In vizor

Zero sanctiuni pentru universitarii clujeni care au girat lucrari editate in puscarii

Cativa universitari clujeni au girat pentru lucrari pe care nu le-au vazut si care au fost editate in penitenciare, realizate de catre persoane incarcerate, insa nu s-a luat nici o masura in acest sens. Nici Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), nici Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca nu au gasit de cuviinta sa aplice sanctiuni pentru cei care s-a dovedit ca au recomandat asemenea lucrari. 

Cadrele didactice de la UBB au recomandat nu mai putin de 10 lucrari ale „savantilor din puscarii”, clasandu-se in Top 10 pe locul 8, cu zece lucrari girate. Intre altele, figureaza aici cele trei lucrari ale lui Nagy Zsolt in Penitenciarul Rahova ”Managementul campaniei electorale”, girat de profesorului universitar dr. Salat-Zakarias Levente (foto) de la Facultatea de stiinte Politice a UBB Cluj, ”Uniunea Europeana in era digitala. Optiuni si proiecte”, recomandata de conf. prof. dr. Veress Emod de la Universitatea Sapientia Cluj-Napoca si ”Un oras de pe Mures. Drumuri prin timp”, pentru care are recomandarea scrisa de la prof. dr. Rusz-Fogarasi Eniko, de la Facultatea de Istorie a UBB.

Parintele profesor Florin Bozantan, de la  Facultatea de Teologie Greco Catolica a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca a recomandat, potrivit documentelor citate, lucrarea “Biruinta in suferinta”, de Sabin Ilies. Fost conducator al PNL, respectiv PDL Bistrita Nasaud, acesta are de ispasit peste trei ani de inchisoare cu executare intr-un dosar in care a fost acuzat de trafic de influenta, fals si uz de fals.

“Nu pot sa spun nimic, pentru ca nu am nici lucrarea, nu am citit-o”

“Nu am dat nici o recomandare. Sa va spun cum a fost: am primit un telefon de la politia Penitenciarului Bistrita, daca nu ma insel, daca as avea ceva impotriva. Am zis “Dom’le, nu am nimic impotriva, dar vreau sa stiu despre ce e vorba, pentru ca nici eu nu stiu. Ieri am primit un telefon din nou de la politie, prin care am fost intrebat ce grad universitar am. Atat. Nu pot sa spun nimic, pentru ca nu am nici lucrarea, nu am citit-o. A fost o chestie de intrebare. Nu am vazut lucrarea, nu am corectat-o. Nu depinde de mine. Le-am spus si celor de la penitenciar, insa le-am spus ca nu depinde de mine, am nevoie si de aprobarea episcopului, fiindca sunt preot”, declara Florin Bozantan, pentru Ziar de Cluj. 

In acelasi top USAMV se afla pe locul 13, cu patru lucrari recomandate de cadre didactice ale institutiei, toate semnate de fostul primar Sorin Apostu. Acesta a realizat de fapt cinci carti din vara lui 2014 – cand a fost condamnat la 4 ani si 6 luni de inchisoare pentru mita. 

“De la “Controlul calitatii pestelui, batracienilor si fructelor de mare”, fostul primar a trecut la “Controlul calitatii laptelui, produselor lactate si a mierii”, pentru a termina cu “Controlul calitatii carnii si produselor din carne”, dupa cum remarcau cei de la hotnews.ro.

Oficialii UBB isi justifica lipsa de atitudine invocand doua poziii oficiale emise in timpul scandalului. Unul se numea “Autosesizare” si arata ca in urma unor “dezbateri aparute in spatiul public, referitoare la cadre didactice de la UBB care au scris recomandari unor persoane aflate in detentie in vederea publicarii de lucrari stiintifice, Comisia de Etica a UBB s-a autosesizat”. 

Foto: buzznews.ro

Ca urmare, le-au fost solicitate cadrelor didactice lamuriri detaliate, formulate in scris, referitoare la contextul si la modalitatea in care au oferit
respectivele recomandari. Concluziile comisiei au fost ca cei cinci “au actionat in conformitate cu legislatia in vigoare”, dar si ca lipsesc “criterii clare de evaluare a capacitatii stiintifice a solicitantilor, a relevantei stiintifice a temei si a proiectului de cercetare”. In concluzie, au fost elaborate cateva recomandari in acest sens.

Pe de alta parte, un document semnat de rectorul Ioan Aurel Pop atesta ca respectivele cadre didactice “au dreptul si libertatea, conform legii, de a coordona si expertiza diferite lucrari stiintifice sau artistice, dar isi asuma intreaga responsabilitate pentru astfel de demersuri.”

“Acestea nu au coordonat in vreun fel nicio lucrare stiintifica publicata de persoane private de libertate, formuland doar recomandari cu privire la oportunitatea temei propuse pentru realizarea lucrarilor respective, precum si cu privire la capacitatea profesionala a autorilor de a aborda acele teme”, se arata aici. 

Recomandarile au avut la baza activitatea profesionala anterioara a viitorilor autori, analiza CV-ului, a statutului profesional cu relevanta in domeniul abordat;

Cadrele didactice titulare si active in UBB nu au fost contactate ulterior pentru a coordona, corecta sau gira lucrari/parti deja redactate din lucrarile propuse”, se mai arata aici, fara concluzii clare. 

“Nu stiu daca am avea dreptul sa dam sanctiuni pentru o activitate care a avut loc in afara universitatii”

Nici la USAMV nu s-au aplicat sanctiuni asupra profesorilor care au semnat asemenea recomandari. 

“Nu s-a aplicat, ar trebui sa stiu daca ar fi fost, pentru ca fac parte din Consiliul de Administratie al institutiei. Pe de alta parte, nici nu stiu daca am fi putut sa dam sanctiuni din moment ce au semnat in nume propriu. De pilda, toate cartile pe care le scriu cadrele noastre didactice, fie manuale, fie carti stiintifice, pentru a fi luate in considerare la auto-evaluarile care se fac la noi anual se iau in considerare doar volumele evaluate in consiliul nostru intern. Aceste carti, fiind scrie in alta parte, nu au fost evaluate la noi si nici nu stiu daca am avea dreptul sa dam sanctiuni pentru o activitate care a avut loc in afara universitatii”, a explicat Cornel Catoi, rectorul proaspat ales al universitatii. 

In privinta profesorului Apostu, rectorul spune ca acesta a scris carti si inainte. 

“Il cunosc bine si pot sa spun ca din punct de vedere intelectual si profesional nu am nici un dubiu ca poate sa scrie o carte. Cate si in ce conditii este partea a doua, nu am cum sa ma pronunt, dar cu siguranta poate scrie o carte si inca una buna, pentru ca este un profesionist. E clar ca s-au facut si abuzuri. Sunt oameni care au scris intr-un an mai mult decat au citit in toata viata lor”, a apreciat noul rector al USAMV. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version