Mersul la psiholog este considerat la noi degradant, e o stigma si, in plus, are costuri exorbitante. Toate acestea au drept consecinta faptul ca tocmai cei care ar avea nevoie de consultatii psihologice ajung sa nu recurga la specialist. Afectiunile de acest fel nu se vindeca in timp, ba chiar dimpotriva, iar consecintele pot fi dramatice. O echipa de psihologi voluntari activeaza de cativa ani pentru atenuarea acestui fenomen. Organizatia “Minte Forte” deruleaza in aceasta perioada campania “Vorbeste!”, prin care isi propun sa ii convinga pe oameni sa isi destainuie trairile si, implicit, sa recurga la psiholog la nevoie.
“Minte Forte” este o organizatie non-profit din Cluj, activeaza din 2010 si promoveaza sanatatea mentala. Mai exact, sunt trei directii de activitate: educatie pentru sanatatea mentala, sprijin pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii mentale si proiecte de dezvoltare personala.
“Practic, noi ajutam oamenii sa apeleze la servicii de specialitate atunci cand au nevoie, oferim astfel de servicii si ii incurajam pe oameni sa recunoasca problemele de acest fel si le spunem ce ar fi de facut in cazul lor. Mergem, totodata si pe partea pozitiva, cu oamenii care vor sa se dezvolte pe anumite arii organizam ateliere sau tot felul de intalniri culturale, in asa fel incat ei sa poata deprinde abilitati noi, sa cunoasca oameni, sa impartaseasca experiente”, a explicat pentru Ziar de Cluj Claudia Gageanu, coordonator de proiect, voluntar si psiholog in cadrul organizatiei Minte Forte.
Cei care activeaza in cadrul organizatiei sunt voluntari, majoritatea fosti studenti la psihologie care activeaza in domeniu, fie in prohterapie sau psihologie clinica.
“Activam pe diferite arii si ne completam reciproc in a crea proiecte si programe pentru publicul din Cluj”, a explicat ea.
Campania “Vorbeste” se desfasoara in cadrul Centrului Mintii, un proiect in care voluntarii isi propun sa ofere ajutor in privinta problemelor psihologice. Practic, e un fel de cabinet psihoterapeutic de consiliere, in care se colaboreaza cu sase psihoterapeuti specializati pe diferite domenii care ofera servicii de specialitate la preturi accesibile.
“Campania are loc pentru promovarea Centrului Mintii, pe de o parte, si, pe de alta parte, sa ii incurajeze pe oameni sa mearga la psiholog. Pentru ca, atunci cand au nevoie, sa nu mai perceapa mersul la psiholog ca fiind o experienta rusinoasa, stigmatizanta sau ca ceva care numai oamenii nebuni fac”, a explicat Gageanu.
Campania efectiva vine ca urmare a faptului ca in Romania se constata ca in calea mersului la psiholog exista o serie de bariere care ii impiedica pe oameni sa ajunga sa apeleze la specialisti.
“Incercam prin campanie sa ii convingem pe oameni ca barierele pot fi depasite si sa oferim solutii. Adesea, oamenii nu recunosc ca au o problema psihologica sau ca ceea ce traiesc ei este de ordin psihologic, si, prin urmare, nici nu isi dau seama ca au puterea dea face ceva in legatura cu problemele lor. Asta e estena campaniei noastre: Vorbeste despre problemele tale, spune cuiva, deschide-te”, detaliaza ea.
Pe de alta parte, in Romania exista o confuzie instre psiholog si psihiatru si exista o stigma asociata mersului la psiholog. Oamenii care fac asta sunt perceputi fie ca nebuni, fie ca slabi, fie ca nu reusesc sa isi rezolve singuri problemele.
“Incercam sa aratam ca nu e adevarat, pentru ca oamenii care apeleaza la psiholog se simt responsabili de felul in care se simt ei, adica inteleg ca pot face ceva in legatura cu asta si decid sa faca ceva in legatura cu asta. Noi consideram ca oamenii care apeleaza la psiholog sunt cu adevarat puternici pentru ca ei au responsabilitatea si puterea pe care oricare dintre noi o poate avea de a-si imbunatati sanatatea mentala”, a mai spus Claudia Gageanu.
Cea de-a treia bariera identificata de specialistii clujeni este faptul ca mersul la psiholog costa foarte mult. Pentru multi oameni este un serviciu complet inaccesibil, mai ales ca CAS nu acopera asa ceva.
“Din cauza asta, mare parte din populatie, oamenii care au cea mai mare nevoie de psiholog, nu pot ajunge la el. Organizatia noastra isi propune sa vina in intampinarea acestor oameni practicand preturi mult sub pretul pietei. Specialistii de la noi au ales sa investeasca timp intr-o cauza buna in care ei cred cu adevarat. Avem preturi speciale pentru categorii defavorizate, cum ar fi somerii, studentii, cei cu venituri mici. Prin asta suntem diferiti fata de multe alte servicii psihologice, in special fata de cabinetele la care foarte multi oameni nu au acces din cauza costurilor”, a mai spus ea.
Cei care se prezinta la specialistii organizatiei vin cu diverse probleme, de la anxietate, depresie la persoane aflate in momente de rascruce si au de facut o alegere importanta, oameni care simt nevoia sa isi defineaza personalitatea. Altii se confrunta cu probleme acute sau sa isi defineasca un sens, sa afle ce au de facut in continuare.
“Avem o paleta foarte larga de probleme pentru care oamenii apeleaza la noi”, subliniaza ea.
Studiile arata insa ca in general problemele nu sunt tratate, multi aleg sa le ignore, iar consecintele pot fi dramatice.
“Problemele psihologice nu dispar, nu trec de la sine. Ele se cronicizeaza. Cu cat au aparut de mai mult timp, ele sunt mai temeinic influente in viata persoanei respective. Devin tot mai greu de schimbat si mult mai grave. Nu vorbim de ceva pe care timpul sa le vindece. La fel si daca, de pilda, iti rupi piciorul: nu poti sa te astepti sa se lipeasca de la sine. Aceste probleme ar trebui abordate la fel ca orice problema medicala: daca ne ingrijim de sanatatea noastra fizica, trebuie sa ne ingrijim si de cea mentala. Asta e mesajul pe care vrem sa il transmitem”, spune specialista.
Pe pagina de Facebook se afla o multime de informatii utile, inclusiv de pilda, cum e indicat sa ii spui cuiva ca are nevoie de psiholog.
Echipa are acum 12 voluntari si, in acest moment, se fac recrutari pentru includerea mai multor specialisti in aceste actiuni.
In privinta preturilor practicate in cadrul organizatiei, aceasta ne-a dezvakuit ca, daca persoana care doreste consultatii psihologice nu face parte din vreo categorie, o sedinta costa 40 de lei, in conditia un care pretul pietei variaza intre 60 si 100 de lei pentru acelasi serviciu. Cei care fac parte din categorii defavorizate platesc 10 lei pe o sedinta.