In vizor

Vor putea rămâne elevii repetenți din clasa I? Cuibus: „Nu sunt împotrivă”

Scris de 420

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu de când s-a întors la conducere se întrece în aberații. Zilele trecute Andronescu a declarat că vrea să schimbe prevederile legale privind repetenţia în clasele primare şi să ofere posibilitatea învăţătorului de a lăsa repetent un copil chiar din clasa I.

„Din păcate este o prevedere legală. Până în clasa a III-a nu îi poate lăsa repetenţi, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui lucru, pentru că iată unde suntem: ajungem la clasa a VIII-a şi atunci constatăm că nu ştiu să scrie bine, să calculeze şi 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa a VIII-a. Obiectivele trebuie să le stabilim prin lege şi fişa postului profesorului”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la Digi24

Întrebată dacă acest obiectiv, de a nu lăsa repetent un copil de clasa I, este o greşeală, Andronescu a răspuns: „Categoric. (…) Te străduieşti mai mult să-l înveţi ce trebuie să-l înveţi”.

Ce spun părinții despre ideea ministrului de a lăsa elevii repetenți încă din clasa I

Există copii care se dezvoltă într-un ritm mai lent, care nu percep informația la fel de rapid. Dar, în spatele unor performanţe şcolare scăzute se ascunde uneori o problemă de învăţare ce trebuie tratată, nu pedepsită.

Este de-a dreptul aberant ca un copil care abia și-a început viața de școlar să primească din primul an o lovitură care l-ar putea marca emoțional pe viitor.

Conform ziare.com, reprezentanții părinților nu sunt de acord cu intenția ministrului Educației ca elevii din clasa I sa poată să repete anul școlar, precizând ca i-ar afecta emoțional.

“Aceasta initiativa ar afecta, cel putin din punct de vedere emotional, un copil care abia se obisnuieste cu mediul scolar si care are sapte ani. Nu avem cum sa fim de acord cu asa ceva. Nu stiu de ce ministrul si-a dorit acest lucru. Pana la urma, in calitate de ministru, poate propune orice, dar vazand reactiile tuturor nu vom agrea asa ceva si speram sa nu fie impusa prin noua lege a educatiei, care va fi in dezbatere publica”, a declarat Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de parinti din invatamantul preuniversitar.

Valentin Cuibus, Inspectorul General nu este împotriva acestei măsuri, ba chiar mai mult, consideră că este o măsură utilă deoarece așa nu ar mai apărea diferență între cei care au promovat și cei care nu au promovat.

„Este o discuție care poate avea loc și poate avea anumite avantaje. Un copil pe care îl duci în clasa a 2 a și este mult sub nivelul copiilor din clasa lui, practic are efecte asupra evoluției ulterioare a copilului. Luând-o din punctul acesta de vedere poate fi o măsură utilă deoarece nu mai apare diferența așa de mare dintre copiii care au promovat și eventual cei care nu au promovat. Sunt avantaje și dezavantaje la o astfel de măsură, trebuie cântărit și găsită soluția cea mai bună. În momentul acesta nu am comparat avantajele și dezavantajele, dar nu sunt împotrivă. Poate fi o soluție care să fie benefică pentru copil deoarece este foarte complicat să lucrezi cu copii la care nivelul este foarte diferit”, spune Valentin Cuibus.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 7 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 7 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 12 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 12 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 13 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE