PORTRET

Vlad, un tânăr NEVĂZĂTOR plin de OPTIMISM. Crește într-o casă de copii și este mereu cu zâmbetul pe buze. Visul său este să cânte. VIDEO

Nu întotdeauna viața ne arata cea mai frumoasă latură a sa.

Astăzi vom vorbi despre Vlad, un tânăr nevăzător, pasionat de muzică. Lovit de soartă, Vlad a ales să fie realist, încercând să-și facă un viitor prin propriile puteri. Vlad are 18 ani și o pasiune: cântatul. Nevăzător fiind, încearcă să-și trăiască viața fără a face caz de acest handicap: scrie, citește, merge în drumeții și la biserică unde este lider de grup. Ca să se poată descurca, Vlad folosește limbajul Braille și se descurcă de minune.

La vârsta de 7 ani, mama lui Vlad s-a stins din viața. Din păcate, tatăl său nu a fost o prezență constantă în viața sa – așa că Vlad a ajuns în sistemul de protecție socială.

Tânărul de 18 ani este la școala de nevăzători din Cluj-Napoca, unde își petrece timpul zilnic până la ora 17. După terminarea orelor, Vlad,  așteaptă să ajungă cât mai repede acasă pentru a cânta. Vlad este topit după muzică, motiv pentru care zi de zi exersează pentru a devenit cât mai bun.

„Eu mă simt sănătos, vesel și fericit. Mă simt mulțumit că am instrumente muzicale precum tamburina, toba, și pian pe care le folosesc în fiecare seara. Stau la școală până la ora 5, unde scriem, învățăm și repetăm. Îmi place foarte mult limba română deoarece acolo pot să învăț să scriu și să vorbesc corect ”, spune Vlad.

Cu scrisul, Vlad, se descurcă excelent. Cu cititul e puțin mai greu, însă avansează zi de zi. Vlad scrie la mașina de scris, pe care a primit-o de majorat de la tatăl său. Tânărul mai are patru surori cu care păstrează legătura.

„Am primit mașina de scris de la familia mea. Ultima dată mi-am văzut familia de Crăciun când, cu ocazia zilei mele de naștere, s-au gândit să îmi cumpere o mașină de scris pentru a putea exersa acasă. În decembrie am primit și o tamburină de care am fost foarte fericit. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă am descoperit un lucru foarte important: cât de mult îmi place să cânt”, mai povestește tânărul.

Pasiunea pentru muzică și-a descoperit-o dintr-un pariu cu sine însuși. A vrut să-și dovedească că poate face ceva și a încercat. După două săptămâni de exersat, Vlad, așa nevăzător cum este, a cântat singur la pian, fără să fie ajutat său să primească vreo lecție.

„Urechea muzicală m-a îndreptat spre pian. Orga este la dispoziția mea și o folosesc de fiecare dată când vreau să exersez”.

Doamna Uța, „mama” lui Vlad din casa socială, spune că a știut dintotdeauna că Vlad are abilități, dar nu s-ar fi gândit niciodată că își va da drumul singur.

„A fost așa o descoperire care ne-a uimit pe toți. Fiind cu el dintotdeauna am știut că are abilități și înclinații spre a cânta, dar niciodată nu l-aș fi văzut la un instrument. Efectiv l-am auzit cântând și am rămas uimită. Timp de două săptămâni, după joaca respectivă, eram cu copiii în living și am remarcat că merge orga, atunci l-am auzit pe Vlad cântând la orgă și cu vocea”, spune doamna Uța.

Vlad a învățat o melodie pe care o cântă pentru mama sa, decedată: 

Vlad are capacitatea de a prinde după ureche și de a învăța repede un cântec. După ce îl aude de câteva ori îi rămâne întipărit în minte. Visul său este să ajungă să cânte la mănăstire. Acolo se simte în siguranța, liber și plin de încredere.

Vlad spune: „eu mă simt extrem de bine mă simt sănătos, mă simt fericit”. Și așa și se comportă, așa și arată. Este uimitor cum își exprimă emoțiile cântând, așa cum poate, iar zâmbetul nu i-a dispărut nici o clipă de pe buze cât timp am stat de vorbă cu el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *