Din oras

Zilele Culturale Maghiare deschid si Muzeul de Istorie, in “hibernare” de cativa ani

Trei expozitii temporare, gazduite de  Muzeul de Istorie vor face deliciul curiosilor pe perioada Zilelor Culturale Maghiare. Pana in 23 august, de doua ori pe zi, au loc tururi ghidate gratuite prin lumea colorata a dacilor de la Sarmizegetusa Regia, prin evenimentele vietii lui Napoleon prin prisma a 270 de medalii si prin lucrarile fantastice ale arhitectului maghiar Imre Makovecz, comparat cu faimosul Antoni Gaudi.

Ghidajul in limba romana este de la ora 12. O ora mai tarziu un ghid maghiar ii ia locul Melindei Mitu, angajata Muzeului. La prima intalnire abia s-au strans patru persoane.

“Avem doua expozitii in organizare proprie, una de arheologie si una de numismatica, iar pentru Zilele Culturale Maghiare, in urma unei colaborari cu  Asociatia Clujul Comoara avem si o expozite adusa din Ungaria cu lucrarile arhitectului Makovecz Imre”, isi incepe ghidul prezentarea la etajul institutiei. In prima camera sunt expuse obiecte descoperite cu ocazia sapaturilor de la Sarmizegetusa Regia, din Muntii Orastiei, de la cetatile dacice.

“Muzeul participa de pe vremea lui Constantin Daicoviciu, din anii ’60 la sapaturile arheologice din Gradistea de Munte, iar in ultimii 10 ani, din campaniile arheologec au iesit la suprafata foarte multe obiecte care au décor sau e ceramica colorata. Asta este toata noutatea acestei expozitii, pentru ca pana acum ceramica dacica era foarte gri, cenusie si singurele elemente de décor erau incrustatii sau acel brau alveolar. Dar nu vedeam culoare. Noile descoperiri sunt ceramica bej pictata cu rosu sau cu galben, cu motive zoomorfe, ori geometrice. Animale obisnuite, ursi, pasari, lupi sau animale fabuloase. Dacii erau preocupati sa traiasca cat mai colorat, deci intr-un univers colorat si nu asa cenusiu cum ne-am imaginat noi decenii de-a randul cu ceramica dacica cenusie”, arata ghidul.

Vizitatorii, trei domni si o doamna, se arata realmente interesati, pun intrebari si completeaza spusele ghidului.

Cea de-a doua expozitie proprie este despre Napoleon.

“Noi am mostenit vreo 270 de medalii din colectia contelui Laszlo Eszterhazy, el a donat in anii 1840 colectia, cand era vorba ca se infiinteaza Muzeul Ardelean. Sunt medalii care reflecta, care redau pincipalele aspecte din viata lui Napoleon, de la campaniile lui de cand era mic caporal si pana la incoronarea sa ca imparat si se termina aici cu batalia de la Waterloo si Cele 100 de zile”, subliniaza Melinda Mitu.

Apoi micutul grup ajunge in camere care gazduiesc expozitia despre lucrarile arhitectului Imre Makovecz, organizata de Academia Maghiara de Arte din Budapesta. Biserica Reformata din cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca poarta semnatura arhitecturii organice a lui Makovecz.

“A fost un arhitect maghiar de renume mondial. A trait intre 1935 si 2011, in anii ’60 si-a inceput cariera, construia case sau diverse restaurante, piscine, palate ale sporturilor. Dupa liberalizarea regimului a construit si multe biserici. Este asemanat si cu Gaudi, el a combinat in arta sa, in arhitectura sa elemente art nouveau, apoi elemente ale arhitecturii populare, motive vegetale, florale, arhitectura organica se numeste”, povesteste Mitu in timp ce conduce grupul printre fotografiile care expun diversele constructii ale arhitectului.

“Contopirea omului cu natura si cu mediul inconjurator, natura, omul, constructia sa constituie un intreg, sa te simti bine in mediul in care traiesti”, rezuma ea esenta stilului abordat de Makovecz.

Peste 500 de evenimente, concerte, expozitii, targuri, dezbateri, tururi ghidate si multe altele au fost organizate de cea de-a sasea editie a Zilelor Culturale Maghiare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *