PORTRET

Vlad, un tânăr NEVĂZĂTOR plin de OPTIMISM. Crește într-o casă de copii și este mereu cu zâmbetul pe buze. Visul său este să cânte. VIDEO

Scris de 431

Nu întotdeauna viața ne arata cea mai frumoasă latură a sa.

Astăzi vom vorbi despre Vlad, un tânăr nevăzător, pasionat de muzică. Lovit de soartă, Vlad a ales să fie realist, încercând să-și facă un viitor prin propriile puteri. Vlad are 18 ani și o pasiune: cântatul. Nevăzător fiind, încearcă să-și trăiască viața fără a face caz de acest handicap: scrie, citește, merge în drumeții și la biserică unde este lider de grup. Ca să se poată descurca, Vlad folosește limbajul Braille și se descurcă de minune.

La vârsta de 7 ani, mama lui Vlad s-a stins din viața. Din păcate, tatăl său nu a fost o prezență constantă în viața sa – așa că Vlad a ajuns în sistemul de protecție socială.

Tânărul de 18 ani este la școala de nevăzători din Cluj-Napoca, unde își petrece timpul zilnic până la ora 17. După terminarea orelor, Vlad,  așteaptă să ajungă cât mai repede acasă pentru a cânta. Vlad este topit după muzică, motiv pentru care zi de zi exersează pentru a devenit cât mai bun.

„Eu mă simt sănătos, vesel și fericit. Mă simt mulțumit că am instrumente muzicale precum tamburina, toba, și pian pe care le folosesc în fiecare seara. Stau la școală până la ora 5, unde scriem, învățăm și repetăm. Îmi place foarte mult limba română deoarece acolo pot să învăț să scriu și să vorbesc corect ”, spune Vlad.

Cu scrisul, Vlad, se descurcă excelent. Cu cititul e puțin mai greu, însă avansează zi de zi. Vlad scrie la mașina de scris, pe care a primit-o de majorat de la tatăl său. Tânărul mai are patru surori cu care păstrează legătura.

„Am primit mașina de scris de la familia mea. Ultima dată mi-am văzut familia de Crăciun când, cu ocazia zilei mele de naștere, s-au gândit să îmi cumpere o mașină de scris pentru a putea exersa acasă. În decembrie am primit și o tamburină de care am fost foarte fericit. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă am descoperit un lucru foarte important: cât de mult îmi place să cânt”, mai povestește tânărul.

Pasiunea pentru muzică și-a descoperit-o dintr-un pariu cu sine însuși. A vrut să-și dovedească că poate face ceva și a încercat. După două săptămâni de exersat, Vlad, așa nevăzător cum este, a cântat singur la pian, fără să fie ajutat său să primească vreo lecție.

„Urechea muzicală m-a îndreptat spre pian. Orga este la dispoziția mea și o folosesc de fiecare dată când vreau să exersez”.

Doamna Uța, „mama” lui Vlad din casa socială, spune că a știut dintotdeauna că Vlad are abilități, dar nu s-ar fi gândit niciodată că își va da drumul singur.

„A fost așa o descoperire care ne-a uimit pe toți. Fiind cu el dintotdeauna am știut că are abilități și înclinații spre a cânta, dar niciodată nu l-aș fi văzut la un instrument. Efectiv l-am auzit cântând și am rămas uimită. Timp de două săptămâni, după joaca respectivă, eram cu copiii în living și am remarcat că merge orga, atunci l-am auzit pe Vlad cântând la orgă și cu vocea”, spune doamna Uța.

Vlad a învățat o melodie pe care o cântă pentru mama sa, decedată: 

Vlad are capacitatea de a prinde după ureche și de a învăța repede un cântec. După ce îl aude de câteva ori îi rămâne întipărit în minte. Visul său este să ajungă să cânte la mănăstire. Acolo se simte în siguranța, liber și plin de încredere.

Vlad spune: “eu mă simt extrem de bine mă simt sănătos, mă simt fericit”. Și așa și se comportă, așa și arată. Este uimitor cum își exprimă emoțiile cântând, așa cum poate, iar zâmbetul nu i-a dispărut nici o clipă de pe buze cât timp am stat de vorbă cu el.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 3 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 6 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 7 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 7 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 8 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 9 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 9 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 10 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 10 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 22 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 23 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE