Din oras

Voluntarul pensionar din Primaria Cluj-Napoca: “Ce te costa sa vii doua ore pe zi ca sa ajuti tara?”

Vasile Valean are 75 de ani si, de peste doua decenii, voluntariaza la Serviciul pentru Evidenta Populatiei din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca. Isi priveste responsabil munca si spune ca voluntariatul, la orice varsta, reprezinta o experienta de viata.

Ii place sa construiasca si sa fie activ, de asta, la 75 de ani, desi este pensionar, a ales sa lucreze voluntar la Primaria Cluj-Napoca. Lui Vasile Valean ii place colectivitatea si, la scurta vreme dupa ce s-a pensionat pe caz de boala, a revenit in birou, acum 20 de ani. 

“Eu inainte am inceput cu doamna Mimi Rusu, m-a chemat ca era personal mai putin si sa-i ajut. Asta se intampla acuma mai bine de 20 de ani. Si atunci tot asa mergeam, dimineata, dupa ce imi duceam nepotica la scoala. Faceam servicii. Intr-adevar, atunci erau si mai putini angajati aici, nu erau cati sunt acum. Chiar si acum, cu atatia angajati, tot nu fac fata. Mi-au dat de am inregistrat, mi-au dat de am scris”, isi incepe povestea Vasile Valean.

Azi inregistreaza notele care vin cu Cartile de Identitate, la Serviciul de Evidenta Populatiei, din cadrul Primariei Cluj-Napoca. Ajunge la lucru, in fiecare dimineata, de la 8, 8 si un sfert, imediat dupa ce nepoata lui pleaca la scoala.

“Stau pana cand pleaca ea la scoala, sa fiu linistit ca a plecat in regula de acasa si stau pana cand vine ea de la scoala, pe la 1 jumate, doua. De lucru este tot timpul, datorita organizarii sefei Delia Bogdan”, spune cel mai experimentat voluntar de la Primaria Cluj-Napoca.

Inainte a lucrat tot in birou, la Politie, la Circulatie, aproape 40 de ani si s-a acomodat cu sistemul.

“Imi place munca asta, sa scriu si sa-mi vad de treburile mele. Acum cu asta ma ocup mai mult. (…) Va spun sincer ca-mi place. Daca nu mi-ar placea, nu as veni. Imi place ce fac si mi-i draga munca, ca asa am fost obisnuit: sa scriu si sa-mi vad de treburi. Nu ma intereseaza cate au intrat, cate au iesit, astea nu ma preocupa pe mine. Eu sunt cu scriptele”, spune cel mai experimentat voluntar de la Primaria Cluj-Napoca.

Desi ar fi putut sa se bucure de pensie, in liniste, a decis sa fie productiv: sa aiba o ocupatie si sa fie integrat in sistem. Despre activitatile de la clubul pensionarilor nici nu poate fi vorba.

“Va spun: eu nu sunt nici consumator de cafea, nici consumator de tigari nici sa merg in cluburi de pensionari. Ce sa fac acolo? Ma enerveaza cand ii vad pe altii cum fumeaza, dau cu cartile. Mai bine vin aici, stiu ca am terminat ce mi-au dat de lucru, apoi ma duc si ma plimb un pic si eu, cand iese nepoata de la scoala”, arata Valean.

Isi priveste responsabil munca si spune ca voluntariatul, la orice varsta, e o experienta de viata.

“Ar fi bine sa vina sa voluntarieze, sa nu piarda timpul prin crasme. Sa vina fiecare sa faca cat de putin; oricat ar face se simte, sa stiti, s-ar vedea. Nu ma duc la plimbare numai de-a lela, ca asa, ce rost are sa mai traiesti? Dar asa, cat de putin, se poate face ceva: un pic de la mine, un pic de la altul, un pic de la altul, se aduna si putem sa stam linistiti ca am facut si noi ceva, nu ca am stat ca niste trantori. Sa treci prin viata ca rata prin apa. (…) Nici tinerilor, nici astora de varsta mea nu le prea place sa munceasca. De abia asteapta sa iasa la pensie, insa ce te costa sa vii doua ore pe zi ca sa ajuti tara nu sa stai ca un trantor?”, arata iscusitul voluntar din Primarie.

Directorul Executiv al Directiei de Evidenta Populatiei din cadrul Primariei Cluj-Napoca, Traian Runcan spune ca in departament muncesc doi voluntari experimentati.

“Sunt foarte constiinciosi si foarte priceputi, insa, din pacate, din cauza fondurilor reduse, nu le putem da nici macar un premiu, o prima, pe langa aprecierea noastra”, a spus Traian Runcan.

Desi munceste pro bono, Vasile Valean e multumit ca poate sa fie activ.

“Sunt multumit ca sunt sanatos si ca pot sa vin. Vreau sa zic ca imi place sa ma duc, sa fac si sa alerg nu sa stau. De pe clasa a IV-a muncesc si Doamne fii laudat, inca ma tin bine!”, arata voluntarul in varsta de 75 de ani.

Ceea ce conteaza, la finalul zilei, e sa fii sanatos si sa-ti faci bine meseria, conchide voluntarul. O jumatate de ora de discutii cu domnul Valean e revigoranta. Pensionarul clujean da atentie deplina detaliilor si nu se plange. N-a pomenit nici macar o data despre pensia mica pe care o primeste dupa 40 de ani de munca, ori despre cele 4 interventii chirurgicale pe care le-a suferit de-a lungul timpului. Tot ce vrea e sa fie, in continuare, de folos societatii. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *