Rautacisme

Zice Prea Înțeleptul ”Daneel” al banilor trudiți cu gura: ”Acest sector produce mâncare, iar fără mâncare nu putem trăi”

E joi, e zi de presă de chitanțier pentru PD al PNL Cluj. Și dacă tot e la modă băgatul în seamă și chibițatul, Înalt Prea Notăria Sa ”Daneel”, aflat în sinecuri politice de ani de zile, ultimele două mandate frecând menta prin diverse Comitete și Comiții ale Parlamentului European pe teme de agricultură, a decis să-și reverse înțelepciunea asupra noastră pe tema protestului fermierilor. El care are fermă notarială de facut bani și care știe despre bani cum cresc la punga de 1 leu în trenul de Zalău-Cluj (faine amintiri agricole de pe vremea când mai trăia mentorul cu epoleți de la Zălauă).

Că ”Problemele sunt multiple”, habar nu am fi avut și, normal, de vină e războiul din Ucraina. Nu lăcomia și prostia politică nu numai din România.

Seceta, lăcustele, vrerea Domnului, sunt alte cauze. La care se adaugă inflația – ori inflația, din nou, apare din cauza războiului din Ucraina, nu din prostia și mai ales lăcomia politicienilor, nu numai din România.

Și fiți ”antenă” aici: ”O bună parte din aceste probleme care au fost ridicate la nivel național puteau fi rezolvate până acum dacă ar fi existat un dialog cu oamenii aceștia. Din păcate suntem aici. Nu am avut un dialog constructiv cu ei. Ministerul Agriculturii ar trebui să vadă această chestiune. Cred că acest probleme vor fi rezolvate. Astăzi, mâine, sunt deja pe ordinea de zi a Guvernului o serie de acte normative care se ocupă de rezolvarea acestor probleme.”

N-a fost să fie dialog. Păi, tovarășul ”Daneel”, dialog cu fermierii nu există de peste treizeci de ani. Singurul ”dialog” a fost cum să se fure cu folos banii APIA (și să se pună în acesle sinecuri toate curvele politicienilor, indiferent de sex).

A dat UE bani, i-a dat de-a-mpulea (scuzați pomenirea Organului pe care ca politician vi-l băgați în legi): bani pentru pârloagă. Bani pentru protejarea fluturelui albastru de Borhanci, protejarea șopârlei de parlament, a gușterului ciripitor și a gândacilor de bălegar.

Când s-au dat bani pentru asocieri, s-a constatat că unitățile de măsură pentru asocieri erau diferite în UE față de România și că le-ar fi trebuit o șapcă de bani micilor fermieri să-și unească 0,79 ha cu 0,79 ha (că una-i arul, alta-i hectarul). Pe vremea aia bășeai prin Parlamentul României, de ce nu ai avut dialog cu micul fermier să-i dai o lege prin care să-l ajuți să-și întăbuleze arii și să poată să se unească cu alții prin compensare? Că nu te-a interesat agricultura ”europeană” decât când te-a bătut ex-amica Steluța Gustica Cătăniciu de ți-au sărit fulgii și ai rămas în pană de ”coledzi” (țilinghili-bilinghili).

Când nu existau rute de colectare a laptelui, când se impuneau marile coprporații în piața agricolă din România, cam pe unde era dialogul politicienilor cu fermierii români? Câte containere răcitor de lapte au ajuns la fermieri prin programe europene? Și câți bani la profitori pentru terenuri pârloagă? Containere – zero, pârloagă – milioande de euro.

Subvenții pentru bivolițe (că-i cool și tradițional), subvenții pentru lapte de păstrăv de Marea Neagră, toate căcaturile, inclusiv curbura bananei de stepă au fost subvenționate prin bani europeni. Așa că unii sunt ”fermieri”, mari șefi de mari asociații agricole și înfundați în politică dincolo de ceafa lată, alții bieți țărănoi copți de foame. Cărora dialogul statului român le ia scroafa din coteț, oul de sub cloșcă și le impozitează păduchii.

Vii tu, un gulerat, multiplu gușat de la bani din politocă să râgâi cu înțelepciune lucruri știute și locuri comune demne de o compunere școlară gen: ”În momentul de față, agricultura se află într-o dificultate majoră. Sectorul agricol este extrem de complicat și complex. El produce mâncare, iar fără mâncare nu putem trăi”?

Ocupă-te de ce știi tu mai bine, produsul banilor – și taci. Măcar pari înțelept.