un produs final pe gustul fiecăruia:

,,De fapt, de asta și clientul era mulțumit, fiindcă a primit ce a dorit, după întrebări, gen: pe ce bază să facem, dacă mergem spre amar, dulce, acrișor, și dacă să fie lung, cu gheață, sau să fie straight up, fără gheață.”

După întoarcerea acasă, a mers și la un interviu, la City Plaza, unde căutau barmani, fiind ales din 38 de candidați. Deși interviul a fost la City Plaza, a doua zi a fost sunat pentru a începe să lucreze la Bricks. După o zi de lucru în care le-a făcut un mic meniu cu cocktailuri, și având o vânzare și un feed-back foarte bun, i s-a propus să organizeze evenimente, în loc de a lucra în ture, ca un simplu barman. A inițiat astfel mai multe evenimente, nunți, revelioane, și chiar un curs de barmani.

Pe lângă toate acestea, Zsolt a pornit și barul Simons, unde era manager. Dar, fiindcă așteptările mari pe care le-a avut, nu prea i-au  ieșit,  a plecat din nou, de această dată pentru un internship în Boutique Bar din Budapesta, local care în Ungaria e pe primul loc ca și cocktail bar.

Tube – Social Chemistry – o experiență socială

În perioada aceasta, a mai revenit acasă la Electric Castle, pentru ca să lucreze cu Becherovka și Tatratea, iar după festival s-a înțeles cu patronii berăriei Maltz, să le facă meniul pentru noul bar, care urma să se deschidă. După 2 luni a revenit în România pentru a le da meniul și a rămas surprins de locație, de partea de design. Plăcându-i foarte mult, Zsolt a avut o discuție ,,foarte deschisă și plăcută” cu patronii, care i-au oferit postul de manager.

În calitate de manager, Zsolt se ocupă cu stafful (are 9 angajați), și de imaginea barului. A trebuit să găsească și o temă pentru designul locației:

,,Și atunci a venit ideea de chemistry, să folosim elemente chimice, diferite echipamente sau decoruri de chimie. Ne-am hotărât să mergem cu Tube – Social Chemistry, care înseamnă pentru noi ceva ce nu poți să explici, dar poți să simți, poți să trăiești o experiență socială.”

Ce individualizează Tube sunt cocktailurile, 60-70% invenție proprie, băuturi care nu se găsesc în alte baruri, selectate cu pricepere de managerul Zsolt Rusu, după întreaga sa experiență, câștigată în toții anii în care a lucrat în spatele barului.

La început a fost foarte greu, Tube pornind în aprilie și, fiind situat într-un complex studențesc, suprapunerea deschiderii cu Paștele și vacanța au zădărnicit oarecum eforturile lui Zsolt. Cu toate acestea, party-ul de deschidere a fost un mare succes, la el participând în jur de 300 de oameni, dar, tocmai din cauza petrecerii inaugurale, clienții credeau ulterior că e un club, așa că, pe timpul săptămânii, ,,era foarte chill și veneau în weekenduri”.

Până spre sfârșitul anului trecut, Zsolt a făcut un meniu nou, a încercat să atragă mai mulți  oameni prin promovarea Facebook-ului și a party-urilor pe care le-a organizat, numite ”The Alchemists”, care acum au ajuns la ediția a XVI-a. Party-urile, la care Zsolt aduce DJ din Cluj, ce pun muzică electronică, au avut un mare succes, începând să atragă oamenii prin muzica aparte și prin cocktailurile pregătite.

O echipă de campioni

Din noiembrie, Zsolt l-a cooptat în echipă și pe Omar Abusan, vicecampion barista, clienții putând astfel savura la Tube cafele mai bune, ceea ce i-a atras în bar și pe timpul zilei.

Din ianuarie 2015 echipei i s-a alăturat și Bogdan Catana, vicecampion național  la concursul Monin, iar începând de anul acesta localul a început să meargă bine:

,,Avem vânzări de dimineața, de seara, oameni faini, care se potrivesc locului, și am simțit că aproape după un an, ni s-a împlinit ce am vrut de la început – să vină lumea și dimineața și seara, să avem rezervări pentru firme mari, oamenii să fie interesați.”

Reușita localului se datorează în egală măsură priceperii managerului, dar și angajaților săi. Astfel, Zsolt se simte recunoscător echipei sale de succes, cu care a lucrat până acum: Halasz Szilard, Agota Peter (în prezent barmani în Londra), Bene Katalin, ce lucreaza acum în Jack’s și Vojtek Szabolcs și Paula Naste, cu care în continuare lucrează împreună, zi de zi.

,,Tatuajul meu reprezintă un avion, cu care o să ajung la Oceanul Pacific, în Australia”

Zsolt e un mare fan de rom, iar lista de romuri în bar e mult mai lungă decât în alte tării. Romul îi aduce poate mai aproape savoarea Insulelor din Pacific, unde ar vrea să îmbătrânească, într-un bar micuț pe plajă, sub un palmier. Are și un tatuaj, pe un braț întreg, ce îi întruchipează visul:

,,Tatuajul meu reprezintă un avion, cu care o să ajung la Oceanul Pacific, în Australia. Deocamdată reprezintă drumul spre calmare. Eu vreau să ajung în Australia să vizitez, să stau și să îmbătrânesc pe Insulele Pacifice, pentru că îmi place mentalitatea de acolo, viața pe plajă, calmă, relax, palm trees… Îmi doresc să ajung acolo să lucrez într-un bar micuț pe plajă, cu romuri, cu cocktailuri exotice – ăsta e planul meu de viitor, undeva în 5 ani aș vrea să plec definitiv.”

Până atunci, însă, Zsolt Rusu vrea să ajute cât mai mult societatea barmanilor din Cluj și din România, pentru că sunt foarte mulți barmani buni, interesați tot timpul să se educe, iar în ultima jumătate de an s-a împrietenit cu ei, pentru că își apreciază reciproc munca.

Zsolt mai lucrează și ca reprezentant în România al Becherovka, și mai ajută cu partea de bar și în ,,La Gazette”, pe Cetățuie. Mai organizează și traininguri, la alte baruri, și în afara orașului, compuse din module de teorie, urmate de practică, cursuri prin care își dorește să ajute și alte baruri să atingă un nivel mai înalt.

Definitorie pentru Zsolt este, de altfel, plăcerea de a-i ajuta pe ceilalți, coroborată pe un spirit liber, dar ordonat, plin de fantezie:

,,Mie îmi place să îi ajut pe alții, sunt interesat de orice idee ciudată, în care văd fantezie; îmi place să lucrez ordonat, îmi place ordinea, sunt foarte sensibil la curățenie, dar îmi place și să mă distrez în timpul meu liber, care nu e prea mult. Deocamdată sunt un  free-minded.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *