De cartier

Walkable city: șantierele și betonierele pe trotuare, pietonii pe carosabil

Scris de 319

Pe fiecare direcție de mers de pe strada Constantin Brâncuși ansamblurile imobiliare răsar ca ciupercile după ploaie. Zgomotul șantierelor încearcă din răsputeri nervii localnicilor, dar și al pietonilor. Conceptul de „walkable city” dezvoltat de Primăria Cluj-Napoca este doar la nivel de discurs: o vorbă printre altele. De fapt, în calitate de pieton, în plină zi, ești expus pericolelor din trafic în privința cărora autoritățile evită să se pronunțe și să le recunoască:

pietonii circulă pe partea carosabilă, printre mașini, iar asta întrucât pe ambele părți ale străzii Brâncuși trotuarele sunt blocate din cauza șantierelor.

Se construiește masiv, aprobările din partea Primăriei curg în neștire, chit că Brâncușiul este gâtuit din cauza traficului: cu câte un sens de mers, zilnic, autoturismele, transportul public în comun și alte utilitare stau blocate în trafic, din Piața Cipariu până pe Brâncuși, iar de aici până pe Fagului, Borhanci și Romul Ladea, o intersecție de străzi unde orice soluție pare imposbilă pentru moment, iar blocajul în trafic e permanent. 

În acest context, de-a lungul trotuarelor de pe strada Constantin Bârncuși, cât se poate de înguste, te lovești de stâlpi de electricitate plantați în mijloc, de mașini parcate, pubele de gunoi, și betoniere de la cele două șantiere imobiliare din zonă: și pe-un sens, și pe celălalt se construiește în draci, iar blocurile care răsar aici ascund în spate proprietăți zdrobite de interesele „dezvoltatorilor imobiliari”.

Dincolo de orice, pietonii sunt nevoiți să circule printre mașini. Despre mămici cu cărucioare, despre persoane cu dizabilități în scaune cu rotile nu vă mai spunem nimic, iar asta întrucât această zonă nu e cartierul lor. O zonă prea puțin frecventabilă în calitate de pieton, dar cu interese imobiliare considerabile. 

Cum văd specialiștii din Primărie dezvoltarea acestei artere? Cum putem să ne mândrim cu un concept vag, precum cel de „walkable city”, în condițiile în care pietonii nu-și mai găsesc locul (legal) pe trotuar, adică pe spațiul care le e destinat?

Slujbașii municipali continuă să dea aprobări pentru noi blocuri în zonă, urmăresc dezvoltarea orașului din birourile spațioase ale Primăriei, în vreme ce locurile de parcare lipsesc, iar trotuarele au devenit impracticabile.

Despre situația reală din teren însă se discută prea puțin.

Măcar să exportăm europenilor niscaiva concepte de la Cluj: bugetare participativă/online participatory budgeting process și walkable city. 

E fain la Cluj… ULTIMA ORĂ

 • Acum 28 mins Rautacisme
  A fost desființată o tabăra ilegală în Parcul Est. Administrația locală îi roagă pe clujeni să patruleze în locul Poliției locale care este pusă la îngrășat, să-și merite ”Prima de Osânză”
 • Acum 2 hours Justitie
  Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
 • Acum 3 hours In vizor
  Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
 • Acum 3 hours Politica
  Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
 • Acum 4 hours PubliNews
  Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
 • Acum 4 hours Eveniment
  POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
 • Acum 4 hours In vizor
  Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
 • Acum 4 hours Vocea ta
  #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
 • Acum 4 hours Eveniment
  Blue Air intră în insolvenţă
 • Acum 5 hours In vizor
  PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
 • Acum 6 hours In vizor
  Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE