In vizor

Zeci de clujeni bătrâni și bolnavi vor fi aruncați în stradă. Blocul de pe strada Fagului, în care locuiesc cu chirie, va fi demolat

Locuitorii de pe strada Fagului au protestat vineri în fața blocului din care Direcția Agricolă Cluj vrea să îi evacueze. Aproape 100 de persoane riscă să rămână fără acoperiș deasupra capului deoarece proprietarul nu mai are pârghiile legale necesare să dea spațiile în chirie. Oamenii sunt disperați și nu văd nicio soluție de ieșire. După 10 ani în care au locuit în imobil, s-au trezit cu avize de evacuare.

Majoritatea locatarilor de pe strada Fagului sunt bătrâni și bolnavi și totuși autoritățile le întorc spatele când vine vorba să îi ajute să își păstreze locuințele. Chiriașii au încercat să negocieze cu Direcția Agricolă, dar fără succes. Au apelat și la Primărie, unii au depus dosare pentru locuință socială, li s-au făcut promisiuni, dar s-au ales până acum doar cu vorbe. În disperarea lor, chiriașii Direcției Agricole și-au spus necazul politicienilor locali, sperând într-o minune. Nimeni nu vrea să se implice în acest caz. Situația clujenilor de pe strada Fagului e foarte delicată, sunt cu diverse dizabilități și neputințe, dar au investit cât au putut în locuințele lor modeste – au pus geamuri noi, au schimbat ușile, au mai zugrăvit imobilul – și după zece ani au primit notificare pe nepusă masă că trebuie să plece. Deși unii chiriași trăiesc în condiții extrem de mizere și nu au bani să își amenajeze locuința decent sau să o modernizeze, pentru ei acest bloc dărăpănat înseamnă acasă.

„Am primit notificare pe nepusă masă că a încetat contractul de drept. Și avem 15 zile în care să predăm imobilul. Am primit notificare și de la executorul judecătoresc, hotărâre judecătorească nu este, nu a fost anunțat înainte de expirarea contractului cu 30 de zile cum era legal, deși dânșii știau din timp că nu mai este Casa Agronomului. Să plecăm unde? Asta e marea întrebare”, a spus un bărbat care locuiește în imobil.

Cei care au handicap de gradul I și o pensie amărâtă de 600 de lei se tem cel mai mult pentru viitorul lor. Nu au unde să meargă și Primăria nu le-a repartizat încă locuințe. În mod normal, autoritățile ar fi trebuit să le asigure mai întâi o casă, apoi să le trimită notificarea de evacuare.

,,Am o pensie de 600 de lei. Am avut două locuințe, una a fost demolată și din cealaltă am fost evacuat. Acuma ne evacuează de aici. Ce înseamnă asta? În care țară se întâmplă asta? Nu mi-au dat nici bani, nici o altă casă unde să stau”, se plânge un alt chiriaș, mai în vârstă.

Vineri, toți chiriașii Direcției Agricole Cluj au ieșit în fața blocului și au protestat sperând că nu vor ajunge să doarmă sub cerul liber. Li s-au alăturat și membri ai Partidului România Unită, care le susțin cauza. Alexandru Cordoș, președintele PRU Cluj, fost senator, spune că vrea să atragă atenția autorităților locale asupra acestei situații nefericite de pe strada Fagului.

,,Este o nedreptate, este un caz social pentru că majoritatea dintre dânșii au fost evacuați din locuințe, au pierdut locuințe. Majoritatea sunt persoane cu dizabilități, sunt mulți copii, sunt femei, oameni care nu se pot ajuta singuri și, de aceea, societatea trebuie să îi ajute. Am făcut împreună cu colegii mei demersuri și am invitat aici, azi, Primăria, Prefectura Județului Cluj, Casa Agronomului. Din păcate, nimeni nu a venit și nu au niciun interes să găsească o soluție. Aceste persoane nu pot, pur și simplu, rămâne în stradă. În data de 5 august vor fi evacuați forțat, mai sunt câteva zile, au primit notificări, iar soluția ar fi prelungirea contractului încă un an de zile și între timp Primăria să găsească o soluție. Noi nu putem decât să atragem atenția asupra acestui caz, prin intermediul presei”, a declarat Alexandru Cordoș.

De cealaltă parte, reprezentanții Direcției Agricole Cluj susțin că spațiile de pe strada Fagului sunt într-o stare avansată de degradare și reprezintă un pericol pentru locatari. Cel mai probabil, clădirea va fi demolată și transformată în spațiu pentru birouri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *