Din oras

Zacsek, inginerul – om de afaceri care a ales calea mestesugului: “Banii nu te fac fericit, in schimb bucuria creatiei nu ti-o poate lua nimeni”

Odata ce ai vazut un obiect marca Zacsek  il recunosti dintr-o mie. Fie ca e vorba de mobilier, lampi sau obiecte decorative, lucrarile artistului clujean sunt inconfundabile. Maiestria cu care imbina diferite materiale, iscusinta cu care recicleaza obiecte vechi, talentul cu care da viata fiecarei piese si atmosfera placuta generata de aceste creatii le fac inconfundabile.

“Imi place ca atunci cand clientul se uita la o lucrare de-a mea sa zambeasca”, spune Irsai Laszlo, cunoscut de toti “Zacsek”. Si asa este. Lucrarile care-i infrumuseteaza tot apartamentul dau o stare de bine, de veselie. Nu ai cum sa fii trist printre lampi colorate, trunchi de copaci transformati ingenios in piese de mobilier sau printre obiecte de décor din sticla sau rasina sclipitoare. In casa lui Zacsek te simti ca un copil in magazinul de dulciuri, nu stii unde sa te uiti mai intai si descoperi mereu lucruri si mai fascinante.

Zacsek e o porecla de familie, atribuita si fratelui mai mare al artistului.

“De fapt el era Zacsek, iar eu Zacsek Mic. Acum eu sunt Zacsek si el e Zacsek Mare, sa ne diferentiem”, dezvaluie artistul.

Zacsek e ca lucrarile lui: vesel, dezinvolt si prietenos. Se vede ca traieste pentru arta sa, ca actul creatiei in confera o satisfactie unica.

“Daca m-as naste inca o data m-as apuca mai devreme de creatie. Da, cred ca asta as face. In rest, eu sunt multumit”, arata el.

Inginer de meserie, cu un tata si bunic sculptor in piatra Zacsek stia dintotdeauna ca arta industriala e domeniul in care vrea sa activeze.

“De vreo 10 ani ma ocup exclusiv de arta. Am avut o afacere, apoi am lucrat la Fundatia Sapientia, dupa care am spus ca e timpul sa fac ceea ce imi place. Am avut noroc, sotia m-a sprijinit foarte mult in asta. Am fost om de afaceri bogat, stiu ce inseamna sa fii bogat, dar banii nu sunt pe primul loc. Sunt necesari, dar nu te fac fericit, te poti descurca si cu mai putin, iar bucuria creatiei nu ti-o poate lua nimeni”, povesteste Zacsek.

Sticla, piatra, lemn, din orice se poate crea. “E nevoie doar de idee si inspiratie. Imi plac materialele traditionale, sticla, lemn, metal. In marea majoritate lucrez din materiale reciclate, nu trebuie exploatata natura pentru asta. Sa tai copaci de exemplu pentru a crea un astfel de mobilier. Nu, sunt copaci uscati care pot fi folositi, doar trebuie sa le vezi potentialul. Sunt sticle aruncate, sau tuburi de neon folosite, tot felul de vechituri care pot fi achizitionate de pe Oser, de exemplu”, arata artistul.

“Cred ca in arta industriala e la fel de importanta si functionalitatea obiectului precum si estetica”, spune Zacsek, de aceea rare sunt creatiile lui care sunt pur decorative.

Clientii si-i gaseste prin alti clienti, reclama prin viu grai raspandita de clientii multumiti este cea mai eficienta. Lucrarile lui pot fi vazute si in spatii publice, in localuri si restaurante precum Spritz, Colin’s sau Mesele Vesele.

„Procesul creatiei este o adevarata bucurie, cand vezi ca prinde forma si iese ceva frumos. Cea mai mare satisfactie o am atunci cand clientul e multumit, sau cuiva ii place o lucrare de-a mea, dar si atunci cand imi vad lucrarile in diferite locuri. A fost un caz cand m-a sunat un prieten din Canada si mi-a spus ca o cunostinta de-a lui mi-a recunoscut lucrarile. Toata lumea ar trebui sa faca ceea ce ii place pentru ca atunci face oricine treaba buna, daca ii place. Ceea ce se face din obligatie sau pentru bani nu mai e de acceasi calitate”, crede artistul.

Foto: Facebook Zacsek Art & Crafts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *