Sanatate

Vom avea lege, nu avem vaccinuri. Legea vaccinării ajunge în Parlament, vaccinurile lipsesc de 4 luni

Pe când să avem o lege a vaccinării, care urmează să intre în aceste zile în Parlament, nu mai avem vaccinuri. În maternitățile din județul Cluj bebelușii nu mai primesc vaccinul împotriva hepatitei B din luna decembrie a anului trecut. Situația este cu atât mai gravă pentru copilașii născuți de mame care poartă virusul hepatic. Dacă nu sunt vaccinați imediat, aceștia riscă să se îmbolnăvească de hepatita B.

Așa că, în spitale se merge deja pe regula unei scheme suplimentare de vaccinare: părinții sunt sfătuiți să își procure din străinătate fie vaccinul antihepatic, fie un ser – imunoglobulina –  care introduce anticorpi bebelușului și îl protejează timp de două luni de boală.

„Nu este încă disponibil  vaccinul contra hepatitei B. Acesta lipseste din luna decembrie a anului trecut.  Daca copilul provine dintr-o mama cu antigen HPS pozitiv, atunci indicatia este ca in primele doua saptamani sa se faca profilaxiaacestei afectiuni cu imunglobulina pana la doua saptamani, urmand sa se urmeze schema obisnuita cu vaccin contra hepatitei B”, a declarat Dorina Duma, director adjunct DSP Cluj.

Ce se întâmplă, însă, cu bebelușii născuți deja de 4 luni, care nu au primit nici imunglobulină nici vaccin antihepatic sau hexavalent?

„In mod normal nu pot să vă spun ca se poate face altceva decat vaccinarea obisnuita decat schema. Desigur, acest vaccin se poate procura de catre parinti. Noi speram ca situatia se va reglementa si Ministerul Sanatatii gestioneaza această problemă”, completeaza directorul adjunct DSP Cluj.

Nu doar în maternități lipsesc vaccinurile, ci și în cabinetele medicilor de familie. Chiar dacă sunt promisiuni de la ministerul Sănătății că în luna aprilie vor sosi vaccinurile, medicii spun că la fiecare cabinet sunt sute de copii restanți la vaccinare. 

„Ne lipsește de 3 luni hexavalentul, care se face la 2, 4, 11 si 12 luni, lipseste hepatita B, care trebuia facut in maternitate; lipsește în continuare. In prezent eu am peste 100 de copii restantieri atat la vaccinarea curenta, cat si cei din lunile trecute, pentru care nu am avut vaccin disponibil”, marturiseste Elena Nagy, medic de familie.

Medicii spun că este inadmisibil ca în România criza vaccinurilor să se repete în fiecare an și periodic, mii de copii să fie neimunizați la termen. 

„Eu nu cunosc tari din UE care sa treaca prin aceasta situatie prin care trecem noi, completeaza medicul de familie.

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că vaccinul hexavalent – care protejează și împotriva hepatitei B, va ajunge la medicii de familie după jumătatea lunii aprilie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *