Cooltura

Zi de sărbătoare pentru păpușarii din Cluj. Cum a fost sărbătorită Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși

21 martie este Ziua Mondială a Teatrelor de Păpuși. Evenimentul a fost marcat într-un mod inedit la Cluj-Napoca. 

Într-o atmosferă de veselie și bună dispoziție, așa am fost întâmpinați de cei de la Teatrul Puck din Cluj-Napoca, unde mari maeștrii păpușari au sărbătorit marți, 21 martie, Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși.

Ziua mondială a artiștilor păpușari a fost marcată într-un fel aparte de cei de la Teatrul de Păpuși Puck, cu o premieră a spectacolului „Fata babei și Fata moșneagului” adaptare după Ion Creangă și o paradă a păpușilor.

La finalul spectacolului, copiii au așteptat cu sufletul la gură, parada păpușilor, că să întâlnească personajele preferate. Părerile copiilor au fost savuroase. 
„Totdeauna îmi place binele, dar de data asta amândouă, și fata babei și fata moșneagului”, este părerea unui copil de la spectacol.

Cel mai apreciat moment a fost parada păpușilor. La apariția păpușilor în holul teatrului, copiii i-au asaltat pe actorii de păpuși cu întrebări care mai de care. Unii dintre ei au fost impresionați cum sunt confecționate păpușile, alții erau curioși să le atingă.
„Este frumos pentru copii să vadă animăluțele, și personajele mai de aproape, cu grijă. De obicei animăluțele sunt mai preferate decât personajele”, ne spune Angelica Panfil, care a interpretat rolul unui cățel.

Am fost curioși cum a luat naștere această zi mondială a teatrelor de păpuși așa că am rugat-o pe Daniela Vartic, care este de altfel și consultantul artistic a teatrului, să ne povestească despre aceasta: „UNIMA este prima organizație a marionetiștilor din Europa. A fost înființat în anul 1929, în Cehia cu ocazia primului congres al marionetiștilor. La evenimentul respectiv am avut reprezentanți și din Europa, astfel printre fondatori se enumară marionetiștii români. Această misiune a UNIMEI este preluată de actuala conducere a acesteia din București, Teatrul Țăndărică, prin președintele Călin Mocanu. Legat de ziua de astăzi și de felul cum sărbătorim la Cluj acest eveniment, aș spune că o premieră cu un spectacol adresat copiilor foarte mici este totdeauna un mesaj de atenție față de tradiția păpușii, față de poveste. 
Există un mesaj internațional al UNIMA, care este foarte interesant, ceea ce încearcă ei ultimii ani, este să transmită adulților, că sunt foarte responsabili ca cei mici să vină la teatru cu orice preț. Astfel sub campania Adu un copil la teatru, an de an încearcă să fie alături de copii, și să îmbogățească bagajul de cunoștințe.”

Ziua a continuat cu alte surprize. Copiii și părinții au fost invitați la o plimbare interactivă prin șapte locații pline de farmec. În fiecare dintre acestea copiii au intrat în dialog cu actorii și păpușile lor pentru a primi indicații cu următoarea locație. La stația finală, copiii au fost așteptați cu fructe, și alte mici surprize, spre deliciul copiilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *