De cartier

Zonă de restructurare urbană: „Mai mult de jumătate încă mai e de construit pe Constantin Brâncuși. Și ne uităm foarte atent cum îi dăm drumul…”

Scris de 441

Strada Constantin Brâncuși din cartierul Gheorgheni a devenit în ultimii ani una dintre zonele preferate de investitorii imobiliari după ce administrația locală a făcut din această arteră un spațiu de „restructurare urbană”. Casele sunt demolate pentru a face loc blocurilor, ansamblurilor rezidențiale ori de birouri.

CITEȘTE ȘI: Se curăță terenul pentru un viitor ansamblu imobiliar pe Brâncuși

Cu toate că administrația locală susține că a blocat marile investiții imobiliare în zona Borhanci, pe artera Constantin Brâncuși continuă să se construiască. În acest fel, supraaglomerarea doar este transferată dintr-o zonă în alta, situație ce determină aceleași blocaje.

„Mai mult de jumătate încă mai e de construit pe C-tin Brâncuși. 

CITEȘTE ȘI: Strada Constantin Brâncuși se extinde, da’ numai pe jumătate. Restul arterei e blocată de șantierele imobiliare FOTO

Sunt construcțiile care au fost construite și care au primit autorizație de construire.

În acest moment, sigur, există ceva rezervă mică pe C-tin Brâncuși și ne uităm foarte atent la C-tin Brâncuși cum îi dăm drumul, pentru că strada va avea, în momentul în care se face lărgirea străzii C-tin Brâncuși, că există până la str Lăcrimioarelor prins un proiect pe proiectul centurii metropolitane, și cei care locuiesc pe C-tin Brâncuși dacă vor să meargă, nu știu, până în cartierul Mănăștur, de exemplu, nu mai trebuie să intre în Piața Cipariu ci pot să meargă pe variantele ocolitoare, să se ducă pe centura metropolitană și să ajungă în cartierul Mănăștur sau în Florești.

CITEȘTE ȘI: DA pentru imobiliare, NU pentru extinderea arterei Constantin Brâncuși. Emil Boc: „Nu anul acesta… NEXT TIME”

De aceea ne uităm foarte atent la cele două componente și la cele două proiecte”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea la un post local de radio online. 

Despre eliberarea autorizațiilor de construcție pentru zona Borhanci, Tarcea a susținut că administrația locală nu eliberează aceste acte pentru construcțiile de tip bloc, ci numai pentru locuințe individuale:

„Este un răspuns foarte direct: NU. Nu se eliberează autorizație de construire pentru ansambluri de mari dimensiuni. 

Dacă trebuie să faci un PUZ sau un PUD în Borhanci, el este fazat până în anul 2026-2027, când va fi gata și centura metropolitană și vor putea să iasă oamenii din cartier. 

Dacă sunt PUZ-uri aprobate din 2015-2016 care acum vin la autorizație de construire, acolo merg mai departe, sunt foarte puține, de ordinul câtorva, de case, care ar mai putea fi autorizate”, a explicat viceprimarul Tarcea. 

Potrivit acestuia, în lipsa centurii metropolitane, extinderea și modernizarea sensului giratoriu din Borhanci-Fagului-Romul Ladea-Brâncuși nu reprezintă o soluție întrucât doar ar transfera blocajele câteva sute de metri pe aceeași arteră:

„S-a cedat teren, dar nu este suficient, acolo e nevoie de un ansamblu de reguli.

Nu rezolvă problema doar sensul giratoriu.

Trebuie să fie și centura metropolitană, pentru că mașinile tot pe C-tin Brâncuși și pe str Fagului vor merge.

Practic, vor ieși mai repede, numai că mutăm aglomerația de la C-tin Brâncuși intersecția cu Fagului la următoarea intersecție”, a mai explicat Dan Tarcea. 

CITEȘTE ȘI: Dan Dunca, jucator important pe piata imobiliara, vrea sa construiasca blocuri si birouri pe Borhanci, desi Boc nu mai da autorizatii

Primarul Emil Boc recunoștea în iunie 2021 că la cât de mare este numărul solicitărilor pentru noi blocuri în Borhanci, „mâine ar putea fi încă 5.000 de apartamente în construcție”.

CITEȘTE ȘI: BORHANCI: „La câte solicitări avem pe cartierul Borhanci, cred că mâine ar putea fi încă 5.000 de apartamente în construcție”

„Mă uit cu înfrigurare la strada Brâncuși. Păi dacă toți vor veni să îmi ceară P+6 așa cum s-a început.

Fratele meu, degeaba mă străduiesc să fac centură.

Am oprit construcția din Borhanci până se termină centura ocolitoare, dar totul va fi înghesuit aici, nu vom mai putea respira. Ce vom face?

Când va putea ajunge la 18 m Brâncușiul cât e în PUG (Planul Urbanistic General)? Când vom demola jumate din stradă, peste 50 de ani.

Aici cred eu că trebuie într-adevăr analizat și gândit astfel încât să nu scăpăm de sub control orașul și calitatea vieții”, declara Emil Boc în cadrul unei dezbateri privind dezvoltarea Clujului. 

Extinderea străzii Constantin Brâncuși a fost promisă de reprezentanții administrației locale încă din iunie 2020. Din păcate, lărgirea străzii a fost amânată până în 2022 și condiționată de realizarea centurii metropolitane. 

Un alt proiect condiționat de existența centurii ocolitoare este și extinderea-modernziarea sensului giratoriu din intersecția Borhanci-C-tin Brâncuși-Romul Ladea-Fagului, amânată de ani buni de autorități în ciuda solicitărilor repetate ale localnicilor din zonă. 

Între timp, artera C-tin Brâncuși este supusă unei asidue restructurări urbane prin realizarea de noi construcții. ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 13 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 13 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 13 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 13 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 15 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 17 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 18 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 19 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 19 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 20 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE