Politica

Ziua în care PNL și PSD urmează să-și bată joc de democrație: Comasarea alegerilor, candidaturile la prezidențiale și la Primăria București. ”Cine nu sare, nu vrea mișcare”, murmură societatea în civil și Unitățile Militare de Presă

Cele două partide aflate la guvernare (PNL și Ja Napot Kivanok Peeee Seeee Deeee), ar urma să decidă joi, la ședința coaliției, dacă vor comasa alegerile locale cu cele europarlamentare (în luna iunie) și un tur al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare, prevăzute la sfârșitul anului. Liderii PSD doresc să tranșeze ambele comasări, în timp ce liderii PNL ar fi dorit să se discute deocamdată doar despre europarlamentare și locale.

Potrivit informațiilor Unităților Militare de Presă, PSD vrea ca Marcel Ciolacu să obțină în urma acestor negocieri varianta maximală: candidat comun la prezidențiale dar din PSD. Pe de altă parte, așa cum li s-a șoptit în cască Unităților Militare de Presă (așa ca să se inflameze Gabi Firea și să înceapă să cârâie în front), Marcel Ciolacu ia în calcul și varianta unei candidaturi la primăria Capitalei cu sustinerea PSD și PNL.

În acest scenariu, funcția de candidat la președinție ar urma să-i revină liderului PNL, Nicolae Ciucă. Viitorul acestuia depinde totuși de scorul pe care îl va lua PNL la europarlamenare. Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare l-ar ajuta, cel puțin teoretic, să evite un scors slab, de sub 20%, care i-ar pune în discuție funcția de lider.

Nu este clar însă dacă liderii și baronii PSD vor accepta ca partidul să renunțe la candidatul pentru Cotroceni atât de ușor, mai ales în contextul în care partidele anti-PSD nu mai sunt coalizate, cum se întâmpla în trecut, ci fărâmițate. În această situație, mai mulți lideri PSD cred că partidul are o șansă reală să câștige competiția prezidențială dacă va prezenta un candidat propriu.

Varianta ilegală, imorală și neconstituțională a comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare este o mutare care avantajează doar cele două mari partide reunite în noua Uniune Stalinist Leninistă. Ele își vor putea mobiliza primarii la vot, care le vor maximiza în acest fel scorul la europarlamentare, unde participarea este de obicei slaba. AUR și USR riscă să fie marii perdanți ai comasării alegerilor deoarece nu dispun de o armată de primari ca PNL și PSD și nici de filiale locale bine organizate. Când zice,m bine organizate, ne referim la lipsa de ”șoșonari” de partid, pensionari hrăniți cu subvenții locale și organizare de tip Partidul Comunist Român, cu activiști la fiecare scară de bloc.

Opoziția critică intenția puterii de a comasa alegerile pe motiv că alegătorii vor fi derutați de suprapunerea temelor de campanie electorală și susțin că este o  măsură anti-democratică. Nu numai anti-democratică, dar și împotriva deciziei Curții Constituționale, a prevederilor Constituției și a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Dar pe cei din noua Uniune Sărăcie Liberă îi doare-n mușchiul politic de asemenea fleacuri.

Rămâne o întrebare de bun simț: de ce ar fi luat în calcul Marcel Ciolacu varianta candidaturii la Primăria Capitalei?

Potrivit intrpretării unor liberali (a se citi fie ”un grup de cercetători britanici” – colegii de fake news știu la ce ne referim, fie șoptitorii în casca Unităților Militare de Presă), Ciolacu mizează pe faptul că este greu să piardă dacă va fi suținut de ambele partide. Apoi, mandatul ar urma să-l preia abia pe data de 1 octombrie, timp în care va putea rămâne în funcția de premier.

Din poziția de primar ales, se va putea decide ulterior dacă va candida la prezidențiale sau nu, crede ”grupul de cercetători britanici” ”consultat” de Unitățile Militare de Presă.

În plus, chiar dacă va candida și va pierde cursa pentru Cotroceni, tot va rămâne primarul Bucureștiului. Suplimentar, liberalii mai cred că liderul PSD ar pregăti o reformă administrativă în urma căreia să fie transferate masiv de la sectoare buget și atribuții către primăria Capitalei, astfel încât funcția de primar general va fi mai puternică decât este azi.

Cam slăbuțe argumente pentru a și-o ridica în cap pe vipera Gabriela Firea care a scăpat extrem de ieftin după scandalul ”Azilelor groazei”…

Întrebat săptămâna trecută la Antena 3 dacă va candidat la alegerile prezidențiale, Ciucă a răspuns: ”în momentul de față, împreună cu Partidul Național Liberal, împreună cu activul de partid, vom decide și acest demers, de la care, pentru că m-ați întrebat direct, vă răspund la fel de direct nu mă dau înapoi”.

PNL a anunțat, săptămâna trecută, că i-a retras sprijinul politic lui Nicușor Dan pentru încă un mandat la primăria Capitalei. Nicușor Dan este susținut de Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP (Eugen Tomac) și Forța Dreptei (Ludovic Orban).

Liderul PNL București, Sebastian Burduja, a declarat că partidul va avea propriul candidat. Numele acestuia nu a fost comunicat.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a cerut insistent să fie anunțată oficial candidatul PSD la Primăria Capitalei, însă Marcel Ciolacu a evitat să facă un anunț clar.

Președinta PSD București a precizat că este deschisă să participe la alegeri preliminare în partid şi să fie făcute şi sondaje, pentru că, după informaţiile ei, ocupă acum locul întâi în preferinţele bucureştenilor şi ar fi o lipsă de respect faţă de cetăţeni să nu încerce măcar să fie ”candidat la candidatură”.

De notat că Marcel Ciolacu a participat constant la diferite evenimente în Capitală organizate de primarii de la sectorul 3 sau sectorul 4. Un alt nume care și-a dorit să candideze la primăria Capitalei cu susținere PSD este Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.

Cam acestea ar fi argumentele ”grupului de cerceyători britanici” în susținerea candidaturii lui Ciolacu la Primăria Generală a Capitalei.