Reportaj

Zana Maseluta zambeste pentru copiii defavorizati de la Cluj

Filiala clujeana a Colegiului Medicilor Dentisti a initiat, in vara, “Suflet de Copil” – o campanie sociala prin care stomatologii ii trateaza in mod gratuit pe micutii din centrele de plasament din cadrul Directiei Generale de Asistenta si Protectia Copilului (DGASPC) Cluj.

Zana Maseluta le aduce zambetele copiilor defavorizati din Cluj, pe strada Victor Babes. E putin trecut de ora la care periutele de dinti isi fac rondul de dimineata, iar in Clinica de Reabilitare Orala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj e agitatie mare. Astazi ajung la tratament copiii din Centrele de plasament de la Gherla. Zana Maseluta ii asteapta.

Alin, cuminte, isi asteapta randul. Tuns baieteste, sta alaturi de inca trei colegi si asteapta s-o revada pe Zana Maseluta – pe scaunul dentistului. A ajuns pentru a doua oara in viata la stomatolog si-si tine ferm foaia de tratament in maini. Azi e marea zi: urmeaza o extractie.

“Eu-s curajos”, zice, in timp ce-si arata, mandru, foaia.

Se uita sfios la doamna educatoare. De fapt, vizita la dentist il “antreneaza” pentru meseria pe care o viseaza.

“Ma fac politist, cum sa-mi fie frica de dentist?”, intreaba retoric si prea logic micutul de la locatia “Dragos Voda” din Gherla.

Ii place la scoala, dar nu-i pare rau ca a abandonat-o azi pentru Zana.

“Data trecuta mi-a facut periaj si m-a facut cu pasta”, si-si transforma degetul aratator intr-o periuta.

Alin e in clasa a doua la “Step by step” si nu are nici macar o carie. Trebuie sa-si scoata un premolar, pentru ca-i erupe dintele definitiv.  Zana Maseluta e la fel de mandra ca doamna educatoare ca Alin are 9 ani si nu are probleme dentare!

“Foarte multi copii sunt la prima consulatie. Copiii se prezinta destul de bine, fata de cum ne-am asteptat, sa fie un dezastru in cavitatea lor orala. Mai au cate un dinte temporar, din acesta care trebuie extras, erupe celalalt, igiena destul de buna, deci nu gasim copii neingrijiti in mod dezastruos, cu tartru, cu placa bacteriana, uneori sunt chiar mai bine spalati pe dinti decat ceilalti. Nu avem o sanatate orala foarte precara la ei. Mai au cate o cariuta pe ici pe colo, dar nu carii lasate in paragina, cu dinti cu gangrene, mai putin, mai sunt cativa, insa nu ne-am minunat ca-i ceva foarte dezastruos. Vin de la casele de copii”, arata medicul primar stomatolog Aranka Ilea (foto), care conduce programul “Suflet de copil”, in Clinica de Reabilitare Orala, din cadrul UMF.

De Zana Maseluta de la Cluj sunt incantati si educatorii si asistentii maternali care ii insotesc pe copii la tratamentele stomatologice.

“E o actiune binevenita pentru ei. Deocamdata venim prin rotatie cu ei. La noi, in mare, am rezolvat problemele grave, dar mai sunt si in alte locatii copii care au nevoie si vor veni. Noi, sa speram ca ce-i mai grav se rezolva acum, iar daca o sa mai continue programul sa continuam cu lucrurile micute, sa vedem ce reusim”, spune educatoarea lui Alin, Gabriela Dunca, de la centrul de plasament din Gherla, in timp ce Rodica, intr-o bluzita roz ajunge in cabinet pentru inca doua extractii.

Micuta de 9 ani are dinti de lapte. Se fastaceste in scaun si se uita curios la freze si la ustensile, secondata de doamna educatoare. Un etaj mai jos studentii din anul VI isi asteapta pacientii: alti micuti care vin s-o intalneasca pe Zana Maseluta la Clinica studenteasca gratie programului “Suflet de copil”. Cei mici vin a treia oara la tratament, dar sunt mult mai cuminti decat ceilalti copii neinstitutionalizati, desi ei nu merg atat de des la stomatolog. Ii uimesc pe tinerii medici dentisti de la Cluj, implicati in program.

 “Copiii au reactionat foarte bine. Eu am tratat numai 3 copii de la Gherla, din cei 9 care au venit. Mai era o fetita careia i s-a facut extractie la un dinte temporar si nu a zis absolut nimic. Noi am fost foarte uimiti de cat de cuminti si intelegatori sunt copiii. Vor sa coopereze. Exista diferente foarte mari, nu sunt atat de rasfatati ca si copiii care provin din familii bune”, spune Ioana Maria Simon (foto), in anul VI, la Medicina Dentara.

Cei 300 de copii care au intrat in programul derulat de Colegiul Medicilor Dentisti Cluj sunt bine ingrijiti in centrele de plasament sau la asistentii maternali, spun tinerii doctori. Anamnezele arata mici cariute sau malpozitii dentare. Daca va fi cazul, copiii vor intra si in circuitul ortodontic.

Gratie profesorului Radu Campian, presedintele Colegiul Medicilor Dentisti Cluj, 300 de copiii defavorizati din centrele de plasament beneficiaza de tratamente stomatologice gratuite. Initiativa medicilor stomatologi clujeni e laudabila, sustine DGASPC Cluj.

“Programul de asistenta stomatologica gratuita “Suflet de copil – Noua ne pasa! e o initiativa laudabila a Colegiului Medicilor Dentisti din Cluj. DGASPC lauda initiativa Colegiului Medicilor Dentisti Cluj de a acorda in regim de gratuitate aceste servicii si de a se apleca asupra nevoilor copiilor institutionalizati”, a spus seful DGASPC Cluj, Daniel Tamas.

Potrivit reprezentantilor institutiei, programul ar putea sa se extinda, iar pe Zana Maseluta ar putea s-o cunoasca si copiii cu dizabilitati din centrele de plasament.

Din luna martie a acestui an s-a sistat finantarea medicinii dentare de la Guvern. In judetul Cluj, in afara programului “Suflet de copil”, copiii se mai pot trata gratuit in 19 cabinete stomatologice arondate institutiilor de invatamant.

“Copiii pe care i-am consultat nu aveau mai multe probleme decat cei cu parinti, care provin dintr-o situatie familiala mai buna. Baiatul de 14 ani pe care l-am tratat a fost foarte cuminte. Desi il durea nu a zis nimic, desi il tot intrebam. Apoi i-am facut anestezie si nu am mai avut nicio problema, a fost foarte-foarte cuminte”, adauga Ioana, in timp ce pe scaun a mai venit s-o cunoasca pe Zana Maseluta inca un “Suflet de copil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *