In vizor

Ziua Mondială a Toaletei – copiii clujeni din mediu rural încă au în școli latrine în loc de toalete

Ziua Internațională a Toaletei ar trebui să fie o ocazie bună pentru președintele Consiliului județean Cluj să-și amintească de toți copiii din județ nevoiți să folosească latrinele din curte, fără canalizare și apă curentă, mai ales acum că vine iarna. 

La nivelul județului Cluj încă mai există copii nevoiți să folosească toaleta din curte, în condițiile în care temperaturile de afară sunt tot mai scăzute. 20 de școli și grădinițe au încă grupuri sanitare tip latrină în loc de toalete.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cunoaște foarte bine această situație, deoarece a promovat un proiect de hotărâre pentru a ajuta elevii de la școlile și grădinițele din cinci localități clujene. Ulterior, Tișe s-a răzgândit și a amânat alocarea acestor bani, în condițiile în care copiii învață în clădiri pline de igrasie și folosesc apa ce provine din surse improprii.

Citește și:

Rușine, domnule Tișe! Ați promis bani unor copii din județ pe care apoi i-ați lăsat baltă

76 de obiective (12,03%), reprezentând unități școlare sau structuri ale acestora, din care 7 în mediul urban și 69 în mediul rural, dintr-un total de 630 existente în județul Cluj nu au fost autorizate de Direcția de Sănătate Publică.

În mediul rural, principala cauză pentru lipsa autorizației sanitare de funcționare o constituie lipsa apei potabile și a apei curente, iar 20 de unități au grupuri sanitare de tip latrină. Totodată, sunt și unități de învățământ care folosesc sobe metalice pentru încălzire.

Citește și:

Grădinițe cu toalete turcești și condiții improprii pentru studiu. Încă un an școlar îi prinde pe clujeni nepregătiți

Ziua Monadială a Toaletei marcată azi, 19 noiembrie, ne aduce aminte de faptul că în România peste jumătate dintre gospodării încă aveau în 2018 grupul sanitar afară. Acestor statistici li se adaugă cele potrivit cărora peste 1000 de școli au grupuri sanitare fără canalizare și apă curentă.

”În ceea ce privește condițiile sanitare, aproximativ 4.200 dintre școlile din România nu au grupuri sanitare în incinta școlii, situație cu impact asupra unui număr de peste 155.486 de elevi la nivel național. Dintre cele 4.200 de unități de învățământ menționate mai sus, aproximativ 2.200 au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare (tip toalete uscate). Diferența dintre mediul urban și cel rural este evidentă: aproximativ 38% în mediul rural, comparativ cu 7% în mediul urban”, se menționează în strategia pentru modernizarea infrastructurii educaționale 2018-2023.

Un raport al Ministerului Educației menționează că numărul școlilor care nu au toaletă în interior este în scădere de la an la an, dar încă mai sunt peste 1000 de unități de învățământ cu toaletă în curte.

În 2017 erau 2.219 unități de învățământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare. În 2018 un număr de 1.489 unități de învățământ funcționau cu grupuri sanitare neconforme; În martie 2019 1.180 școli funcționau cu grupuri sanitare necorespunzătoare.

Dintre acestea, 858 au fost cuprinse în HG 363/2019 prin care se asigură finanțare de 64.900.000 de lei pentru lucrări de reabilitare, astfel că România ar putea cu puțin interes să ofere tuturor elevilor condiții decente în școli. 

Proiectul ”Prima Baie” propus de fostul deputat clujean Aurelia Cristea nu a avut susținere

Fostul deputat Aurelia Cristea a căutat o soluție pentru a rezolva problema toaletelor din curte, însă proiectul ei nu a fost susținut de alți parlamentari.

Deși este vorba de o utilitate de bază, în mediul rural în continuare există școli în care toaleta este un lux nepermis. Chiar dacă este vorba despre condiții minime pentru educație, anume acestea sunt neglijate în mod conștient. Culmea este că în pofida urgenței cu care trebuia promovată o asemenea inițiativă legislativă, care să devină lege, aceasta a fost ocolită de către toți actorii politici: nimeni nu a dorit să susțină necesitatea Programului ”Prima Baie”.

Ziua Mondială a Toaletei este marcată în fiecare an la 19 noiembrie cu scopul de a atrage atenția asupra faptului că circa 2,4 miliarde din populația globului trăiește fără acces la toalete, în ciuda dreptului recunoscut la apă și igienă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version