Din oras

Zidul Cetății, din zona Clujului istoric, reabilitat prin studii de fezabilitate și expertize de aproape 30.000 Euro. Spațiul se transformă pentru proiectul imobiliar dezvoltat de Esca

Zona Clujului istoric intră în atenția autorităților, însă deocamdată la nivelul studiilor de fezabilitate și a serviciilor de expertiză pentru reabilitarea monumentului istoric „Zidul Cetății”. În iulie 2021, Ziar de Cluj semnala starea dezolantă a zonei istorice, unde zidul de pe strada Potaissa este acoperit de graffiti. 

CITEȘTE ȘI: Zona Clujului istoric, împânzită de graffiti FOTO

Recent, autoritățile au lansat o licitație privind achiziția Serviciilor de elaborare studii, expertize și documentație tehnico-economică faza DALI având ca obiect restaurarea și reabilitarea monumentului istoric: „ZIDUL CETĂȚII” – porțiunea de la Str. Napoca, Str. Potaisa, Str. Fortaretei până la Str. Universității – FRAGMENT DIN ZIDUL CELEI DE A DOUA INCINTE A ORAȘULUI MEDIEVAL, Cluj-Napoca

Obiectul achiziției vizează: Servicii de expertiză, Servicii de proiectare arhitecturală, Studiu de fezabilitate.

Valoarea totală estimată: 143.000 Lei/cca 29.000 Euro

Tip finantare: Fonduri bugetare

Licitația este deschisă până la mijlocul lunii noiembrie, iar oferta de servicii trebuie să fie valabilă până în 15 martie 2022. 

Cam așa arată în imagini una dintre străzile istorice ale Clujului dincolo de piețele de flori altfel, piețele volante ori evenimentele dedicate clujenilor.

După ce Ziar de Cluj publica imagini ce reflectau starea dezolantă a străzii Potaissa din zona istorică a cetății, unde un întreg zid este acoperit de graffiti, Primăria contracta în aceeași zi „Servicii de curățare zid din piatră naturală – Zidul Cetății str Potaissa din Cluj-Napoca” în valoare de 16.728 lei.

Astfel, pentru curățarea unui singur zid administrația locală aloca cca 3.400 EUR chiar dacă în ianuarie 2020 autoritățile locale achiziționau un compresor în valoare de 50.000 EUR destinat îndepărtării graffiti-urilor de pe fațadele clădirilor. 

CITEȘTE ȘI: Ziar de Cluj scrie. Primăria execută. Jos Pălăria, Primărie!

Tot atât de adevărat este și faptul că zona istorică urmează să fie supusă unei noi transformări imobiliare, după ce familia Esca-Eram și-a propus să construiască un aparthotel cu trei apartamente situat pe strada Fortăreței colț cu Napoca, chiar în centrul istoric al orașului.

Proiectul a primit avizul de la Comisia de Monumente, dar și susținerea arhitecților din Comisia de Urbanism. 

CITEȘTE ȘI: Boc, despre aparthotelul pe care Andreea Esca vrea să îl construiască în centrul Clujului: „Te salutăm de la Cluj. Nu am știut că ei construiesc. Poate se mută la Cluj. Îi așteptăm.”


CITEȘTE ȘI: Andreea Esca vrea să construiască în centrul Clujului. Așa își cumpără Boc publicitate la PRO TV?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *