In vizor

Zece ani de la evacuările forțate ale romilor de pe Coastei. Cum este marcat evenimentul în oraș

Se împlinesc 10 ani de la evacuarea forțată a zecilor de familii de romi de pe strada Coastei și mutarea acestora în zona Pata Rât la aproximativ 800 de metri de rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca și la cca 200 metri de depozitul de deșeuri chimice. Aproximativ 350 de persoane, marea lor majoritate de etnie romă, au fost nevoite să se așeze, în plină iarnă, în cele 10 module construite de autoritățile locale. 

În acest context, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei și Căși sociale ACUM! anunță organizarea evenimentului „Un deceniu de luptă”, dedicat comemorării a 10 ani de la evacuarea de pe str. Coastei și mutarea forțată în preajma rampelor de deșeuri din Pata Rât a 350 de persoane de etnie romă.

Comemorăm împreună evacuarea din 17.12.2010. Laolaltă încurajăm continuarea mișcării crescute din revolta împotriva ei!

„Momentul organizării evenimentelor din 17-18 decembrie 2020 constituie o provocare imediată pentru noi toți: cum ne (re)organizăm mai departe urmărind cauzele noastre socio-economice într-un context politic dominat de o dreaptă unită anti-socială și o alianță extremistă conservatoare”, notează inițiatorii. 

În contextul epidemioliogic actual, inițiativele sunt adaptate condițiilor restrictive legate de pandemia Covid-19. 

Astfel, Căși Sociale ACUM! și Asociația Comunitară a Romilor din Coastei anunță două manifestări ample care includ: 

Acțiuni stradale în 17.12.2020 

• Pe fosta str. Coastei, în fața primăriei, la casele modulare şi pe str. Cantonului din Pata Rât, pentru a transmite mesajele noastre prin live-uri pe facebook:

Un deceniu de luptă: un deceniu de la evacuare din str. Coastei în Pata Rât

 „Încurajăm supertorii noștri pentru a proceda la fel, publicând mesaje pe aceeași cale cu hashtag: #stopevacuarilorfortate”, notează organizatorii evenimentelor dedicate unui deceniu de nedreptate socială. 

sursa captură: cășisocialeacum!/socialhousingnow/facebook.com

2. Evenimente online în 18 decembrie de la ora 19.00

• Dezbaterea publică online despre locuire la intersecția mișcărilor sociale (detalii AICI).

Dezbaterea va aduce laolaltă activiste și activiști ce militează pentru diverse cauze socio-politice și care, de-a lungul ultimului deceniu, au contribuit la mișcarea antirasistă pentru dreptate locativă din Cluj.

Invitate: Mihaela Drăgan, Ioana Florea, Carmen Gheorghe, Linda Greta, Claudiu Lorand Maxim, Magda Matache, Veda Popovici, Maria Stoica, Nóra Ugron, Enikő Vincze, George Zamfir. Moderator: Sorin Gog

• Lansarea expoziției-arhivă online “10 ani – lupta continuă”.

Aceasta expune relația dintre acțiunile din 2010 ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, constituirea zonei rezidențiale case modulare în Pata Rât, evacuarea de pe str. Coastei, prelungirea traiului precar pe str. Cantonului, precum și perpetuarea rampelor de deșeuri toxice în Pata Rât și locuirea în colonia Dallas.

Totodată, expoziția-arhivă relevă cum au generat aceste interacțiuni mișcarea pentru dreptate locativă din orașul Cluj, și cum a evoluat aceasta de-a lungul ultimului deceniu pe baza unei colaborări consistente cu oamenii din Pata Rât, precum și prin acțiuni contestatare la adresa primăriei cu privire la adâncirea și perpetuarea crizei umanitare, de mediu și locative din zonă. Expoziția-arhivă va fi accesibilă online după lansarea ei în seara zilei de 18.12.2020 

• Lansarea broșurii în format electronic “Un deceniu de luptă pentru dreptate locativă”.

Aceasta – după o scurtă introducere în tematica mișcării noastre văzută prin evoluțiile sale temporale – structurează informația în cinci capitole, semnalează organizatorii:

2010: Acțiuni împotriva ghetoizării romilor în Pata Rât;

2011-2015: Acțiuni împotriva segregării teritoriale și pentru dreptul la locuire;

2016: Campania Căși sociale ACUM! a Fundației Desire;

2017-2018: Căși sociale ACUM: Transformarea campaniei în mișcare;

2019-2020: Extinderea mișcării Căși sociale ACUM!

• Lansarea Nr. 13 al “Cărămida. Ziarul Dreptății Locative”. Variantele electronice ale ziarului pot fi accesate aici.

Organizatorii invită publicul interesat ca până la derularea acțiunilor de mai sus, să vizioneze filmul documentar “Amintiri de la margine: Lupta noastră pentru locuire”, realizat de Căși sociale ACUM! în aprilie 2020, care acum este accesibil cu subtitrare engleză.

CONTEXT

Pe final de an, în 17 decembrie 2010, familiile de pe strada Coastei au fost evacuate și mutate în zona Pata Rât la aproximativ 800 de metri de rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca și la cca 200 metri de depozitul de deșeuri chimice. Aproximativ 350 de persoane, marea lor majoritate de etnie romă, au fost nevoite să se așeze în cele 10 module construite de autoritățile locale. 

Peste 30 de familii, lăsate fără adăpost de autorități pe vreme de iarnă.

Se împlinesc 10 ani de la această evacuare forțată, iar situația persoanelor defavorizate, aflate în ”risc de excluziune socială” a rămas neschimbată. 

Aceștia au devenit, în mod oficial, ”excluși”.

De altfel, până în prezent, diverși reprezentanți ai comunității de la Pata Rât pledează în ședințele de Consiliu local pentru propria cauză – cea a locuirii. 

Marginalizarea, altfel spus excluderea unor categorii vulnerabile de persoane, a fost unul dintre motivele pentru care municipiul Cluj-Napoca nu a devenit Capitală Culturală Europeană 2021. 

 

 

 

featured image: enikovincze/paginapersonaladefacebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *