Din oras

Vremea capricioasa le-a stricat ploile proprietarilor de stranduri din Cluj

In timp ce propietarii strandurilor private sustin ca vremea capricioasa din aceasta vara le-a subtiat cu pana la 30-40% veniturile, reprezentantii Primariei Cluj-Napoca afirma ca strandul Sun, pe care il administreaza, a terminat sezonul pe profit. Cu toate acestea investitiile in mult promisul Aquapark vor demara abia anul viitor. 

Strandul Clujana a avut cea mai saraca vara din ultimii cinci ani. Administratorul bazei, Ioan Puscas, considera ca in mare parte veniturile scazute din incasari la strandul pe care il coordoneaza se datoreaza vremii care, in mod special in weekenduri, nu a fost favorabila clujenilor care au dorit sa se balaceasca.

“Am avut cea mai proasta vara din ultimii cinci ani. Chiar daca am deschis destul de devreme si am avut apa calda in bazin lumea nu s-a inghesuit. Nu am facut inca un calcul, dar tot ce pot spune e ca suntem pe pierdere cu siguranta”, a declarat Ioan Puscas.

In cealalta parte a orasului, strandul Sun din Cartierul Grigorescu a incheiat sezonul pe profit. Aflat in administrarea RADP, regie subordonata Primariei Cluj-Napoca, prin investitiile facute la sistemul de recirculare a apei si un pret mai scazut la biletele de intrare, i-a determinat pe multi clujeni sa aleaga baza de agrement a RADP in detrimentul strandurilor private. Spatiul mult mai generos de la Strandul Sun si temperatura apei care a fost mentinuta in permanenta la 26-27 de grade a determinat un aflux mai mare de clienti si implicit incasari mai mari.

“A fost un centru de profit cu plus pentru Regie. Avem undeva la 40.000 profit. Ca putea sa fie mai mult daca era vremea mai  buna asta e alta poveste. Ne-am organizat de asa natura incat nu am avut cheltuieli prea mari astfel incat veniturile sa fie mai mari decat cheltuielile. In primavara am avut cheltuieli destul de mari.Vom incerca sa punem in aplicare acel studiu de fezabilitate care, speram noi in urmatoarele doua luni sa fie aprobat, iar apoi in bugetul pe anul viitor sa ni se aloce banii pentru a putea sa facem achizitia si sa putem face modernizarile. Pe perioada verii apa in bazinul mare a fost undeva la 26-27 de grade continu. Am eliminat pierderile prin recirculare, iar completarile de apa nu au mai fost necesare motiv pentru care apa si-a pastrat o temperatura buna pentru  baie. Ne gandim la partea de incalzire  a apei la pachet cu inchiderea bazinului, care deja tine de zona unei investitii majore, asa numitului Aquapark. Sunt optimist ca vor demara in cel mai scurt timp lucrarile acolo”, a declarat directorul RADP, Ion Pantelimon.

Putin mai la vest, in cea mai mare comuna a tarii, singurul strand descoperit e Aquapark Floresti. Din pacate si aici  vremea capricioasa a facut ca afacerea sa mearga mai prost in acest an fata de verile trecute. Acest lucru i-a determinat pe proprietarii spatiului sa demareze o investitie destul de serioasa pentru anul viitor. Investitia consta in  achizitionarea de pompe de caldura si acoperirea in intregime a bazinelor cu un sistem care sa permita ca  atunci cand vremea este buna bazinele sa fie descoperite.

“Nu am facut inca un bilant al verii 2014 pentru ca avem mai multe puncte de lucru. Tot ce pot sa spun e ca in acest an a mers mai rau ca in anii precedenti. Luna august a fost o luna moarta pentru ca lumea a fost plecata in concedii, iar in timpul saptamanii am avut mai putini vizitatori. In putinele  weekenduri cu vreme buna am avut clienti suficienti. Avem proiectul finalizat  pentru a ridica un  acoperis rulant atat peste bazine, cat si peste tobogane. Mai trebuie sa gasim firma care sa realizeze constructia. Pompele de caldura le-am achizitionat deja pentru ca incalzirea apei cu panouri solare nu era suficienta din cauza diferentelor de temperatura dintre zi si noapte. Odata cu crearea unui acoperis rulant vom putea face si petreceri nocturne la piscine,”, a declarat Daniela Muresan, administrator la Aquapark Floresti.

Complexul de Natatie Politehnica la fel ca si restul strandurilor private din municipiu nu a terminat cele trei luni de vara pe plus. Mai mult decat atat, investitiile de doua miliarde de lei vechi facute in primavara la bazinul exterior de dimensiuni olimpice au fost departe de a fi acoperite de incasarile zilnice din lunile iunie, iulie si august. Costurile zilnice pentru intretinerea temperaturii apei, a curateniei si salariile angajatilor depasesc usor suma de cinci mii de lei. De aceea reprezentantii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca in administrarea carora se afla Complexul de Natatie Politehnica considera ca fluctuatia temperaturilor din cursul verii si ploile au scazut incasarile.

“Universitatea Tehnica a realizat investitii majore la bazinul olimpic in aceasta primavara. Costurile au fost apoximativ doua miliarde de lei, iar costurile zilnice se ridica la 5.000 lei. Noi am tinut deschis bazinul pe intreaga perioada a lunii august, desi nu era prea mare cererea. Exista in cadrul programului “after school” cursuri de inot, iar pentru acest lucru nu am putut inchide mai devreme bazinul exterior. Fiind la dimensiuni olimpice nu se adreseaza numai celor care doresc sa mearga la strand sa se bronzeze ci si sportivilor de performanta, de aceea e o pierdere asumata. Daca am fi avut o vara mai calduroasa pierderile nu ar fi fost atat de mari “, a declarat Mirela Botan reprezentant UTCN.

Foto: Stiri de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *