Din oras

Zero interes pentru reparațiile de la sediul CAS Cluj. Licitația de peste 400.000 lei a fost reluată

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj a intrat în luna septembrie fără să fi reușit să semneze un contract pentru lucrările de reparație necesare la sediul instituției, inclusiv la coșul de fum, chiar dacă vremea de toamnă s-a instalat deja. Nici suma consistentă, peste 400.000 lei pentru execuția lucrărilor de reparație și modernizare sistem de încălzire, nu a trezit interesul firmelor specializate în acest sens. În aceste condiții, CAS Cluj a reluat procedura, lansând pentru a doua oară oferta în sistemul de licitații publice.  

Imobilul pentru care sunt prevăzute ample lucrări de întreținere și modernizare a sistemului de încălzire și a coșului de fum este o clădire construită în stil interbelic, aproximativ în anul 1935, după
planurile arhitecților Ion Ionescu și C. Tăbârcă. Clădirea a fost construită drept sediu al Casei de Asigurări Sociale.

Aceasta se poziționează la calcan cu imobilul de pe str. Constanța, nr. 7 și se retrage pavilionar pe toată zona colțului pentru a creea un dialog cu actualul Liceu Nicolae Bălcescu.

„În timp, sub acțiunea factorilor corozivi/agresivi de mediu (fizici, chimici, biologici) și a întreținerii insufciente, tencuielile și fnisajele magaziei, a centralei și a coșului de fum au acumulat degradări însemnate”, se arată în documentația publicată. 

Ca urmare a stării de degradare a coșului de fum, a copertinei respectiv a acoperișului terasă se propun multiple lucrări de intervenție:

– demolarea coșului și reconstrucția în copie a acestuia, cu păstrarea fundațiilor.
– refacerea hidroizolației la acoperișul terasă de deasupra magaziei, respectiv desalinizarea,
curățarea celui de deasupra centralei și înlocuirea învelitorii, respectiv repararea copertinei din
zona centralei.
– curățarea mozaicului de la pereții exteriori ai centralei și ai magaziei de la corpul C4.

Lucrări la coșul de fum: ca urmare a stării avansate de degradare se propune demolarea coșului, atât a postamentul cât și a parții cu secțiune octogonală, păstrându-se fundațiile existente.

Înaintea lucrărilor de execuție privind reparațiile capitale la coșul de fum și alte lucrări adiacente, antreprenorul va trebui să efectueze o serie de lucrări de demolare, etapă în care trebuie respectate mai multe condiții tehnice și de siguranță. 
 
Imobilul corp C4 este proprietatea benefciarilor Casa de Asigurări de Sănătate Județeană Cluj
și Direcția de Sănătate Publică Cluj, centrala, de asemenea, este proprietatea Casei de Asigurări de Sănătate Județeană Cluj, iar magazia și acoperișul terasă sunt proprietatea Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Potrivit caietului de sarcini la proiectul de desfacere parțială, reabilitare și reparații la cos de fum existent, lucrările care vor urma pentru refacerea hidroizolațiilor și a învelitorilor la acoperisuri terase și acoperisuri, plus reparațiile interioare și exterioare vor transforma zona într-un adevărat șantier. 

În faza de executie, consolidare și restaurare se vor utiliza pe cât posibil tehnologii nepoluante, materiale de construcție naturale, ecologice, minerale (majoritatea materialelor propuse fiind pe bază de var), cu impact scazut asupra mediului înconjurător, se mai arată în documentația citată.  

Alcătuirea constructivă:

– Fundații de beton / beton armat de tip continue, sub toți pereții structurali cuplate cu fundația
coșului de fum, dezvoltată sub forma unui bloc de fundație.

– Pereți / diafragme din zidărie de cărămidă ceramică plină, executate cu mortar de var-nisip.

– Coșul de fum este compus dintr-un postament de formă pătrată cămășuit la interior cu șamotă și
de coșul propriu-zis, de secțiune octogonală, dezvoltat peste nivelul acestuia. Cele două tronsoane
sunt despărțite printr-o dală de beton armat de formă pătrată.

– Planșee de beton armat cu rol de acoperiș terasă, turnate monolit peste pereții structurali de la
parter și având învelitori din straturi bituminoase.

– Copertine sub formă de plăci de beton armat peste o parte a planșeelor terasă ale centralei
termice și a magaziei, executate pe stâlpi de beton armat.

Degradările înregistrate de-a lungul timpului au impus intervenția prin ample lucrări de reparații.

Valoarea totală a proiectului este de 431.987 lei. 

Perioada de executie a lucrărilor este de 6 luni, iar execuția lucrărilor se va face și în funcție de condițiile climatice și de anotimp prevăzute în normativele în vigoare.
 
Anunțul pentru contractarea serviciilor de reparație la sediul CAS Cluj a fost plasat în sistemul electronic de licitații publice, pentru prima dată, la finalul lunii iulie 2020. 

CITEȘTE ȘI: Casa de Asigurări de Sănătate Cluj se pregătește de iernat și face reparații de peste 400.000 de lei

Întrucât nu a fost înregistrată nici o ofertă, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj a reluat licitația, pentru a doua oară, la începutul lunii septembrie.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *