FOTOGRAFILA

Vulpile se plimbă nestingherite prin cartiere. Un exemplar a fost fotografiat pe o alee din cartierul Între Lacuri

Clujenii au reclamat prezența vulpilor în mai multe cartiere din Cluj-Napoca. Două exemplare au ajuns chiar și pe stadionul Cluj-Arena. 

Prezența acestora îi sperie pe clujeni deoarece pot fi purtătoare de rabie, dar sunt și un pericol pentru pisicile din jurul blocurilor.

Citește și:

O familie de vulpi s-a stabilit în Zorilor. Clujenii sunt speriați. Cât sunt de periculoase?

O clujeancă a surprins o vulpe azi pe o alee de blocuri din cartierul Între Lacuri.

Cât sunt de periculoase vulpile și de ce apar în orașe?

Fundația Visul Luanei, o asociație care are și un program de salvare a animalelor sălbatice explică motivele pentru care vulpile o să fie văzute tot mai des în orașe.

Aceste apariții vor fi din ce în ce mai frecvente, iar motivele sunt destul de simple:

  • reducerea numărului câinilor fără stăpân de pe străzile orașului (care le țineau la distanță);
  • existența resurselor de hrană (gunoaie neprotejate, hrană lăsată pentru pisicile libere)
  • fragmentarea și dispariția habitatelor (tot mai multe cartiere rezidențiale și case sunt construite în zonele limitrofe ale orașului);
  • un alt motiv ar putea fi și faptul că vulpea este vânată în zonele periferice ale orașului, iar intrarea în oraș i-ar oferi mai multă siguranță.

Din punct de vedere al bolilor pe care ar putea să le răspândească, rabia(turbarea) este cea mai periculoasă. Totuși, programele naționale de vaccinare antirabică orală cu momeală și-au demonstrat foarte bine eficacitatea, iar cazurile de vulpi turbate au devenit o raritate.

Ultimul caz confirmat de infectare cu rabie la om de la o vulpe în România este de acum 11 ani. Totuși în cazul în care se întâmplă să fiți mușcat de o vulpe sau să fi intrat în contact cu saliva lor, imunizarea imediată post-expunere este soluția eliminării oricărui risc de îmbolnăvire.

Exit mobile version