De cartier

Zonă de restructurare urbană: „Mai mult de jumătate încă mai e de construit pe Constantin Brâncuși. Și ne uităm foarte atent cum îi dăm drumul…”

Scris de 441

Strada Constantin Brâncuși din cartierul Gheorgheni a devenit în ultimii ani una dintre zonele preferate de investitorii imobiliari după ce administrația locală a făcut din această arteră un spațiu de „restructurare urbană”. Casele sunt demolate pentru a face loc blocurilor, ansamblurilor rezidențiale ori de birouri.

CITEȘTE ȘI: Se curăță terenul pentru un viitor ansamblu imobiliar pe Brâncuși

Cu toate că administrația locală susține că a blocat marile investiții imobiliare în zona Borhanci, pe artera Constantin Brâncuși continuă să se construiască. În acest fel, supraaglomerarea doar este transferată dintr-o zonă în alta, situație ce determină aceleași blocaje.

„Mai mult de jumătate încă mai e de construit pe C-tin Brâncuși. 

CITEȘTE ȘI: Strada Constantin Brâncuși se extinde, da’ numai pe jumătate. Restul arterei e blocată de șantierele imobiliare FOTO

Sunt construcțiile care au fost construite și care au primit autorizație de construire.

În acest moment, sigur, există ceva rezervă mică pe C-tin Brâncuși și ne uităm foarte atent la C-tin Brâncuși cum îi dăm drumul, pentru că strada va avea, în momentul în care se face lărgirea străzii C-tin Brâncuși, că există până la str Lăcrimioarelor prins un proiect pe proiectul centurii metropolitane, și cei care locuiesc pe C-tin Brâncuși dacă vor să meargă, nu știu, până în cartierul Mănăștur, de exemplu, nu mai trebuie să intre în Piața Cipariu ci pot să meargă pe variantele ocolitoare, să se ducă pe centura metropolitană și să ajungă în cartierul Mănăștur sau în Florești.

CITEȘTE ȘI: DA pentru imobiliare, NU pentru extinderea arterei Constantin Brâncuși. Emil Boc: „Nu anul acesta… NEXT TIME”

De aceea ne uităm foarte atent la cele două componente și la cele două proiecte”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea la un post local de radio online. 

Despre eliberarea autorizațiilor de construcție pentru zona Borhanci, Tarcea a susținut că administrația locală nu eliberează aceste acte pentru construcțiile de tip bloc, ci numai pentru locuințe individuale:

„Este un răspuns foarte direct: NU. Nu se eliberează autorizație de construire pentru ansambluri de mari dimensiuni. 

Dacă trebuie să faci un PUZ sau un PUD în Borhanci, el este fazat până în anul 2026-2027, când va fi gata și centura metropolitană și vor putea să iasă oamenii din cartier. 

Dacă sunt PUZ-uri aprobate din 2015-2016 care acum vin la autorizație de construire, acolo merg mai departe, sunt foarte puține, de ordinul câtorva, de case, care ar mai putea fi autorizate”, a explicat viceprimarul Tarcea. 

Potrivit acestuia, în lipsa centurii metropolitane, extinderea și modernizarea sensului giratoriu din Borhanci-Fagului-Romul Ladea-Brâncuși nu reprezintă o soluție întrucât doar ar transfera blocajele câteva sute de metri pe aceeași arteră:

„S-a cedat teren, dar nu este suficient, acolo e nevoie de un ansamblu de reguli.

Nu rezolvă problema doar sensul giratoriu.

Trebuie să fie și centura metropolitană, pentru că mașinile tot pe C-tin Brâncuși și pe str Fagului vor merge.

Practic, vor ieși mai repede, numai că mutăm aglomerația de la C-tin Brâncuși intersecția cu Fagului la următoarea intersecție”, a mai explicat Dan Tarcea. 

CITEȘTE ȘI: Dan Dunca, jucator important pe piata imobiliara, vrea sa construiasca blocuri si birouri pe Borhanci, desi Boc nu mai da autorizatii

Primarul Emil Boc recunoștea în iunie 2021 că la cât de mare este numărul solicitărilor pentru noi blocuri în Borhanci, „mâine ar putea fi încă 5.000 de apartamente în construcție”.

CITEȘTE ȘI: BORHANCI: „La câte solicitări avem pe cartierul Borhanci, cred că mâine ar putea fi încă 5.000 de apartamente în construcție”

„Mă uit cu înfrigurare la strada Brâncuși. Păi dacă toți vor veni să îmi ceară P+6 așa cum s-a început.

Fratele meu, degeaba mă străduiesc să fac centură.

Am oprit construcția din Borhanci până se termină centura ocolitoare, dar totul va fi înghesuit aici, nu vom mai putea respira. Ce vom face?

Când va putea ajunge la 18 m Brâncușiul cât e în PUG (Planul Urbanistic General)? Când vom demola jumate din stradă, peste 50 de ani.

Aici cred eu că trebuie într-adevăr analizat și gândit astfel încât să nu scăpăm de sub control orașul și calitatea vieții”, declara Emil Boc în cadrul unei dezbateri privind dezvoltarea Clujului. 

Extinderea străzii Constantin Brâncuși a fost promisă de reprezentanții administrației locale încă din iunie 2020. Din păcate, lărgirea străzii a fost amânată până în 2022 și condiționată de realizarea centurii metropolitane. 

Un alt proiect condiționat de existența centurii ocolitoare este și extinderea-modernziarea sensului giratoriu din intersecția Borhanci-C-tin Brâncuși-Romul Ladea-Fagului, amânată de ani buni de autorități în ciuda solicitărilor repetate ale localnicilor din zonă. 

Între timp, artera C-tin Brâncuși este supusă unei asidue restructurări urbane prin realizarea de noi construcții. ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Eveniment
  Grup infracțional constituit în vederea contrabandei cu alcool și țigări, anihilat de polițiștii clujeni în colaborare cu polițiști din alte trei județe
 • Acum 6 hours In vizor
  ROMÂNIA DEDICATĂ: Cum a rămas firma prietenului lui Iohannis singura în licitația pentru BMW-urile Poliției. Ori e dedicație, ori e pupincurism – ceea ce tot cu dedicație e
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu calfică drept ”haotică” și ”imbecilă” liberalizarea prețurilor la energie, măsură adoptată în Guvernul PNL și promovată de actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu
 • Acum 7 hours General
  ÎNCĂ PATRU MAȘINI S-AU ÎNĂLȚAT ÎN RAIUL TINICHIGIILOR: Accident cu 4 mașini lângă Opera Națională
 • Acum 9 hours Eveniment
  NICI O ZI FĂRĂ MĂCAR UN ACCIDENT. Accident în lanț în Feleacu. Mai multe persoane duse la spital
 • Acum 11 hours Politica
  RECENSĂMÂNTUL ”CĂCĂSTOARELOR”. Românii sunt obligați ca, până la 30 octombrie, să-și declare fosele septice. Amenzile sunt foarte mari
 • Acum 1 day Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 1 day Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 1 day PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 2 days Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 2 days Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE