In vizor

Zece firme intră în pădurile din județul Cluj, după ce au câștigat prin licitație servicii de exploatare masă lemnoasă (Lista)

Ne-am propus anul acesta să încercăm să nu ratăm pui de licitație pe tot ce ține de exploatare masă lemnoasă/ servicii exploatare forestieră din ograda ocoalelor silvice de pe raza județului Cluj. Prima procedură, timidă dar cuprinzătoare s-a încheiat la începutul lunii, iar 10 societăți comerciale au fost declarate câștigătoare. 

Ziar de Cluj a întocmit lista cu firmele și ocoalele sivice în care urmează să opereze: 

  • GSS WOOD – Ocolul Silvic Cluj; 
  • ION FOREST – Ocolul Silvic Cluj + Ocolul Silvic Turda;
  • VASFLO TRANS BLZ – Ocolul Silvic Turda;
  • FOREST LAND – Ocolul Silvic Turda; 
  • EXPOFOREST EVOLUTION – Ocolul Silvic Dej; 
  • ANDREDAL EXPLOATĂRI – Ocolul Silvic Dej; 
  • VASFLO TRANS BLZ – Ocolul Silvic Turda; 
  • Eliseu Forest – Ocolul Silvic Gilău; 
  • TOTAL LASTING FOREST – Ocolul Silvic Gherla; 
  • MAW SI POIC – Ocolul Silvic Huedin; 
  • OLDS VLADEASA – Ocolul Silvic Huedin; 

Valoarea totală a serviciilor de exploatare forestieră pe care Romsilva le-a contractat de la societățile comerciale enunțate mai sus trece de 3 milioane de lei. Cu toate acestea, surse din interiorul Direcției Silvice susțin că această primă licitația din 2021 acoperă un procent infim în raport cu intervențiile care trebuiesc să aibă loc în pădurile aflate în administrarea ROMSILVA.  

Clujul, codaș în planurile de împădurire

În același timp, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, anunţă că ministerul pe care îl conduce vizează alocarea unui miliard de euro din bani europeni, pentru realizarea de împăduriri. Aspect care va genera o serie de licitații pentru achiziția de puieți. Cu toate acestea, clujul este cuprins în proiectul de împădurire doar cu o suprafață de 219 hectare de pădure. 

Regia Națională a Pădurilor Romsilva a anunțat că va planta circa 20 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de primăvară.

Potrivit unui comunicat al Romsilva, în cursul campaniei de primăvară vor fi regenerate 9.130 hectare fond forestier, din care 6.015 prin regenerări naturale și 3.115 hectare prin regenerări artificiale, adică lucrări de împăduriri.

„Cele mai mari suprafețe regenerate natural vor fi în județele Suceava, cu 785 hectare fond forestier, Caraș – Severin, 622 hectare, Maramureș, 413 hectare, și Neamț, cu 409 hectare. Suprafețele cele mai mari care vor fi regenerate prin lucrări de împăduriri se află în județele Suceava, unde vor fi împădurite 1.058 hectare, Maramureș, cu 236 hectare, urmate de Cluj, cu 219 hectare, Sibiu, 156 hectare, Neamț, 154 hectare, și Mureș, 151 hectare”, a transmis cei de la Romsilva.

Regia anunță că, datorită condițiilor meteorologice favorabile, lucrările de regenerare a pădurilor au demarat deja la mai multe direcții silvice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *