Diete

Vointa in regimul de slabire

Am tinut cu totii, macar o data un regim, sau cel putin am incercat sa  ne ocupam de corpul nostru. Dar am descoperit ca apare totdeauna un moment, cateodata foarte scurt (sau, dimpotriva, intens si staruitor), in care tentatia de a spune: “Hai, lasa!…La urma urmei, m-am cam saturat!” e mai puternica decat orice. Desi cateva ore mai inainte, totul mergea bine.

 

 

Exista deci un moment critic in care situatia se poate rasturna, in care delasarea ne invinge motivatia si vointa de a spune “NU” pana atunci la infailibile, care nu mai sunt destul de puternice.

 

 

“Esuam” – in mod lamentabil, desigur, dar adeseea definitiv – si avem apoi indrazneala si insolenta sa invocam si sa inventam scuze, cum ar fi cerintele zilnice, presante din exterior.

 

 

Cum sa ne intretinem motivatia si vointa care ne parasesc tocmai in aceste momente? Lista care urmeaza ne poate ajuta sa constientizam masurile ce se impun:

 

 

–    Trebuie sa stim sa recunoastem clipa fatidica, punctul critic in care situatia se poate schimba radical (scapa de sub control) – intr-un fel sau altul. Inainte de a ceda, mai e inca posibil sa ne manipulam, sa ne ademenim cu recompense si sa ne admiram autocontrolul fantastic de pana atunci. Acest lucru poate avea efecte asupra caracterului si personalitatii noastre, pentru ca este vorba de o adevarata auto-educatie. Stapanirea de sine poate fi doar pozitiva si ne da o incredere absoluta in toate domeniile, dezvoltand in noi o forta sau “energie interna” la fel cu cea numita de orientali Qi (sau Chi), ce reprezinta suflul interior circuland prin canalele si meridianele folosite in acupunctura.

 

 

–    Putem sa cerem un ajutor pasiv anturajului nostru: sot, sotie, copii, parinti, prieteni, prietene, care ne pot tine socoteala victoriilor repurtate asupra tentatiilor si ne pot acorda recompense. Cu timpul acest lucru se poate transforma intr-un joc pasionant, care ne va permite sa dam ce-i mai bun in noi.

 

 

–    Sa ne obisnuim sa nu acordam o importanta exagerata “ratacirilor” ocazionale si sa le consideram accidente lipsite de importanta. Dar sa compensam lipsa de vointa trecatoare cu o hotarare ferma, cum ar fi prelungirea sedintei de sport de a doua zi.

 

 

–    Sa iesim din rutina variindu-ne meniurile si activitatile sportive. Exact in momentul in care suntem pe punctul de a claca, de exemplu, in fata unei prajituri, sa sarim in pantofii de sport si sa incepem un jogging, o sedinta de gimnastica, de relaxare sau, daca nu se poate, o simpla plimbare in ritm sustinut, sa ne cumparam un articol de imbracaminte, sa dam telefon unei prietene, sa facem o baie spumanta sau sa ne exprimam printr-un desen!

 

 

–    Sa ne aerisim mintea si sa observam cat de bine ne simtim, ce efect are asupra dispozitiei noastre si ce senzatie imbatatoare de victorie si de putere ne-a produs. Sa nu ezitam sa ne amintim toate acestea in cazul in care ne ameninta o noua capitulare.

 

 

 

–    Sa nu uitam sa ne satisfacem placerile si sa nu confundam regimul cu o tortura impusa de cineva. Sa fim de acord ca trebuie facute eforturi, dar ca nu trebuie sa se transforme intr-o corvoada si sa provoace o serie de frustrari… cu riscul unui esec iremediabil. Dar sa profitam de hotararile corecte luate pentru a accepta sa ne modificam durabil anumite obiceiuri alimentare gresite.

 

 

–    Sa spunem NU complexelor noastre cateodata ridicole: rotunjumile noastre poate ca sunt placute sau chiar dorite. Sa nu ne mai subestimam fara incetare fara nici un motiv, deoarece descurajarea provoaca pierderea motivatiei, cu toate riscurile de esec, intretinand deci un cerc vicios.

 

 

Cei carora le lipseste cu desavarsire increderea in sine se vad nevoiti sa respecte un calendar progresiv al eforturilor care trebuie realizate, si sa nu-si plece capul invinsi. Pentru a ne consolida increderea in noi sau pentru a o dobandi, sa incepem sa tinem regim de la una la trei zile in prima saptamana si apoi sa marim treptata numarul de zile.

 

 

Putem sa tinem din nou un Jurnal alimentar in care sa notam cu regularitate, fara a trisa, tot ce mancam si toate activitatile practicate intr-o zi de regim. Multumita acesteia, ne putem identifica greselile si abaterile, le putem sublinia, preveni si adeseori corecta. Vom reusi sa ne concentram atentia si sa ne stapanim unele impulsuri, intarindu-ne motiovatia si vointa.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version